vaarbewijs 2 kosten
Inge Vos
02/17/2023
4 min
0

Vaarbewijs 2 kosten

02/17/2023
4 min
0

Waar denk je aan bij vaarbewijs 2 kosten? Het examen, het pasje aanvragen, de boeken? Alles samen kan het een flink bedrag worden, maar als het goed is betaal je dat maar eenmalig omdat je dan bent geslaagd! Je KVB2 is een onbeperkte tijd geldig net als klein vaarbewijs 1. We gaan hier wat dieper in op de vaarbewijs 2 kosten zodat je weet wat je te wachten staat. Zorg dat je goed voorbereid je examen in gaat, je wil er namelijk ook alles aan doen om in één keer te slagen. We geven daarom onderaan het artikel ook nog wat tips en oefenvragen (en antwoorden).

Inhoudsopgave

 

Voor wie is het vaarbewijs 2 kosten bedoeld?

Iedereen die graag zijn of haar klein vaarbewijs II wil halen kan dat doen. Daarvoor moet je wel eerst KVB1 hebben behaald en geslaagd zijn voor het theorie-examen. Voor je werk of hobby wil je varen, dat kan en dan moet je je vaarbewijs halen, eerst leren en dan examen doen. Als je dan klaar bent pasje aanvragen en dan kun je verantwoord en veilig varen.

 

Waaruit bestaat een vaarbewijs 2 examen?

Bij klein vaarbewijs 1 heb je tijdens het examen allemaal meerkeuzevragen en bij vaarbewijs 2 is dat anders. Dan heb je namelijk ook nog open vragen. Alle vragen kunnen gaan over de wettelijke bepalingen welke van belang zijn voor de veiligheid van de vaart op de ruime vaarwateren (waar je dus vaarbewijs 2 nodig hebt). Maar het kan ook gaan over het navigeren.

In totaal krijg je 90 minuten de tijd om het theorie-examen te maken en je krijgt in totaal 27 vragen die je moet beantwoorden. Het gaat dan over 23 meerkeuzevragen en 4 open vragen. Je kunt per vraag 1 tot 4 punten krijgen en in totaal zijn er 50 punten te behalen. Je bent geslaagd wanneer dat je 70% of meer goed hebt, dat staat gelijk aan 35 punten. Na het examen zie je direct op je scherm of je bent geslaagd of niet. Ook krijg je de uitslag nog per e-mail toegestuurd.

Wat moet je meenemen naar het vaarbewijs 2 examen?

Thuis kun je je voorbereiden op het vaarbewijs 2 examen, maar je moet ook nog wat meenemen, namelijk een geldig ID bewijs, de bevestiging van je reservering (van Mijn CBR) en dan nog een koersplotter en een scheepspasser. Je krijgt van het CBR zelf een examenkaart, een digitale rekenmachine en een potlood, gum en kladpapier.

 

Wat zijn de vaarbewijs 2 kosten?

Er zijn verschillende vaarbewijs 2 kosten waar je aan moet denken:

 • Het examen zelf kost je 55,45 euro.
 • Als je extra tijd wil bij je examen dan betaal je daarvoor een toeslag van 12,35 euro.
 • Als je een individueel begeleid examen wil dan betaal je een toeslag van 58 euro.
 • Dan moet je nog rekening houden met het aanschaffen van een plotter en een passer.
 • Je moet ook nog de juiste vaarbewijs boeken aanschaffen wat geld kost.
 • Als je bent geslaagd dan kun je een pasje aanvragen en dat kost je 11,10 euro.

Pasje vaarbewijs 2 reserveren

Als je er klaar voor bent dan kun je het pasje voor je vaarbewijs 2 aanvragen via Mijn CBR. Hoe gaat dat in zijn werk?

 • Je gaat naar Mijn CBR en dan log je in.
 • Je kiest dan eerste aanvraag vaarbewijs en klikt dan op start.
 • Je kiest dan de pas met de meeste bevoegdheden waar jij dan recht op hebt.
 • Volg dan de aanwijzingen die in beeld staan en dan is het zo geregeld en krijg je je pasje snel toegestuurd.

 

Waar mag je varen met een klein vaarbewijs 2?

Je mag met een klein vaarbewijs 2 overal varen waar je ook mag varen met een pasje van vaarbewijs 1, maar dan ook nog op de Waddenzee, de Eems, Dollard, het IJsselmeer, het Markermeer, de Oosterschelde en de Westerschelde en daarmee dus ook alle rivieren, kanalen en meren. Het is ook een ICC net als vaarbewijs 1.

Tips vaarbewijs 2 leren

Nog een paar tips voor je om te leren voor vaarbewijs 2:

 • Herhaal de stof van vaarbewijs 1. Dan kom je er weer even in en dan is het eenvoudig om de nieuwe stof en verdieping van vaarbewijs 2 eigen te maken.
 • Koop de juiste boeken, dan leer je de juiste stof en krijg je ook oefenvragen om na te gaan of je de hoofdstukken goed kent.
 • Vraag op tijd je examen aan, er zijn twintig CBR locaties in Nederland, maar als je snel je vaarbewijs wil halen is het goed om zo snel mogelijk te plannen (dan weet je ook waar je naar toe werkt).
 • Maak oefenexamens, dan krijg je een goed gevoel en beeld van welke vragen je bij het vaarbewijs 2 examen zoal kunt krijgen.
 • Kijk filmpjes. Dan kun je vaak zien hoe het in de praktijk is gesteld met voorrang e.d. op het water.
 • Stel vragen als je het niet weet, anderen kunnen je helpen, dit kan online maar ook mensen uit je vriendenkring die graag varen kunnen je altijd helpen (en overhoren misschien).
 • Blijf herhalen, dan kun je de stof beter eigen maken. Verspreid de tijd van leren dan ook en stamp niet alles in twee dagen in je hoofd. Het is beter om een paar dagen of weken ervoor uit te trekken en dan te leren en dan blijft het beter hangen.

Vaarbewijs 2 kosten oefenvragen

Oefenvraag 1: Vaarbewijs 2 bestaat alleen uit meerkeuzevragen, waar of niet waar?

Oefenvraag 2: Je kunt extra tijd aanvragen voor vaarbewijs 2, maar dan betaal je wel extra. Waar of niet waar?

Oefenvraag 3: Bij vaarbewijs 2 moet je zelf ook in kunnen tekenen op de kaart en bij vaarbewijs 1 nog niet (onderwerp navigeren). Waar of niet waar?

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

Niet waar, vaarbewijs 2 bestaat uit 23 meerkeuze vragen en 4 open vragen.

Antwoord oefenvraag 2

Dit is waar. Je betaalt een klein bedrag extra en dan heb je meer tijd voor je examen.

Antwoord oefenvraag 3

Dit klopt je hebt namelijk ook vragen over navigeren bij vaarbewijs 2.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

Reacties
Categorieën