Vaarbewijs 2 navigeren

Vaarbewijs 2 navigeren

Als je je vaarbewijs nodig hebt, dan kan het zijn dat het over klein vaarbewijs 1 gaat, maar ook over vaarbewijs 2. Het grote verschil is dat bij vaarbewijs 2 navigeren aan bod komt. Daarom besteden we daar graag uitgebreid aandacht aan, zodat jij er alles over te weten komt. Je moet namelijk goed voorbereid zijn als je examen gaat doen. De meeste mensen kennen het navigeren via GPS wel. Dit komt omdat GPS een populair navigatiemiddel is met als voordeel dat je op de GPS de grondkoers af kunt lezen. Lees op je gemak verder dat je alles over vaarbewijs 2 navigeren te weten komt en je zo rustig voor kunt bereiden op je vaarbewijs examen

 

Inhoudsopgave

 

 

Meer over vaarbewijs 2 navigeren

Voordat je examen gaat doen bij het CBR voor je vaarbewijs, is het goed om meer over vaarbewijs 2 navigeren te weten te komen. GPS staat voor Global Positioning System. De uitvinding komt uit de jaren zeventig en dankzij de satellieten kun je via de GPS vrijwel overal ter wereld je positie vaststellen. Een GPS bestaat uit een netwerk van 32 satellieten en die draaien in zes vaste banen om de aarde. Door de plaatsing heb je bijna overal op aarde een goed bereik om de GPS te gebruiken. Als je tijdens het varen een GPS aan boord hebt dan zal deze je positie bepalen door de positie te vergelijken met de positie van drie of vier satellieten. Iedere satelliet is tevens een zender. 

 

Betrouwbaarheid en nauwkeurigheid

Als je aan het varen bent, dan is wel het van belang dat je weet waar je je bevindt. Je moet weten waar je naar toe vaart. Ondanks dat het GPS een krachtig systeem is, kunnen er toch fouten optreden. Er zit namelijk een vertraging tussen het zenden van een signaal door de satellieten en het ontvangen van een signaal door de GPS ontvanger. Het is daarom nooit precies de juiste positie, het kan een afwijking zijn tot 30 seconden. 

 

Automatic Identification System

Wanneer dat je gaat varen kom je naast de GPS ook een AIS tegen. Hiermee kun je namelijk zien welke schepen er in de buurt van jouw schip aanwezig zijn. Ook kun jij zien welke koers dat zij varen en met welke snelheid dat de schepen varen. AIS kan gezien worden als een toevoeging op de radar. Het is een systeem wat eigenlijk gebruikt wordt om aanvaringen te voorkomen. Zeeschepen zijn verplicht om een AIS aan boord te hebben als zij een gewicht hebben van meer dan 300 ton

 

Examen vaarbewijs 2 navigeren

Bij je examen vaarbewijs 2 komt navigatie ook aan bod. Je krijgt dan 23 meerkeuzevragen maar je krijgt ook vier open vragen die over het navigeren gaan. Je moet bij deze vragen altijd goed kijken of dat je een antwoord moet geven in zeemijlen per uur of in kilometers per uur. Daarvoor moet je het volgende goed onthouden:

 

  • 1 zeemijl is 1,852 km. 
  • 1 zeemijl is 1 minuut op de staande rand van een zeekaart.
  • 1 knoop is 1 zeemijl per uur en dat is weer 1 minuut op de staande rand van een zeekaart.
  • 1 knoop is 1,852 km per uur. 

 

Voorbereiden op examen

Het is van groot belang dat jij je goed voor gaat bereiden op het examen vaarbewijs 2 navigeren. Hoe kun je dat doen? Om te beginnen moet je beschikken over de juiste vaarbewijs boeken die horen bij KVB2 en dan kun jij beginnen om de theorie eigen te maken. Dit is namelijk de basis, want dan kun je formules en gegevens leren. Als je dat hebt gedaan dan kun je oefeningen maken. Er staan er altijd een paar in het boek aan het einde van een hoofdstuk, zodat je zelf na kunt gaan of dat jij de stof beheerst. In de vaarbewijs boeken vind je vaak ook rekenvoorbeelden om toe te lichten hoe het allemaal werkt. Maar als je dat hebt gedaan dan is het tijd om oefenvragen te maken, dit is de beste manier om je voor te bereiden op de vraagstelling van het examen zelf. Maar wij bieden jou ook een online vaarbewijs cursus aan en dan kun jij ook oefenexamens maken voor vaarbewijs 2 navigeren komt hierbij ook aan bod. Probeer aan alle informatie te komen en bereid je goed voor door op tijd te beginnen met leren. Zorg dat jij de betekenis van de woorden goed kent en het rijtje van hierboven over 1 zeemijl e.d. uit je hoofd kent. Nog een paar tips:

  • Herhaal ook de stof van vaarbewijs 1, zodat je nog even je geheugen op kunt frissen.
  • Ga op zoek naar veel oefenexamens zodat jij alles over vaarbewijs 2 navigeren ook kent en op de juiste manier toe kunt passen. 
  • Meld je bij ons aan voor de vaarbewijs cursus zodat je je nog beter kunt voorbereiden!
  • Als je je vaarbewijs snel wil halen, dan kun je maar beter vandaag nog beginnen met leren en wij helpen je daar graag bij.
  • Pak op tijd pauze tussen het leren door, zodat je alles ook even rustig kunt verwerken. Op tijd ontspannen is van belang, zodat jij dan ook even alles kunt laten bezinken.

 

Vaarbewijs 2 navigeren oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Wanneer zijn zeeschepen verplicht om een AIS te gebruiken?

 

Oefenvraag 2: Waar staat de afkorting GPS voor?

 

Oefenvraag 3: Waar of niet waar? 1 zeemijl is 1,852 km. 

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Zeeschepen met een gewicht van meer dan 300 ton zijn verplicht om een AIS te gebruiken.  

 

Antwoord oefenvraag 2

 

De afkorting GPS staat voor Global Positioning System.

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Dit is waar want 1 zeemijl is 1,852 km. 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld