Vaarbewijs 2 oefenen

Vaarbewijs 2 oefenen

Voordat je examen gaat doen moet je eerst goed voor je vaarbewijs 2 oefenen. Je moet dan wel goed voorbereid zijn en alle stof uit de vaarbewijs boeken goed beheersen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden om te leren, zoals met onze online vaarbewijs cursus, de vele oefenvragen en oefenexamens, maar ook nog de filmpjes die je worden aangeboden. Het is prettig om inzicht te hebben in de praktijk en dat kan een filmpje te kijken. Hierdoor begrijp je de stof beter en weet je ook wat er met een bepaalde context wordt bedoeld. Gaat het over de voorrangsregels op het hoofdvaarwater of nevenvaarwater bijvoorbeeld, dan is het fijn om te zien welk schip waar vaart en hoe je er dan langs mag varen. Veiligheid staat voorop, houd je daarom aan de regels van goed zeemanschap en dan kun je alvast beginnen met vaarbewijs 2 oefenen! Wij bieden je een online vaarbewijs cursus aan, en geven je ook nog veel tips voor vaarbewijs 2 oefenen.

Inhoudsopgave

 

Wat mag je met vaarbewijs 2?

Je wil graag goed voor je vaarbewijs 2 oefenen. Dit is logisch, je hebt misschien net je klein vaarbewijs 1 gehaald. Je zou dan toch graag wat verder willen varen en zeker als je de smaak eenmaal te pakken hebt. Als je in het bezit bent van klein vaarbewijs 2 dan mag je ook varen op de ruime wateren. Maar het examen mag je pas doen wanneer je vaarbewijs 1 in je bezit hebt. Als je dan geslaagd bent dan vaar je ook op de Eems, de Dollard, de Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer, de Westerschelde en de Oosterschelde. Veel schippers kijken er naar uit en jij misschien ook wel, tijd om dan te kiezen voor vaarbewijs 2 oefenen.

 

Wat is het verschil tussen vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2?

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2. Je mag met vaarbewijs 1 varen op meren, kanalen en rivieren. Het is dus echt gericht op de binnenlandse wateren. Bij vaarbewijs 2 mag je meer, want dan mag je ook varen op onder andere het Markermeer en het IJsselmeer.

 

Mag je vaarbewijs 1 en 2 tegelijk halen?

Officieel zou je vaarbewijs 1 en 2 tegelijk mogen halen, maar je kunt pas op examen voor vaarbewijs 2 wanneer dat je in het bezit bent van vaarbewijs 2. Het is daarom logischer dat je eerst op gaat voor vaarbewijs 1 en als je dan geslaagd bent gaat leren voor vaarbewijs 2.

Met welke snelheid mag je varen met vaarbewijs 2?

Als je in het bezit bent van vaarbewijs 2, dan mag je eigenlijk zo hard varen als je maar wil, maar dan moet je er wel aan denken waar je gaat varen! Dit is namelijk niet overal toegestaan! In Nederland geldt er geen maximum snelheid op de open wateren. Daarom mag je op het IJsselmeer zo hard varen als je zou willen, maar let dan wel goed op de omgeving. Het moet wel veilig en verantwoord zijn voor iedereen. Bevind je je op de drukkere waterwegen, dan moet je je vaak aan een bepaalde snelheid houden die met vaartekens is aangegeven. Er geldt bijvoorbeeld een snelheidslimiet van 20 km per uur op smallere rivieren. Maar bevind je je op een gevaarlijk punt, dan staat met borden aangegeven hoe hard je er maximaal mag varen.

 

Meer over vaarbewijs 2 oefenen

Als je begint met vaarbewijs 2 oefenen dan heb jij de juiste vaarbewijs boeken nodig. Dan komen er verschillende onderwerpen aan bod zoals de SRW geluids- en lichtseinen en overige bepalingen, SRW voorrangsregels, SRW lichten en dagmerken, waterkaarten, het kompas, betonning, oeverlichten en andere merktekens, koersen intekenen op de kaart, het bepalen van de koers (van kompas naar kaart en van kaart naar kompas), peilingen, het getij, navigatie met gps en meteorologie.

Tips vaarbewijs 2 oefenen

Je wil je graag zo goed mogelijk voorbereiden op je vaarbewijs examen. Daarom hebben we een paar tips voor je hoe je kunt beginnen met vaarbewijs 2 oefenen:

  • Kies allereerst voor onze online vaarbewijs cursus. Je krijgt hierbij vragen die 100% examengericht zijn en je kunt van de vele oefenexamens gebruik maken. Je bent hierdoor nog beter voorbereid op het examen wat je bij het CBR af moet leggen. Je zal minder zenuwachtig zijn, minder last hebben van stress en meer vertrouwen hebben in je eigen kunnen.
  • Zorg dat je alles over het navigeren goed leert. Dit is een onderdeel van vaarbewijs 2 oefenen en bij klein vaarbewijs 1 is dat nog niet aan bod gekomen. Daarom zal dat extra tijd kosten om eigen te maken, maar die tijd heb je ook en moet je er ook voor nemen. Onze oefenvragen kunnen je helpen om na te gaan of je de stof over het navigeren (en andere onderwerpen) beheerst.
  • Blijf de stof van vaarbewijs 1 herhalen zodat alles weer fris in je geheugen zit!
  • Oefen iedere dag en maak oefenexamens. Je hebt er niets aan om in een dag alles in je hoofd te stampen. Je hebt tijd nodig om de stof te begrijpen en het te onthouden. Plan daarom op tijd pauze tussen het leren door.
  • Kijk naar video’s zodat je ook ziet wat er wordt bedoeld met een bepaalde regel. Vaak wordt het aan de hand van voorbeelden toegelicht in een film en zo kun je de stof ook beter eigen maken en weet je wat zij in de praktijk bedoelen.
  • Maak een samenvatting zodat jij de stof beter kunt onthouden en markeer dan woorden die je lastig vindt. Je kun de aantekeningen dan op een plaats leggen waar ze je aandacht trekken en vaak doornemen. Zo blijft ook deze stof beter hangen.


 

Vaarbewijs 2 oefenen oefenvragen

Oefenvraag 1: Hoe herken je een lichtschip?

Oefenvraag 2: Wat is volgens het SRW een schip?

Oefenvraag 3: Is dit waar of niet waar: Voor een veilige vaart moeten alle schepen die in een vaargeur varen zich kunnen voortbewegen.


Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

Een lichtschip is een rood schip en heeft een kleine vuurtoren erop staan.

Antwoord oefenvraag 2

Een schip is volgens het SRW een drijvend voorwerp welke wordt gebruikt als vervoermiddel over het water.

Antwoord oefenvraag 3

Het is waar, want voor een veilige vaart moeten alle schepen die in een vaargeul varen zich voort kunnen bewegen.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld