18 februari 2023 

Vaarbewijs 2 tips

Vaarbewijs 2 tips

Ben je bijna klaar voor je theorie-examen van vaarbewijs 2? Dan is het tijd om toch nog even een paar vaarbewijs 2 tips door te nemen, zodat je zeker weet dat je er klaar voor bent. Sommige tips heb je misschien al toegepast in de praktijk, maar het kan ook zijn dat er nog wat nieuwe vaarbewijs 2 tips voor je bijstaan! Het is het proberen sowieso meer dan waard en dan kun je dus een hogere kans hebben om te slagen voor je examen. Heb je je vaarbewijs nodig? Dan is het sowieso goed om er snel mee aan de slag te gaan. Het enige wat je hoeft te doen is onze vaarbewijs 2 tips door te nemen en dan kun jij beginnen.

 

Inhoudsopgave

 

Het is fijn om nog een paar laatste vaarbewijs 2 tips te krijgen voordat je examen gaat doen. Toen je je KVB1 ging halen heb je misschien al veel geleerd, maar het kan ook weer lang geleden zijn. Daarom geven we je nog meer vaarbewijs 2 tips zodat je weer even weet waar je zoal aan moet denken. Besteed er genoeg tijd aan zodat jij goed bent voorbereid!

Aan de slag met onze vaarbewijs 2 tips

We kunnen je wel tientallen vaarbewijs 2 tips geven, maar je moet goed kijken wat jou gaat helpen. Leren doet iedereen namelijk op zijn of haar eigen manier. Daarom is de eerste tip al direct om te kijken wat er bij jou werkt, is dat zelfstudie of wil je klassikaal leren? Het kan zijn dat je graag op je eigen tempo leert, maar anderen leren graag samen, omdat je zo vragen kunt stellen en dan ook daar weer van leert (en je kunt elkaar motiveren). Als de voorkeur uit gaat naar zelfstudie dan is het wel aan te raden om een online cursus erbij te volgen, dan kun je genoeg video’s kijken en oefenexamens maken. Hierdoor ben je nog beter voorbereid op je vaarbewijs 2 examen wat nu toch snel in de buurt komt!

 

De juiste boeken aanschaffen

Als je je vaarbewijs 2 examen wil halen, dan moet je daarvoor wel de juiste boeken aanschaffen. Het beste kun je de boeken van klein vaarbewijs 1 er ook even bij pakken en deze nog even doornemen. Dan krijg je weer even een opfriscursus over manoeuvreren, voorrangsregels, loef en lij, bakboord en stuurboord en bijvoorbeeld de verlichting op schepen. Maar bij slecht zicht varen moet je ook nog weten, daarom is herhalen altijd goed en dan kun je je verdiepen in de boeken van vaarbewijs 2. Herhalen kan nooit geen kwaad, want er kunnen altijd vragen worden gesteld die over vaarbewijs 1 en 2 gaan (met net wat meer diepgang dan bij je eerste examen).

Twee examens doen?

Sommige mensen denken dat ze eenvoudig vaarbewijs 1 en 2 tegelijk kunnen doen, maar wij raden het je niet aan. Bij vaarbewijs 1 gaat het voornamelijk over theorie, het is dan beter dat je vaarbewijs 2 examen een paar weken later doet. Bij vaarbewijs 2 moet je namelijk veel meer rekenen en minder uit je hoofd leren. Er kan dan een vergelijking worden gemaakt dat vaarbewijs 1 ongeveer bestaat uit 80% theorie en 20% rekenen en bij vaarbewijs 2 is dat precies andersom en gaat het over 20% theorie en 80% rekenen, dit vraagt dus wel de nodige voorbereiding van je!

Is vaarbewijs 1/2 moeilijk?

Je kunt je afvragen of vaarbewijs 1 of vaarbewijs 2 moeilijk zijn, maar het gaat er om dat je je goed hebt voorbereid. Als je alle stof goed beheerst en je weet hoe je bepaalde navigatie onderdelen bij vaarbewijs 2 uit moet rekenen, dan gaat het je vast en zeker lukken. Zenuwen kunnen een boosdoener zijn net als een black-out, daarom moet je proberen vooraf genoeg oefenexamens te maken. Hierdoor weet je beter wat jou te wachten staat en ken je de vraagstelling.

Blijf vaarbewijs 1 herhalen!

Nog een belangrijke tip is dat je vaarbewijs 1 moet blijven herhalen. Veel mensen hebben eerst vaarbewijs 1 nodig en dan gebruiken ze dat een tijdje en als ze het leuk vinden willen ze later vaarbewijs 2 halen. Er kan dus een hele tijd overheen gaan, maanden of misschien wel jaren, voordat je opnieuw examen gaat doen. Daarom is het goed de stof van vaarbewijs 1 te herhalen. Vaarbewijs 1 moet je nog steeds zien als de basis, de theorie van vaarbewijs 2 gaat gewoon verder op hetgeen wat er bij 1 is benoemd maar dan met meer diepgang. Denk hierbij eens aan de voorrangsregels, maar ook aan de meteorologie en de cardinale betonning.

 

De belangrijke vaarbewijs 2 tips: oefenen, oefenen en nog eens oefenen!

Toch wel de belangrijkste onder de vaarbewijs 2 tips die we je kunnen geven is blijven oefenen! Je kunt daarvoor het beste de juiste vaarbewijsboeken aanschaffen en dan heb je vaak per hoofdstuk nog een aantal oefenvragen om na te gaan of je de stof beheerst. Maar je kunt ook nog losse examenvragen maken en oefenexamens kiezen, deze bieden wij je ook aan bij onze cursus. Je leert zo hoe de vraagstelling is en dan kun je nagaan welke onderdelen je goed kent en waar je nog eventueel wat meer aandacht aan moet besteden voordat je op examen gaat. Een aanrader zijn toch wel zeker de oefenvragen bij vaarbewijs filmpjes. Je krijgt dan echt te zien hoe dat het in de praktijk en kunt zo de regels ook beter plaatsen in de context. Wie heeft er wanneer voorrang? Hoe is het met boeien en tonnen geregeld? Het hoofdvaarwater en nevenvaarwater komen ook aan bod en dan zie je voorbeelden en is het eenvoudiger te plaatsen wie er nou waar eerst mag.

Samenvatting maken helpt echt

Het is iets van vroeger, een samenvatting maken voordat je een toets hebt, maar het werkt wel echt. Je schrijft dingen op en dan onthoud je het ook beter. Het is ook fijn om de samenvatting voor het examen nog even door te nemen en dan kun je nog even snel je geheugen opfrissen met de belangrijkste punten. Je kunt ook per hoofdstuk de belangrijkste punten opschrijven en dan dingen die je lastig vindt markeren zodat je deze vaker kunt doornemen. Als het een ander kleur heeft, dan vraagt het je aandacht en dan kun je er extra tijd aan besteden!

 

Gebruik de tijd van het examen

Voor je vaarbewijs 1 examen heb jij een uur de tijd en bij vaarbewijs 2 heb je anderhalf uur. Zorg dat je de tijd ook echt optimaal en goed gaat gebruiken. Bij je eerste vaarbewijs krijg je 40 meerkeuzevragen en bij vaarbewijs 2 zijn dat maar 27 vragen, maar dan zijn het 23 meerkeuzevragen en 4 open vragen. Denk per vraag goed na en vaak kun je je eerste gevoel volgen, maar bij twijfel denk even goed na. Probeer je een situatie in te beelden waar het over gaan en als het rekenvragen zijn, bereken het antwoord dan nog een keer. Antwoorden kunnen vaak op elkaar lijken maar laat je niet van de wijs brengen!

Aantekeningen maken met examen

Je mag tijdens je examen kladpapier en een potlood gebruiken om aantekeningen te maken. Dit krijg je bij het examen namelijk zelf aangereikt en ook een gum. Je kunt dan dus bij rekenvragen aantekeningen maken en dan goed nagaan of je het op de juiste manier hebt uitgerekend.

 

Begin op tijd met leren!

Het klinkt heel logisch, op tijd beginnen met leren, maar dat is het niet voor iedereen. Je moet namelijk wel de materie goed kennen en goed beheersen om alles goed op te kunnen lossen en alle vragen goed te kunnen beantwoorden. Je kunt je daarom maar beter weken goed in de lesstof verdiepen, genoeg leren en oefenexamens maken en dan ben je klaar voor het echte examen bij het CBR.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld