22 oktober 2022 

Vaarbewijs 2022

Vaarbewijs 2022

Is het zover en ga je binnenkort examen doen voor je vaarbewijs 2022? Dan is het goed om eens na te gaan wat de huidige regels zijn. Wat kost een vaarbewijs 2022? Hoelang is het geldig? Hoelang duurt een examen? Het zijn veel vragen en daar wil jij graag een antwoord op en dat krijg je ook als je dit artikel doorneemt. Je wil namelijk zekerheid en goed voorbereid zijn op hetgeen jou te wachten staat en wij bereiden je graag voor. Aan het eind van dit artikel vind je nog een aantal oefenvragen en antwoorden, zodat jij na kunt gaan of dat je deze stof al beheerst of dat je er nog aandacht aan moet besteden. 

 

Inhoudsopgave

 

 

Voorbereiden vaarbewijs 2022 examen

Je wil je graag zo goed mogelijk voorbereiden op je vaarbewijs examen, maar hoe pak je dat aan? Dit kun je doen door online een cursus vaarbewijs te volgen en dan kun je goed oefenen. Zo kun je ook examenvragen vaarbewijs inzien en zelf vragen beantwoorden. Je krijgt zo een idee welke vragen er aan je gesteld kunnen worden gedurende een echt examen. Een goede manier om je zo voor te bereiden, en uiteraard helpen wij je daarbij. Bij ons vind je op deze pagina dan ook verschillende examenvragen vaarbewijs met antwoorden zodat je alvast kunt beginnen met voorbereiden en het testen van je kennis.

Sinds 2020 moet iedereen die een pleziervaartbewijs wil halen examen doen bij het CBR. Dit noemen ze dan ook wel het recreatievaarbewijs. Dit is speciaal bedoeld voor de recreanten. Er is veel watersporten, niet alleen maar de zeilboot en de motorboot. Kitesurfen is ook erg populair, maar ook suppen en flyboarden bijvoorbeeld. 


Regels vaarbewijs 2022

Als je je vaarbewijs 2022 wil halen, dan moet je op de hoogte zijn van alle voorrangsregels die gelden op het water. Heb jij een motorboot of een zeilboot? Of misschien wel een andere boot, er zijn in ieder geval regels die je moet kennen, zoals: 

 • Schepen aan stuurboordwal (rechts) gaan voor.
 • De beroepsvaart gaat voor de pleziervaart.
 • Zeilboten mogen eerst, dan pas de kano’s en roeiboten.
 • Voor alle motorbootvaarders geldt dat stuurboord voor gaat. 
 • Voor de zeilers geldt dat degene met een zeil aan bakboord voorgaan. 

 

Juiste boeken als voorbereiding

Voor vaarbewijs I en vaarbewijs II heb je verschillende boeken die je kunt gebruiken om de theorie eigen te maken. Maar het is verstandig om goed na te gaan welke boeken gebruikt worden voor het CBR examen. Het zou zonde zijn als jij niet de juiste informatie leert (of te weinig). Je moet op de hoogte zijn van de laatste regels en die vind jij in de meest recente boeken die je online worden aangeboden. Er kan ook gekozen worden om online een cursus te volgen en dan kun je ook de laatste regels vinden van het vaarbewijs. Hier vind je tevens ook oefenvragen en antwoorden, zodat je je nog beter kunt voorbereiden op het examen.  


Veranderingen pleziervaartbewijs 2022

Ieder jaar zijn er vaak wel wat veranderingen die worden doorgevoerd. In 2022 geldt dat de benaming is veranderd. Vroeger kreeg je als je was geslaagd direct een vaarbewijs mee naar huis, je kon dan op de dag dat je was geslaagd direct varen en veilig het water op. Tegenwoordig kan dat niet meer, als je bij het CBR bent geslaagd dan duur het nog één of twee weken voordat je je vaarbewijs in huis hebt en mag varen. Daar is bewust voor gekozen. Er is namelijk gekozen voor een nieuw pasje en dat is door het CBR veel beter beveiligd. Het kan moeilijker worden nagemaakt of worden vervalst. Het CBR pleziervaartbewijs is levenslang geldig en heeft ook de vermelding ICC. Het pasje is echter niet levenslang geldig als je een medische beperking hebt (dit staat dan op het pasje vermeld).

Nog meer veranderingen vaarbewijs 2022 regels

Nog een grote verandering, maar wel enorme verbetering, is dat er nu ruim twintig verschillende locaties zijn in Nederland waar dat je naar toe kunt om je pleziervaartbewijs te halen. Ook in de avonduren en op zaterdag is het mogelijk om examen te doen. De kosten voor het examen bedragen momenteel €45,35. Je hebt dan een uur de tijd om alle vragen te beantwoorden, dit zijn er voor vaarbewijs I in totaal 40 (meerkeuzevragen). Je kunt extra tijd aanvragen voor het examen, dit is dan 15 minuten extra, maar daar betaal je dan wel extra voor. Het examen kost je dan in totaal €56,45. Het is ook mogelijk dat je het examen voor laat lezen. 

Via de website van het CBR kun jij je examenlocatie, datum en tijdstip zelf selecteren, als je dat later wil wijzingen is dat geen probleem. Als je bent geslaagd dan mag jij met een plezierboot varen tot een lengte van 25 meter. 


Vaarbewijs 2022 oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Wat kost een vaarbewijs 2022?

Oefenvraag 2: Het vaarbewijs examen kun je alleen afleggen bij het CBR waar of niet waar. 

 • Waar
 • Niet waar 

 

Oefenvraag 3: Hoeveel tijd heb je voor het examen van vaarbewijs I?

 • Half uur
 • Uur
 • Anderhalf uur 

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Een vaarbewijs examen kost in 2022 in totaal €45,35 en als je een kwartier extra examentijd wil dan betaal je in totaal €56,45 voor je examen.  

 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Dit is waar, sinds 2020 kun je het vaarbewijs examen alleen afleggen bij het CBR. In Nederland zijn er momenteel 20 locaties waar je het examen af kunt leggen. 

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Voor vaarbewijs I heb je een uur de tijd om 40 vragen te beantwoorden. Extra tijd aanvragen is mogelijk, een kwartier, maar daar betaal je wel extra voor. 

 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld