Vaarbewijs halen tips vind je hier

Je wil je vaarbewijs halen in één keer, maar hoe ga je dat aanpakken? Met onze vaarbewijs halen tips gaat dat zeker goedkomen. In dit artikel geven wij je drie tips om ervoor te zorgen dat je je nog beter kunt voorbereiden op het echte examen. Probeer er achter te komen welke manier van leren er bij je past, is het een kwestie van alles vaak lezen en herhalen, of kun je het na een keer lezen al onthouden? Oefenvragen kunnen ook een goede optie zijn om de stof eigen te maken en dan na te gaan welke informatie je al beheerst. In ieder geval geven wij je in dit artikel verschillende vaarbewijs halen tips en die kun je dan toepassen in de praktijk. Een online cursus volgen kan ook een goede optie zijn, zodat je even je geheugen op gaat frissen. 

 

Inhoudsopgave

 

 

Een aantal tips voor jou die je voor het vaarbewijs nodig hebt om je goed voor te bereiden. Rustig doornemen en dan beginnen met leren, succes! 

Tip 1: Niet uit je hoofd leren

Vroeger werd er vaak gezegd stampen, alles wat je moet weten voor een toets of examen moet je in je hoofd stampen. Tegenwoordig gaat het er toch anders aan toe. Wil je je vaarbewijs halen dan moet je ervoor zorgen dat jij de materie goed begrijpt. Als je alleen maar alles uit je hoofd gaat leren dan gaat het niet lukken, waarom niet? Omdat je wel zinnetjes uit je hoofd kunt leren, maar je moet het ook in de context kunnen plaatsen. Het gaat er om dat jij weet wat je leest, en weet waar je het over hebt. Als je de definitie van een klein schip kent, dan weet je niet direct welke verlichting dit schip moet voeren. Daarom moet jij het als geheel zien, je moet weten hoe je dit schip kunt herkennen en dan moet je ook de regels van verlichting toe kunnen passen. Als je zelf aantekeningen maakt tijdens het leren kun je zo eenvoudiger verbanden leggen en maak je gewoon een lijstje met type boot, kenmerken en verlichting bijvoorbeeld.  

 

Ieder examen is anders, in totaal zijn er wel 400 examenvragen en iedere kandidaat krijgt andere vragen voorgeschoteld. De vragen blijven niet altijd hetzelfde, want ook deze worden altijd aangepast. Een vraag die je bijvoorbeeld tegen kunt komen is de volgende: 

 

Je gaat varen met een schip met een linkse schroef. Je komt dan aan bij de sluis met je schip en dan heb je wind van achteren. Welke tros ga je dan vastmaken als eerste?

  • Stuurboord tros aan de achterkant
  • Bakboord tros aan de achterkant
  • Stuurboord tros aan de voorkant
  • Bakboord tros aan de voorkant 

 

Als je dit onderdeel al hebt geleerd voor je examen, dan weet je dat het de stuurboord tros is aan de achterkant. Maar dit is een vraag die ook anders gesteld kan worden. Linkse kan bijvoorbeeld door rechtse schroef vervangen worden, de wind kan ook van voren komen in plaats van achteren. Er kan zelfs gevraagd worden welke tros jij als laatste vast moet maken in plaats van als eerste. Kortom je moet dus goed lezen en dan hetgeen wat je hebt geleerd toepassen tijdens het lezen van de vraag.

 

Tip 2: Goed lezen en tekeningen maken

Soms maak je je al veel te druk voordat je op examen gaat. Je bent bang alles te vergeten, je bent zenuwachtig en je haalt je van alles in je hoofd. Concentratie weg en black-out, erg vervelend maar probeer het te voorkomen en laat je daarom ook niet misleiden tijdens het examen. Stel je krijgt een vraag over een schip welke je graag wil passeren, maar aan de andere kant is ook nog een schip te zien, wie moet nu wie voorrang geven en hoe moet je handelen? Als je het uit gaat tekenen, dan krijg je een beter beeld van de situatie, visualiseren wanneer het kan zal echt helpen. Als je dan ziet waar jij je bevindt, en waar de andere schepen zijn, dan kun jij de voorrangsregels die je hebt geleerd toepassen op het plaatje wat je hebt getekend en dan kun je zo de vraag beantwoorden. Houd hierbij goed rekening met wie er voorrang heeft, bakboord of stuurboord, een zeilboot, een klein schip, een groot schip of iemand anders. 

 

Tip 3: Goed voorbereiden

Het belangrijkste is eigenlijk toch wel dat jij je goed gaat voorbereiden op je theorie examen. Er zijn soms wat tips om toe te passen en te onthouden. Weet jij het verschil tussen stuurboord en bakboord? Eigenlijk heel eenvoudig, in het woord stuurboord zit de R van rechts, dus dan is bakboord links. 

 

Gebruik een goed recent theorieboek om de stof eigen te maken, lees alles op je gemak door, maak een samenvatting en maak alle oefenvragen die erbij horen. Op deze manier kun jij per hoofdstuk nagaan of je alle stof beheerst. Zo niet, lees je aantekening nogmaals door en probeer het dan nog eens. Online een cursus volgen kan ook en is zeker aan te raden, je hebt dan heel veel examen oefenvragen en dan ben je nog beter voorbereid op het examen zelf. 

Vaarbewijs halen oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Hoe herken je het verschil tussen bakboord en stuurboord? 

 

Oefenvraag 2: Hoeveel jaar moet je minimaal zijn om een Klein Vaarbewijs te krijgen?

  • 16 jaar
  • 18 jaar 
  • 20 jaar 

 

Oefenvraag 3: Is het KVB I ook jouw ICC voor in het buitenland? 

  • Ja
  • Nee 

 

Oefenvraag 4: Waar mag je varen als je in het bezit bent van een KVB I? 

  • Rivieren
  • Ruime binnenwateren
  • Rivieren, kanalen en meren 

 

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

In het woord stuurboord zit de R van rechts, en zo kun je dat eenvoudig onthouden, de andere kant is dus bakboord, links. 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Je moet minimaal 18 jaar zijn om een Klein Vaarbewijs te krijgen. 

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Ja, KVB I is een ICC voor in het buitenland en is daar geldig. 

 

Antwoord oefenvraag 4

 

Met een KVB I mag je varen op de kanalen, meren en rivieren. 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.