20 oktober 2022 

Vaarbewijs leren

Vaarbewijs leren

Vaarbewijs leren? Turbovaarbewijs is een goede plaats om alles te weten te komen voordat je op gaat voor je vaarbewijs. Je kunt hier alle kennis vinden die je moet beheersen voordat jij op gaat voor je vaarbewijs, maar ook kun jij hier oefenen. Voor je vaarbewijs leren en lekker oefenen? Je bent hier aan het juiste adres en wij geven je genoeg tips om jou te laten slagen. Middels dit artikel krijg je veel tips om voor je vaarbewijs te leren, maar ook vind je hier oefenvragen en antwoorden, zodat je na kunt gaan of je deze kennis al goed beheerst. Veel succes, lees het goed door en begin snel met de juiste voorbereidingen! 

 

Inhoudsopgave

 

 

Klassikaal of zelfstudie?

Voor je vaarbewijs leren kan op verschillende manieren, maar welke manier past goed bij jou? Het gaat er om dat jij er achter komt welke manier van leren er bij je past. Misschien pik je dingen sneller op als het in de groep uit wordt gelegd, omdat er dan vragen worden gesteld en dieper op de stof ingegaan kan worden. Je kunt elkaar helpen, vragen stellen aan elkaar en elkaar overhoren of dat je de betreffende stof beheerst. Anderen geven de voorkeur aan zelfstudie omdat zij zich misschien beter kunnen concentreren als ze alleen zijn. Echter moet je je zelf dan wel goed kunnen motiveren om te gaan leren voor je vaarbewijs. Als je voor Vaarbewijs I examen gaat doen, dan kun je al snel rekenen op meer dan 150 pagina’s theorie en een studiebelasting van 20-40 uur. Er zijn dus verschillende opties:

 1. Een opleidingsinstituut kan een optie voor je zijn. In Nederland en België zijn er verschillende te vinden, net als vaarscholen en hier kun jij een Vaarbewijs cursus volgen. Het is vaak een dagje cursus, maar dan moet je ook thuis nog aan de slag. Cursussen kunnen ook uit meerdere dagdelen of avonden bestaan.
 2. Zelfstudie is ook een optie, je kunt dan aan de hand van het theorieboek en filmpjes alles stof eigen maken en dan vaarbewijs examen doen.

 

Doe apart examen

Je hebt vaarbewijs I en vaarbewijs II, maar het advies is om de examen apart te doen. Vaarbewijs I bestaat voornamelijk uit veel theorie en daarvan moet je 80% uit je hoofd leren en de andere 20% bestaat vooral uit rekenen. Bij Vaarbewijs II is dat precies andersom dus 80% bestaat uit rekenen en 20% is uit je hoofd leren (theorie). De reden om de examens apart te doen heeft mede te maken met het SIGNI betonningssysteem uit Vaarbewijs I en het IALA-A betonningssysteem uit Vaarbewijs II. Maar ook alles over cardinale betonning moet je hier leren en de BPR en RPR regels. Bij Vaarbewijs II komen daar de SRW regels nog bij en dat kan net teveel tegelijkertijd zijn. Focus je daarom eerst op Vaarbewijs I en als je bent geslaagd op naar de volgende.

 

Herhalen is van groot belang!

Blijf de stof van Vaarbewijs I herhalen, waarom? Omdat niet iedereen snel examen gaat doen voor Vaarbewijs II. Er kan een flinke tijd tussen zitten en als je de stof blijft herhalen, hoef je later minder lang te leren voor Vaarbewijs II. Bij Vaarbewijs II moet je namelijk al de basiskennis beheersen van Vaarbewijs I. Vaarbewijs II is uitgebreider en gaat dieper in op de voorrangsregels varen, de meteorologie, cardinale betonning en nog veel meer onderwerpen.

 

Blijven oefenen…

Je gaat voor je vaarbewijs leren en het advies is om daar genoeg tijd voor te nemen. Oefen daarom veel examenvragen. Dit is een goede manier van vragen stellen en zo kun jij al nagaan of je de onderdelen goed beheerst. Je komt er ook achter welke stof je nog niet zo goed beheerst en daar kun je dan nog meer aandacht aan geven.

 

Je zal merken dat de examenvragen vaak sterk op elkaar lijken, maar je moet goed lezen. Het kunnen de kleine woordjes zijn die het verschil maken, denk aan linkse schroef en rechtse schroef, stuurboord en bakboord. Maar zorg dat je ook goed het verschil tussen het BPR gebied en het RPR gebied kent.

 

Berekeningsvragen oefenen

Tijdens het vaarbewijs leren moet je ook goed kijken naar de berekeningsvragen. Veel mensen hebben hier moeite mee, want hoe moet jij de brughoogte berekenen of de waterdiepte berekenen? Bij Vaarbewijs II moet je ook nog de peilingen kennen en de navigatieberekeningen. 

 

Naast de berekeningsvragen krijg je ook te maken met de vaarregels. Je moet de verkeersborden goed kennen en je moet de lichten en dagmerken kennen. Kortom, goed voorbereiden en goed je vaarbewijs oefenen

 

Samenvatting maken

Het beste wat je kunt doen is een samenvatting maken. Het is fijn als je alle leerstof goed kunt overzien en dat kan het beste door een samenvatting te maken, hoe pak je dit aan?

 • Schrijf per hoofdstuk de belangrijkste informatie op, zoals begrippen en regels.
 • Gebruik per hoofdstuk een nieuw stuk papier. 
 • Voordat je een ander hoofdstuk gaat samenvatten kun je de vorige hoofdstukken doorlezen en dan herhaal je dus ook de stof nogmaals (wat weer een voordeel is om de stof snel eigen te maken). 
 • Als je begrippen lastig vindt, markeer deze dan. 
 • Belangrijke regels kun je in een andere kleur noteren, zodat je deze extra door kunt nemen.
 • Bij een samenvatting gaat het er vooral om dat het overzichtelijk, geen lange verhalen dus. Opsommingen en werken met kleur kan zeker helpen. 

 

Tijd nemen..

Zorg dat jij de tijd kunt nemen om voor je vaarbewijs te leren en het dan te halen. Eerst is het van belang dat je de tijd neemt om de stof eigen te maken, maar als het zover is moet jij ook de tijd nemen om je vaarbewijs examen te maken. Je hebt een uur de tijd bij Vaarbewijs I en dat zijn dan 40 vragen. Bij vaarbewijs II heb je 27 vragen en daar heb je anderhalf uur de tijd voor. 

 

Je kunt beter iedere dag even oefenen dan twee dagen aan één stuk door. Je moet ook op tijd pauze nemen zodat je even alles kunt laten bezinken en je gedachten er even over kunt laten gaan. Vaak merk je dan welke onderdelen nog niet zo goed zijn blijven hangen of waar je over twijfelt of nog vragen over hebt. Schrijf het dan op en zoek het op, zo kun jij door de tijd te nemen alles eigen maken zodat alles blijft hangen. 

 

Eenvoudige vragen? Goed lezen

Ook al lijkt een vraag zo eenvoudig, lees het goed door want omdat het zo eenvoudig lijkt, kun je ergens overheen lezen en al snel een fout maken, dat moet je proberen te voorkomen. Stuurboord-bakboord, rechts of links, hoofdvaarwater of nevenvaarwater, groot schip of klein schip? Het maakt een groot verschil dus lees goed! 

 

Je hebt meer dan genoeg tijd voor je examen. Je kunt dan maar beter ook alle tijd goed benutten. Als je tijd over hebt dan is het aan te raden om alle vragen en antwoorden nogmaals door te nemen. Misschien heb je ergens een fout gemaakt en dan is dit je kans om het nog aan te passen. Dat ene ‘foutje’ kan net het verschil maken of dat je wel of niet bent geslaagd en je vaarbewijs krijgt! Blijf daarom gedurende het hele examen goed lezen, neem de tijd en laat je niet afleiden door anderen die klaar zijn. Blijf je focussen op jouw vaarbewijsexamen en ga na wat jij allemaal hebt geleerd en pas dat toe tijdens je examen.  

 

Examen? Potlood en papier gebruiken!

Bij een examen krijg je vaak een potlood en papier uitgedeeld en dat moet je ook gebruiken. Bij rekenvragen is het erg fijn om hier gebruik van te maken en alles uit te tekenen. Je hebt er dan beter een beeld bij en kunt het nog eens narekenen als je tijd over hebt. 

 

Meerkeuze vragen

Iets wat algemeen bekend is, is dat mensen bij meerkeuze vragen al snel gokken. Maar dit hoef je niet te doen want je hebt de tijd genomen voor vaarbewijs leren. Lees daarom de vraag goed door en bedenk dan zelf wat het antwoord is op deze vraag. Je gaat dan kijken of dat jouw antwoord tussen de antwoorden staat, is dat zo? Dan weet je al wat je in moet vullen. Staat jouw antwoord er niet bij? Lees het dan nog eens goed door, en dan kun je vaak aan de hand van de meerkeuzevragen wel tot een logisch antwoord komen. 

 

Laat je overhoren

Er zijn vast en zeker wel mensen in je omgeving die je willen overhoren. Je kunt dan bijvoorbeeld afspreken dat wanneer jij een hoofdstuk door hebt genomen dat zij je er vragen over stellen. Er staan vaak ook vragen in het boek (met antwoorden) en deze kun je dan eerst zelf uitwerken om na te gaan of dat jij de stof beheerst. Heb je alle vragen goed dan kun je een stap verder gaan. Iedereen stelt de vragen op een andere manier, maar dat kan jou wel helpen om de stof nog beter eigen te maken. Ook krijg je er zo een goed beeld van of dat je nog meer moet leren, ken jij de begrippen goed? Weet jij de vaarregels? Weet jij wat stuurboord is? Ken jij de verlichting? Weet jij alles over bruggen en engtes? Je komt er alleen achter door je te laten overhoren! 

Kijk online filmpjes

Door online filmpjes te kijken kun je de informatie beter onthouden. Als een examenvraag over manoeuvreren gaat is het belangrijk om te weten wat zij daarmee bedoelen. Filmpjes kunnen je daar duidelijkheid over geven en dat is vaak ook inzichtelijker dan een lap tekst. Plaatjes kunnen een situatie ook duidelijker in kaart brengen, maar bij een film wordt het vaak ook stapsgewijs uitgelegd. Je ziet dan wat er gaande is, zoals welke schepen mogen eerst? Welke voorrangsregels gelden er en welke verlichting moet een schip voeren bij slecht zicht varen

Kom hier oefenen!

Bij ons op Turbovaarbewijs.nl kun je komen oefenen en nagaan of dat jij de stof al beheerst! Naast alle blogs, onze kennisbank en alle informatieve pagina’s kun je hier ook voor onze vaarbewijs cursus kiezen en dan kan het oefenen vandaag nog beginnen. Wil jij graag voor je vaarbewijs leren? Zet dan vandaag de eerste stap en kom bij ons leren!  

 

Vaarbewijs leren oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Moet je verplicht een vaarbewijs cursus volgen?

 • Ja
 • Nee 

 

Oefenvraag 2: Kun je het examen voor vaarbewijs I en vaarbewijs II snel achter elkaar doen?

 • Ja
 • Nee  

 

Oefenvraag 3: Stelling: Bij Vaarbewijs I bestaat 80% van de vragen uit het uit je hoofd leren van de theorie en 20% zijn berekeningsvragen.

 • Waar
 • Niet waar 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Nee niemand is verplicht om een vaarbewijs cursus te volgen. Maar het kan jou wel helpen om de informatie beter eigen te maken. Je ontdekt zo welke informatie je al goed kent en waar je nog aandacht aan moet besteden voordat je op gaat voor je vaarbewijs.  

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Ja het is mogelijk om het examen van vaarbewijs I en vaarbewijs II snel achter elkaar te doen. Het is echter aan te raden om er even de tijd voor te nemen omdat veel informatie op elkaar kan lijken maar toch verschillend is. Je moet de stof echt goed beheersen want er zijn al kleine details die het verschil maken bij de vraagstelling. 

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Waar, bij Vaarbewijs I krijg je 80% van de vragen waarbij het neerkomt op uit je hoofd leren en 20% zijn berekeningsvragen. Bij Vaarbewijs II is het precies andersom en is het 20% theorie en 80% berekeningsvragen.  

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld