05 januari 2021 

Vaarbewijs zeilboot

Vaarbewijs zeilboot

Een vaarbewijs zeilboot is in sommige gevallen verplicht. Hoe het precies in elkaar zit leggen we uit in dit artikel. Zo gaan we dieper in wie nou eigenlijk een vaarbewijs zeilboot nodig heeft, welk soorten vaarbewijs er bestaan en hoe je je kunt voorbereiden op het examen. Het is niet ingewikkeld, maar een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je gewoon in eenmaal slaagt. Ben je er gelijk vanaf.

Aan het einde van het artikel gaan we ook in op zeilen tijdens je vakantie. We beperken ons tot de regelgeving binnen voor zeilvakanties binnen Europa. Wil je daarbuiten zeilen, check dan de lokale regelgeving eerst op internet. Zonde als je zeilvakantie in het water valt doordat je bijvoorbeeld een klein papiertje vergeten bent.

Inhoud

1 Wie heeft een vaarbewijs zeilboot nodig?
2 Welke vaarbewijzen zijn er?
3 Vaarbewijs halen is niet moeilijk.
4 Heb je een vaarbewijs zeilboot nodig op vakantie?

Wie heeft een vaarbewijs zeilboot nodig?

Wellicht de belangrijkste vraag van dit artikel. Want niet iedereen heeft een vaarbewijs nodig om te kunnen zeilen. Het hangt voornamelijk af van wat voor soort boot je vaart. Voor kleinere zeilboten die niet al te snel kunnen heb namelijk geen vaarbewijs nodig, mits je op de binnenwateren blijft. Dus als jij nog geen zeilboot hebt, check dan de volgende regels goed. Je kunt mogelijk een boot kopen waar je geen vaarbewijs zeilboot voor nodig hebt.

Dit zijn de basisregels voor zeilboten:

 • Je mag op Nederlands binnenwateren, vanaf 12 jaar, zonder vaarbewijs, een zeilboot besturen tot maximaal 15 meter.
 • Voor grotere zeilboten, tot 25 meter, is er een klein vaarbewijs verplicht. Dat betekent dat je 18 jaar moet zijn en dat het uitmaakt waar je vaart. Vaarbewijs I is voor binnenwateren en vaarbewijs II is voor kustwateren en grote meren zoals het IJsselmeer.
 • Voor zeilboten tussen de 25 en 40 meter is een groot vaarbewijs II verplicht. Dit vaarbewijs is zowel geldig op binnenwateren als op kustwateren. Ook hier moet je minimaal 18 jaar voor zijn.

Welke vaarbewijzen zijn er?

Voor de pleziervaart bestaan er in Nederland drie vaarbewijzen. De kleine vaarbewijzen gelden voor zeilboten tussen de 15 en 25 meter, het grote vaarbewijs voor boten tussen de 25 en 40 meter. Deze vaarbewijzen zijn teven een International Certificate of Competence (ICC), waardoor je ook op internationale wateren mag zeilen met een Nederlands vaarbewijs. Let wel op, veel landen kennen specifieke regels. Hierover aan het einde van het artikel meer.

Klein vaarbewijs I Dit vaarbewijs heb je nodig om voor het varen van zeilboten op de Nederlandse binnenwateren zoals rivieren, kanalen en kleine meren. Het gaat om zeilboten van tot maximaal 25 meter.

Klein vaarbewijs II – Als je op grotere wateren wilt zeilen of langs de kust op open zee, dan heb ook dit tweede deel nodig. In Nederland vallen de Waddenzee, Westerschelde en het Markermeer hier ook onder.

Groot vaarbewijs II – Als jouw zeilboot tot maximaal 40 meter lang is, dan heb je ook dit vaarbewijs nodig. Hiermee mag je op alle binnenlandse- en kustwateren varen. In andere landen gelden soms andere lengtes, check dit van te voren even om boetes te voorkomen.

Vaarbewijs halen is niet moeilijk

Het halen van je vaarbewijs zeilboot hoeft niet veel moeite te kosten. In Nederland bestaat het alleen uit een theorie examen. Je doet dit examen bij jou lokale vestiging van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Bij veel mensen wel bekend van de examens voor het autorijbewijs. Als je de theorie haalt, kun je direct jouw vaarbewijs ophalen en gaan zeilen.

Je kunt het examen op verschillende manieren voorbereiden. De simpelste manier is door het boek met alle regels uit je hoofd te leren. Veel mensen kiezen er echter voor om een cursus te doen. Dan is er een leraar die alles op een begrijpelijke manier uitlegt en ook direct vragen kan beantwoorden. Cijfers tonen aan dat mensen die een cursus gevolgd hebben een grotere kans hebben om in één keer te slagen voor hun vaarbewijs.

Dit zijn de belangrijkste regels die je moet onthouden als je gaat zeilen:

 • Je moet altijd beroepsvaartuigen voor laten gaan.
 • Je haalt andere schepen aan de stuurboordzijde (rechts) in.
 • Zeilschepen met het zeil aan bakboord hebben voorrang.
 • Zeilboten hebben voorrang op langzamere roeiboten en kano’s.

Heb je een vaarbewijs zeilboot nodig op vakantie?

Ja, je hebt in de meeste gevallen een vaarbewijs zeilboot nodig als je op vakantie gaat. Dit geldt in ieder geval voor de andere Europese lidstaten. Net als in Nederland heb je een vaarbewijs nodig voor zeilboten met een bepaalde lengte. Veel regels komen overeen, maar er zijn landen waarbij de vereisten voor een ICC verschillen. Altijd even jouw specifieke bestemming checken om problemen te voorkomen.

Als je jouw vaarbewijs in de laatste tien jaar hebt ontvangen, dan is dit automatisch geldig op internationale wateren van de Europese lidstaten. Daarbuiten kunnen er andere regels gelden. Als jouw vaarbewijs ouder is, dan kun je bij het CBR een ICC aanvragen tegen een kleine vergoeding. Je hoeft niet nogmaals een examen af te leggen.

Enkele uitzonderingen voor zeilen in populaire vakantiebestemmingen:

 • Als je in België gaat zeilen, is het verplicht een marifoon aan boord te hebben voor zeilboten die langer zijn dan 7 meter. De marifoon moet een registratiebewijs hebben en jij moet een certificaat bezitten voor de bediening. Vergeet ook niet een vaar vignet aan te schaffen voor je vertrekt.
 • Als je in Italië gaat zeilen, op het Comomeer bijvoorbeeld, mag je zonder vaarbewijs een gemotoriseerde zeilboot besturen met een maximale capaciteit van 40 pk. Voor zeilboten in eigenbezit geldt een maximum van 6 pk.
 • Zeilen in Spanje is wat ingewikkelder. Handig dus als je de taal een beetje beheerst. In Spanje zijn er zeven verschillende niveaus. Tip: het Nederlandse klein vaarbewijs II is gelijk aan het hoogste Spaanse niveau. Weet je zeker dat je altijd goed zit.Ook slagen voor je vaarbewijs?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs . Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld