23 november 2022 

Vaarregels kano, roeiboot, kajak en SUP

Vaarregels kano, roeiboot, kajak en SUP

Heb je je vaarbewijs nodig? Dan is het ook goed om meer te weten te komen over de vaarregels kano, roeiboot, kajak en SUP. Je kunt er zelf mee in aanraking komen of je gaat zelf bijvoorbeeld met een kano het water op, dan dien je je ook aan bepaalde regels te houden. Daarom is het van belang dat jij ook het nodige weet qua vaarborden, geluidsseinen, voorrangsregels, bakboord en stuurboord. In dit artikel wordt er dieper in gegaan op de vaarregels kano, roeiboot, kajak en SUP. Aan het einde van het artikel vind je een aantal oefenvragen (en antwoorden) en dan kun je dus controleren of dat je de nodige kennis al beheerst of dat je nog even door moet lezen voordat je examen gaat doen en dan een klein vaarbewijs 1 haalt!  

 

Inhoudsopgave

 

 

Er wordt geen onderscheid gemaakt binnen het vaarreglement of dat het nu gaat over een roeiboot, SUP, waterfiets, kano of kajak. SUP staat voor stand up paddle board. Maar er zijn wel duidelijk verschillen tussen een roeiboot, kajak en kano. Als je gaat roeien dan bereik jij de meeste kracht wanneer dat je met je rug naar voren gaat roeien. Wanneer je dus op deze manier aan het roeien bent zie je niet goed waar dat je naar toe vaart. Het gevolg is dat je dus na een paar slagen roeien elke keer achterom moet kijken of dat er wat gaande is waar je op moet reageren (of dat je door kunt roeien). Heb je een stuurman die stuurt? Dan is er niets aan de hand en kun je gewoon doorgaan met roeien. 

 

Kajak, kano en SUP

Als je met je kajak het vaarwater gaat betreden dan wordt er vaak gekozen voor een dubbelbladige peddel. Het zorgt ervoor dat een vaarder van de betreffende kajak in de vaarrichting zit met zijn gezicht. Als je gaat varen met de kano dan maak je gebruik van een enkelbladige peddel. Het gevolg is dan dat er afwisselend links en rechts van de kano met de peddel door het water wordt getrokken door de kanovaarder zodat hij vooruit komt. Als je dan nog een SUP hebt, dan wil dat zeggen dat je op een soort surfplank staat en dan ga je peddelend naar voren bewegen. 

 

Voordelen van deze vaartuigen

Als je gaat varen met een kano, een kajak, een SUP, een waterfiets of met een roeiboot, dan heb jij veel voordelen. Welke zijn dat? 

  • Er geldt geen minimum leeftijd voor de bestuurder, als je schip niet langer is dan zeven meter.
  • Je hebt geen naam nodig bij een kajak, kano of roeiboot. Dit moet je wel als je een motorboot of zeilboot hebt van zeven meter of langer. 
  • Je mag op de drukkere vaarwegen alleen varen als een schip is voorzien van een motor, welke direct gebruikt kan worden (en klaar is voor gebruik) en een snelheid kan behalen van minimaal 6 km per uur. Maar je hebt een spierkracht voortbewogen schip en dan geldt deze regel dus niet. Jij bent eigenlijk de motor van jouw ‘schip’. Je moet dus zelf een bepaalde snelheid kunnen behalen.

 

Waar mag je varen met een roeiboot?

Je mag op veel plaatsen komen met een kano, SUP, roeiboot of kajak, maar niet overal. Dit dien je wel goed vooraf te weten zodat je je aan de vaarregels kunt houden. Soms heb je een vergunning nodig. Het beste wat er gedaan kan worden is bij een kano- of kajak vereniging bij je in de buurt informeren waar je wel mag varen en waar niet. 

 

Waar mag een SUP of kitesurfer het water op?

Je staat zoals aangegeven bij een SUP op een board, en dan beweeg je jezelf naar voren met peddels. Je hoort daarom bij de door spierkracht voortbewogen schepen. Als kitesurfer sta jij ook op een board. Je gaat jezelf dan alleen met een soort vlieger bewegen. Je moet goed kijken waar je dan het water op mag en waar niet, dit kun je vaak aan de borden zien en anders kun je het beter even navragen. 

 

Wie heeft wanneer voorrang op het vaarwater?

Bestuur jij een roeiboot, een kajak of een kano, dan moet je zoveel mogelijk stuurboordwal aanhouden. Als je dat ook doet dan heb je in het BPR gebied voorrang. Dit geldt op een motorboot en op een zeilschip. Wie heeft er dan wanneer voorrang? Eerst een zeilboot, dan een roeiboot (kano, kajak en SUP) en dan de motorboot. 

 

Vaarregels door spierkracht voortbewogen schepen (en SUP)

Op het open water geldt dat wanneer jij met een door spierkracht aangedreven schip een zeilboot gaat kruisen, dat de zeilboot dan voor mag gaan. Het maakt daarbij dan niet uit wie dat er van rechts of van links komt. Maar gaat het over door spierkracht aangedreven schepen onderling, dan wil dat zeggen dat rechts voor mag. Stel dat jij dan een klein motorschip tegen gaat komen, dan ga jij dus voor. Het maakt ook dan niet uit wie dat er van links of van rechts komt.  

 

Veiligheid voor alles!

Je moet op het water nooit geen enkel risico nemen. Je bent namelijk als bestuurder van een SUP, roeiboot, kano of kajak erg kwetsbaar. Een groot deel van de watersporters kent de regels niet eens, het is daarom beter dat jij drukke vaarwegen gaat vermijden. Het is van groot belang dat jij ervoor zorgt dat je goed wordt gezien. Je zou daarom het beste overdag reflecterende en felle kleding kunnen dragen. In de nacht kun je dan het beste rondom schijnend wit licht kunnen voeren. Als je op de zee wil kajakken dan is het van belang dat je een radarreflector kunt plaatsen als dat mogelijk is en neem bij voorkeur ook een handheld marifoon mee voor je eigen veiligheid.  

 

Nog even dit..

Als er staat dat een bepaald vaarwater verboden is voor roeiboten, dan wil dat zeggen dat jij er ook met je kano en kajak NIET mag komen. Met een SUP ook niet. Het is dan verboden voor schepen die door spierkracht worden aangedreven. Zorg dat jij alle vaarregels kent en houd je hier ook aan, veiligheid staat op de eerste plaats! 

 

 

Vaarregels kano, roeiboot, kajak en SUP oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Waarvoor staat de afkorting SUP?

 

Oefenvraag 2: Als er een bord staat verboden voor roeiboten mag jij hier dan wel met een kano varen?

  • Ja
  • Nee 

 

Oefenvraag 3: Geldt er een minimumleeftijd voor het gebruik van een kano, een kajak, een SUP en een waterfiets?

  • Ja
  • Nee

 

Oefenvraag 4: Heb je een naam nodig bij een kajak, kano of roeiboot?

  • Ja 
  • Nee 

 

Oefenvraag 5: Er wordt binnen het vaarreglement geen onderscheid gemaakt tussen een roeiboot, SUP, waterfiets, kano of kajak.

  • Waar
  • Niet waar

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

De afkorting SUP staat voor stand up paddle board. 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Nee, je mag als er een roeiboot niet mag varen ook niet met een kano varen. Het is dan verboden voor schepen die door spierkracht worden aangedreven

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Nee er geldt geen minimum leeftijd voor het gebruik van een kano, een kajak, een SUP of een waterfiets. 

 

Antwoord oefenvraag 4

 

Nee je hebt geen naam nodig voor een kajak, kano of roeiboot.

 

Antwoord oefenvraag 5 

 

Dat is waar, er wordt r binnen het vaarreglement geen onderscheid gemaakt tussen een roeiboot, SUP, waterfiets, kano of kajak. 

 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld