02 november 2022 

Vaarregels voorrang

Vaarregels voorrang

Op het water zijn de vaarregels voorrang heel belangrijk om te kennen. Je hebt daarom je vaarbewijs nodig om veilig op het water te kunnen zijn. Daarbij moet je continu alert zijn en rekening houden met de andere vaarweggebruikers. Is er iemand in nood? Dan moet je de ander helpen en ook moet je communiceren via je marifoon als jij deze aan boord hebt. Kortom, er komt heel wat op je af als je gaat varen en daarom moet je de vaarregels voorrang eigen maken. Goed oefenen dus voordat je je vaarbewijs examen af gaat leggen. Gelukkig kunnen wij je daarbij helpen want wij besteden hier uitgebreid aandacht aan de regels die je moet kennen als het gaat over voorrang op het vaarwater. Neem de tijd om het door te nemen en check aan het einde van het artikel of je alle informatie beheerst. Dit kan door de oefenvragen te maken, en dan weet je of je bijna klaar bent voor je vaarbewijs examen of dat je nog even door moet leren (en oefenen).

 

Inhoudsopgave

 

Vaarregels voorrang hoofdregels

Er zou eigenlijk gezegd kunnen worden dat er drie hoofdregels zijn die voorrang op het vaarwater bepalen en dat zijn:

  • De schepen welke aan de stuurboordkant van het vaarwater varen hebben altijd voorrang.
  • Snelle schepen wijken voor alle andere schepen.
  • Kleine schepen wijken voor grote schepen.

Aan de hand van een voorbeeld even wat meer uitleg. Als een klein schip bijvoorbeeld goed aan stuurboordzijde van het vaarwater is, dan wil dat zeggen dat hij niet uit hoeft te wijken voor grote schepen die niet aan de stuurboordkant van het vaarwater varen.

 

Elkaar naderen op het vaarwater

Alle schepen kunnen zich op het vaarwater op verschillende manieren naderen. Wie er wanneer voorrang heeft en welke vaarregels voorrang er gelden, hangt af van op welke manier dat zij elkaar naderen. Als schepen elkaar op koers kruisen dan wil dat zeggen dat ze elkaar min of meer van opzij naderen. Een schip kan ook een ander schip lopen en dat wil zeggen dat de een de ander in wil halen. Elkaar op tegengestelde koers naderen kan ook, dan varen ze recht tegen elkaar in.

Regels grote schepen onderling

Er gelden verschillende regels voor schepen en daarom worden deze nu apart toegelicht. Het gaat nu over de grote schepen onderling. Op het moment dat grote schepen elkaar willen naderen op een tegengestelde koers, dan moeten de schepen allebei naar stuurboord uitwijken, op deze manier kunnen zij elkaar aan de linkerkant passeren. Maar welke regels gelden er nog meer?

  • Het kan zijn dat en groot schip een ander groot schip gaat oplopen, dus inhalen. Hierbij geldt dat het schip dat oploopt moet wijken voor het opgelopen schip. De ander moet hier ook rekening mee houden en de ander ook de ruimte geven, ook al wil dat zeggen dat hij ook wat uit moet wijken.
  • Schepen welke elkaar op kruisende koersen zullen naderen, dan moet een schip welke van bakboord komt wijken voor een schip dat komt van stuurboord.
  • Dan zijn er nog de grote zeilschepen en als zij elkaar naderen dan gelden daarvoor speciale zeilvoorrangsregels (die vallen ook onder de kleine zeilschepen).

 

Regels kleine schepen onderling

Bij kleine schepen onderling zal de voorrang worden bepaald door na te gaan om welk type schip het gaat. Daarbij geldt dat een klein zeilschip voorrang zal hebben op alle andere kleine schepen. Daarnaast geldt dat als een roeiboot of een ander schip voort wordt bewogen door spierkracht dat deze dan voorrang heeft op kleine motorboten. De laatste regel die hierbij geldt is dat een kleine motorboot moet wijken voor alle kleine zeilschepen en ook voor alle spierkracht voortbewogen schepen.

Regels kleine motorboten onderling

Bij de kleine motorboten gelden eigenlijk dezelfde regels als voor grote schepen, en dat wil zeggen dat de tegenliggers allebei moeten wijken naar stuurboord. Twee kleine motorboten die elkaar op kruisende koersen willen naderen kennen de regel dat de boot die van rechts komt voorrang heeft. De laatste regel die geldt is dat als een kleine motorboot een ander in wil halen dat hij daarvoor moet uitwijken. De andere boot zal de ander wel de ruimte moeten geven want op het water moet je elkaar de ruimte geven en rekening houden met elkaar.

 

Regels kleine zeilschepen onderling

Er gelden nog een aantal vaarregels voorrang voor kleine zeilschepen alleen die zijn wat complexer dan bovenstaande regels die zijn uitgelegd. Er kunnen zich drie situaties voordoen en die worden nader toegelicht:

  • Stuurboord moet wijken voor bakboord. Op het moment dat de zeilschepen een zeil aan verschillende kanten van een schip hebben staan dan geldt stuurboord wijkt voor bakboord. Uitwijken kan het beste gedaan worden door achterlangs een ander schip te varen, puur omdat dit de meest veilige methode is.
  • Loef wijkt voor lij. Zeilschepen hebben hierbij een zeil aan dezelfde kant.
  • Oploper wijkt. In deze situatie hebben de schepen de zeilen aan dezelfde kant en zitten beide ongeveer even dicht bij de oorsprong van de betreffende wind. Als het ene schip dan harder vaart, wordt het andere schip opgelopen. Hierbij moet de oploper dus wijken. Het andere schip moet dan meewerken en hem de ruimte geven.

 

Vaarregels voorrang oefenvragen

Oefenvraag 1: Waar of niet waar: De schepen welke aan de stuurboordkant van het vaarwater varen hebben altijd voorrang

Oefenvraag 2: Wat is waar?

  • Grote schepen wijken voor kleine schepen.
  • Kleine schepen wijken voor grote schepen.

Oefenvraag 3: Tijdens het varen moet je elkaar de ruimte geven en rekening houden met elkaar

  • Ja
  • Nee

Oefenvraag 4: Bij de regels van kleine zeilschepen onderling geldt dat stuurboord moet wijken voor bakboord, waarom of niet waar?

  • Waar
  • Niet waar

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

Dit is waar, schepen welke aan de stuurboordkant van het vaarwater varen hebben altijd voorrang.

Antwoord oefenvraag 2

Hetgeen wat waar is, is dat kleine schepen wijken voor grote schepen.

Antwoord oefenvraag 3

Ja met het varen moet je elkaar de ruimte geven en rekening houden met elkaar.

Antwoord oefenvraag 4

Dat is waar, kleine zeilschepen onderling daarbij geldt dat stuurboord moet wijken voor bakboord.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld