Wat is koers kruisen?

Wat is koers kruisen

Koers kruisen

Wanneer twee schepen elkaars koers kruisen wil dat zeggen dat de schepen op verschillende koersen lagen en voor of achter elkaar langs zullen varen. De kruisende koers wil dus zeggen dat de schepen elkaar zullen kruisen vanaf de zijkant (dus niet de tegengestelde koers). Je moet goed weten welk schip jij bent en wat voor schip de ander heeft die jou nadert. Van daaruit kun jij weer bepalen wie er wanneer voorrang heeft en daar naar handelen. Je moet daarom de vaarregels en de voorrangsregels goed kennen. Een aantal regels die dan gelden zijn:

  1. Op het moment dat een schip in een rechte koers met de wal of betonning aan de stuurboordkant vaart, dan wil dat zeggen dat een schip voorrang heeft op alle schepen dus zowel grote als kleine schepen, welke de koers dan kruisen. Een ander schip zal dan dus automatisch voorrang moeten verlenen aan het schip welke een gestrekte koers vaart aan de stuurboordkant. 
  2. Een andere regel is dat wanneer een klein schip de koers van een groot schip kruist, zonder dat er sprake is van gestrekte koers aan stuurboordkant, dan mag een groot schip voor. Een klein schip moet hierbij dan dus voorrang geven aan een groot schip door uit te wijken. 

Dit moet allemaal op een verantwoorde manier gebeuren en daarom moet jij de regels goed eigen maken en een vaarbewijs hebben zodat je aan kunt tonen dat je de regels beheerst. Je moet er dan ook direct naar handelen en bij twijfel moet je voorrang geven en NIET nemen. 


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld