21 februari 2023 

wanneer heb je vaarbewijs 2 nodig

wanneer heb je vaarbewijs 2 nodig

Een goede vraag, want wanneer heb je vaarbewijs 2 nodig? Veel mensen hebben er nog geen antwoord op en dat kan komen omdat ze er nog geen ervaring mee hebben. Als jij zelf bekend bent met klein vaarbewijs 1 dan weet je ook dat je met KVB2 nog veel meer mag. Daar gaan we hier dan ook graag wat dieper op in zodat je ook het antwoord krijgt op de vraag wanneer heb je vaarbewijs 2 nodig? Lees onze tekst goed door, dan weet je namelijk snel wat er mogelijk is en dan kun je daar snel je voordeel mee doen en nagaan of dat jij je klein vaarbewijs nodig hebt en theorie-examen wil doen. 

 

Inhoudsopgave

 

 

 

Meer over wanneer heb je vaarbewijs 2 nodig

Je wil graag een antwoord op de vraag wanneer heb je vaarbewijs 2 nodig. Dit is goed om te weten want dan kun jij kijken of je je vaarbewijs 2 nodig hebt of niet. Het zou zomaar kunnen zijn dat vaarbewijs 1 voldoende is, maar daar ga jij nu achter komen. In Nederland heb je eigenlijk drie soorten vaarbewijs binnen de pleziervaart. Je hebt een klein vaarbewijs 1, klein vaarbewijs 2 en dan nog groot vaarbewijs 2. Je hebt een vaarbewijs nodig voor boten die harder gaan dan 20 km per uur of die tussen de 15 en 25 meter lang zijn. Maar let op want een groot vaarbewijs heb jij nodig bij een boot tussen de 25 en 40 meter. Het verschil tussen vaarbewijs 1 en 2 is het cijfer, want dat geeft aan op welke wateren je mag varen. 

 

Wanneer heb je vaarbewijs 2 nodig in ons land?

Belangrijk om te weten is wanneer heb je vaarbewijs 2 nodig in Nederland. Je hebt dan vaarbewijs 1 en 2 weer zoals hierboven al kort benoemd. Of dat je wel of geen vaarbewijs 2 nodig hebt, hangt af van waar je wil varen. Als je vaarbewijs 1 hebt dan mag je gewoon varen op binnenwateren, dan kun je denken aan meren, rivieren, plassen en kanalen. Als je op zee wil varen of op de grotere meren, dan heb je ook vaarbewijs 2 nodig. Maar je moet dan wel eerst vaarbewijs 1 hebben behaald. De wateren waar het dan om gaat zijn de Dollard, de Waddenzee, de Westerschelde, de Oosterschelde en de kustwateren. Maar ook nog het IJsselmeer en het Markermeer. 

 

Heb vaarbewijs 2 nodig op vakantie?

Het kan zijn dat je je vaarbewijs 2 op vakantie nodig gaat hebben maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Daarom moet je weten dat je vaarbewijs wat je in Nederland hebt behaald ook geldig is in het buitenland. Dit komt omdat het een ICC vaarbewijs is. Europese lidstaten hebben dit erkend als internationaal vaarbewijs. Als er in het buitenland een vaarbewijs 2 nodig is dan staat daar op ICC coastal waters. Als er wordt aangegeven dat het gaat over iCC inland waters, dan is vaarbewijs 1 meer dan voldoende. 

 

We raden je aan om voordat je gaat varen in het buitenland wel even te controleren welke eisen er daar worden gesteld aan het vaarbewijs. Ieder land heeft zo zijn eigen systeem en eisen. 

 

Varen met vaarbewijs 2 hoe snel mag je dan?

 

Binnen Nederland is het zo dat er geen maximale snelheid geldt op de open wateren. Wil jij dus met vaarbewijs 2 op het IJsselmeer varen, dan mag dat zo hard als je maar wil. Maar hierbij moet je wel rekening houden met anderen op het water en denken aan voorrangsregels. Ook mag het op de drukkere waterwegen en smalle rivieren NIET. Er geldt daar vaak een snelheidslimiet van 20 km per uur, houd je daar ook aan anders heb je kans op een boete en die kan fors zijn. Het kan ook zijn dat je minder hard mag varen, dit geldt op gevaarlijke punten op het water. Kijk daarom altijd op de waterkaarten zodat je weet hoe hard je waar mag varen. 

 

Toch gelden er op de open wateren wel een aantal restricties. Vanaf de aanleg van een steiger mag je uiteraard niet vol gas vertrekken. Je moet minimaal 20 meter van de oever zijn voordat je echt vol gas mag varen.  

 

Meer kans om te slagen? Kies een cursus!

Als je meer zekerheid wil dat je slaagt voor je vaarbewijs 2, dan raden wij je aan om een cursus bij ons te volgen. Als een vaarbewijs 2 nodig is dan kun jij eenmalig een theorie-examen afleggen bij het CBR. Als je dan bent geslaagd dan is het levenslang geldig! Je hoeft je alleen maar aan te melden voor het examen, dan kies je je locatie van het CBR en dan kun je beginnen met leren!

 

Het lijkt allemaal erg eenvoudig, maar het is toch van belang dat je goed bent voorbereid. Er is veel theorie die je je eigen moet maken en daarom is het aan te raden bij ons een cursus te volgen. Op deze manier beheers je de stof beter en dan blijft het ook beter hangen. 

 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 


vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld