08 februari 2023 

Wat mag je varen met vaarbewijs 2

Wat mag je varen met vaarbewijs 2

Een goede vraag die veel mensen hebben is wat mag je varen met vaarbewijs 2? Het is natuurlijk heerlijk om lekker het water op te mogen als je een eigen boot hebt en je bent in het bezit van een klein vaarbewijs 1. Maar misschien heb je wel een grotere boot en heb je daarom ook klein vaarbewijs 2 nodig. Daarvoor moet je dan ook examen doen, maar eerst moet je je goed voorbereiden op het theorie examen. Daar helpen wij je dan graag bij. Maar wat je wel moet weten is dat je pas op kunt voor vaarbewijs 2 als je eerst vaarbewijs 1 hebt behaald. Dus heb jij je volgende vaarbewijs nodig? Plan dan de komende periode even genoeg leermomenten in zodat jij de stof eigen kunt maken. Aan het eind van deze blog vind je nog een aantal oefenvragen, om je alvast voor te bereiden op het examen. Ook de vraag wat mag je varen met vaarbewijs 2 zal hieronder worden beantwoord.

Inhoudsopgave

 

Verschillende soorten vaarbewijzen

Er bestaan, zoals veel mensen wel weten, een aantal soorten vaarbewijzen. Maar welk vaarbewijs heb je dan nodig? Dit hangt af van met welk vaartuig je het water op wil gaan (en het hangt ook af van welke wateren je wil betreden). De vraag wat mag je varen met vaarbewijs 2 komt hier dan ook weer terug. We gaan er nu wat dieper op in:

 • Je hebt Klein Vaarbewijs 1. Dit is geschikt voor pleziervaartuigen die een lengte hebben van 15 tot 25 meter. Het is ook bedoeld voor motorboten die korter zijn dan 15 meter en die sneller kunnen dan 20 km per uur. Denk hierbij dus ook aan een jetski en waterscooter. Ook voor bepaalde schepen welke bedrijfsmatig ingezet worden met een lengte van 15-20 meter kunnen voldoende hebben aan KVB1. Je mag met dit vaarbewijs varen op de Gouwzee en op meren, kanalen en rivieren. Het is tevens een ICC, International Certificate of Competence (ICC) inland waters.
 • Dan komen we bij klein vaarbewijs 2. Het is geschikt voor alles wat ook geldt voor klein vaarbewijs 1. Maar dan mag je ook nog varen op de Eems en Dollard, op de Waddenzee, op het IJsselmeer en op de Ooster- en Westerschelde.
 • Als laatste soort vaarbewijs heb je nog een Groot Pleziervaartbewijs 2. Je mag dan varen met de boten die staan bij vaarbewijs 1 en 2, maar je mag met dit vaarbewijs ook het water op met pleziervaartuigen die een lengte hebben van 25-40 meter. Je mag dan varen op alle binnenwateren.


Geldigheid vaarbewijs 2

Goed om te weten is dat je klein vaarbewijs 2, net als deel 1, voor een onbeperkte periode geldig is. Met als uitzondering dat wanneer je een medische beperking hebt, dan kan het zijn dat er sprake is van een beperkte geldigheidsduur.

Wat zijn de voorwaarden van klein vaarbewijs 2?

Je mag je klein vaarbewijs 2 pas aanvragen vanaf dat je achttien jaar bent. Je moet dan ook aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je moet een gezondheidsverklaring aanvragen. Je moet hierbij voldoen aan de keuringseisen voor de binnenvaart. Denk er aan dat je voor ieder nieuw vaarbewijs dat je aan gaat vragen een nieuwe medische verklaring in moet vullen.
 • Je kunt je vaarbewijs 2 pas halen wanneer dat je eerst geslaagd bent voor het theorie examen van KVB1 en dan kun je pas op voor KVB2.


Dus wat mag je varen met vaarbewijs 2?

Je mag met vaarbewijs 2 varen op alle kanalen, rivieren en meren. Maar je mag ook varen op de Eems en Dollard, op de Waddenzee, op het IJsselmeer en op de Ooster- en Westerschelde.

Examen Klein Vaarbewijs 2

Sommige mensen kiezen ervoor om de examen achter elkaar te doen, dus eerst vaarbewijs 1 en dan direct vaarbewijs 2 er achter aan. Je reserveert het examen KVB1 en KVB2 dan achter elkaar bij het CBR. Je moet dan wel zeker weten dat je de stof goed beheerst want je zal eerst voor KVB1 moeten slagen voordat je op mag voor het klein vaarbewijs 2.

 

Hoe vraag je een KVB2 aan?

 Als je bent geslaagd dan kun je je klein vaarbewijs 2 aanvragen. Het beste kun je dat doen via Mijn CBR. Je moet dan ook eerst je gezondheidsverklaring aanvragen. Hoe doe je dit allemaal?

 • Log in bij mijn CBR.
 • Kies dan eerste aanvraag vaarbewijs en kies dan start.
 • Dan kies je voor de pas met de meeste bevoegdheden waar je dan dus recht op hebt. Ben je ervan bewust dat KVB1 en KVB2 inclusief ICC zijn.
 • Dan volg je alle stappen die in beeld verschijnen en dan kun je je vaarbewijs zelf aanvragen.

Wat mag je varen met vaarbewijs 2 oefenvragen

Oefenvraag 1: Waar mag je met Vaarbewijs 2 meer varen dan met vaarbewijs 1?

Oefenvraag 2: Hoe lang is een klein vaarbewijs 2 pasje geldig?

Oefenvraag 3: Mag je examen van klein vaarbewijs 1 en 2 tegelijk doen?


Antwoorden oefenvragen

 Antwoord oefenvraag 1:

Met vaarbewijs 2 mag je ook varen op de Eems en Dollard, op de Waddenzee, op het IJsselmeer en op de Ooster- en Westerschelde.

Antwoord oefenvraag 2

Klein Vaarbewijs 2 is voor een onbeperkte periode geldig. Alleen is er een uitzondering en dat is wanneer dat er sprake is van een medische beperking, dan kan er sprake zijn van een beperkte geldigheidsduur.

Antwoord oefenvraag 3

Echt tegelijk kan natuurlijk niet. Je moet dan eerst klein vaarbewijs 1 examen doen, en als je dan bent geslaagd kun je klein vaarbewijs 2 examen doen.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.


vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld