Hoe lang is vaarbewijs geldig?

Hoe lang is vaarbewijs geldig? Veel mensen die binnenkort een boot gaan kopen, willen dat graag weten. Het kost nogal wat moeite om je vaarbewijs te halen, dus wil je dat het zo lang mogelijk mee gaat. Er zijn twee antwoorden op deze vraag. Het verschil zit hem namelijk of het gaat om een vaarbewijs voor de pleziervaart of als je beroepsmatig gaat varen.

In dit artikel beantwoorden we de vraag ‘hoe lang is vaarbewijs geldig’ voor beide situaties. Ook leggen we in meer detail uit welke vijf vaarbewijzen er zijn in Nederland en in welke situatie jij welk vaarbewijs nodig hebt. Ben je nog geen 18? Geen probleem, ook zonder vaarbewijs zijn er mogelijkheden om te varen op het water. Je leest er alles over aan het einde van dit artikel.

Inhoud

1 Hoe lang is plezier vaarbewijs geldig?
2 Hoe lang is groot vaarbewijs geldig?
3 Vijf soorten vaarbewijs
4 Vaarbewijs vanaf 18 jaar

Hoe lang is plezier vaarbewijs geldig?

De vraag ‘hoe lang is vaarbewijs geldig?’ hoef je eigenlijk niet meer te stellen tegenwoordig. Want alle plezier vaarbewijzen die na 2014 zijn afgegeven zijn je hele leven lang geldig. Je hoeft het vaarbewijs dus niet eens in de zoveel tijd te vernieuwen en ook geen medische tests te doen. Eenmaal je vaarbewijs gehaald, dan mag je voor altijd een boot blijven varen.

Als jij eerder jouw vaarbewijs gehaald hebt, dan is de vraag ‘hoe lang is vaarbewijs geldig’, wel een goede vraag. Want voorheen was het zo dat je vanaf je 70e verjaardag jouw vaarbewijs iedere vijf jaar moest verlengen. Er werd dan gecontroleerd of je nog wel in staat was om veilig een boot te besturen.

Mocht jij nog een oud vaarbewijs hebben, dan kun je dat gewoon om laten zetten bij het CBR. Je hoeft geen tests te doen, maar wel € 10,00 betalen voor je nieuwe pasje. Een kleine moeite en dan ben je er de rest van je leven vanaf.

 

Hoe lang is groot vaarbewijs geldig?

Voor een groot vaarbewijs voor de commerciële scheepvaart en boten die langer zijn dan 40 meter ligt het iets anders. Hier is de vraag ‘hoe lang is een vaarbewijs geldig?’ wel een belangrijke vraag. Want een groot vaarbewijs is onbeperkt geldig tot je 50e verjaardag. Daarna zal je het vaarbewijs moeten verlengen. Dat doe je iedere vijf jaar, totdat je 65 wordt. Dus drie keer in totaal. Na je 65e verjaardag zal je jouw vaarbewijs ieder jaar opnieuw moeten verlengen.

 

Vijf soorten vaarbewijs

In totaal zijn er vijf vaarbewijzen die je in Nederland kunt halen. Er zijn twee kleine vaarbewijzen en drie verschillende grote vaarbewijzen. De twee klein vaarbewijzen zijn onderverdeeld naar type water waar je in mag varen. Voor grote pleziervaartboten heb je een groot pleziervaartbewijs nodig en voor commerciële schepen een beperkt of volledig groot vaarbewijs.

  • KVB1 – Klein vaarbewijs I: Voor alle boten die langer zijn dan 15 meter, maar niet langer dan 25 meter, heb je vaarbewijs I nodig. Ook heb je een vaarbewijs nodig voor kleinere vaartuigen met een motor die harder kan dan 20 km/u, zoals jetski’s en speedboten. Met het klein vaarbewijs I mag je op alle binnenwateren varen in Nederland.
  • KVB2 – Klein vaarbewijs II: Om te mogen varen op de grotere meren en de kustwateren heb je het klein vaarbewijs II nodig. Dit geldt voor de dezelfde boten als die van klein vaarbewijs I. In Nederland het gaat het om de Noordzee, Waddenzee, Zeeuwse waters, Dollard, IJsselmeer en Markermeer. Op de Gouwzee, een onderdeel van het Markermeer, volstaat klein vaarbewijs I.
  • GPB2 – Groot pleziervaartbewijs II: Voor grotere boten die niet commercieel gevaren worden, heb je het groot pleziervaartbewijs II nodig. Dit geldt voor alle boten tussen de 25 en 40 meter. GBP1 bestaat niet meer, dus je met dit groot pleziervaartbewijs mag je op alle binnenlandse en kustwateren varen.
  • BGVB – Beperkt groot vaarbewijs: Voor commerciële vaartuigen heb je een groot vaarbewijs nodig. Het beperkte groot vaarbewijs is nodig voor boten tussen de 20 en 40 meter lang. Je moet hiervoor een flink aantal examens afleggen en drie jaar vaar ervaring aan kunnen tonen.
  • GVB – Groot vaarbewijs: Voor het varen van boten die langer zijn dan 40 meter heb het groot vaarbewijs nodig. Het maakt niet uit of jouw particulier is, of commercieel. Je mag met het groot vaarbewijs ook meer dan 12 passagiers commercieel vervoeren. Voor het volledige groot vaarbewijs heb je minimaal vier jaar vaar ervaring nodig.

 

Vaarbewijs vanaf 18 jaar

Je mag pas een vaarbewijs ophalen als je 18 jaar bent. Je mag overigens wel eerder de theorie examens afleggen. De resultaten van die examens blijven, net als het vaarbewijs zelf, je hele leven lang geldig. Door deze regel betekent het dus dat je 18 jaar moet zijn om een boot langer dan 15 meter alleen te besturen, of een gemotoriseerd vaartuig dat harder kan dan 20 km/u.

Daarentegen zijn er wel andere opties voor jonge schippers. Er zijn een aantal vaartuigen waar je geen vaarbewijs voor nodig hebt en waar je op jongere leeftijd al op mag varen. Hoe dat zit, hebben we handig op een rijtje gezet in de volgende tabel:

 

 VaartuigWat mag er?
Alle leeftijdenKano, kajak en roeibootGeen leeftijd restricties op motor loze vaartuigen tot maximaal 7 meter.
Vanaf 12 jaarMotorbootToegestaan op boten tot maximaal 7 meter, met maximum snelheid van 13 km/u.
ZeilbootToegestaan op boten tot maximaal 15 meter, zonder motor.
Vanaf 16 jaarMotorbootToegestaan op boten tot maximaal 15 meter, met maximum snelheid van 20 km/u.
ZeilbootToegestaan op boten tot maximaal 15 meter, zonder motor.



Ook slagen voor je vaarbewijs?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de  vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs . Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇  onze trainingspakketten.