Optische tekens tijdens varen

Als je gaat varen krijg je met de optische tekens te maken, maar wat zijn dat precies? Het gaat hierbij over alle zichtbare tekens welke gebruikt worden om te identificeren om wat voor schip of boot er in de buurt is. Het is van belang dat je daar meer over te weten komt voordat je op gaat voor je klein vaarbewijs. Wil je binnenkort vaarbewijs examen doen? Zorg er dan voor dat jij de theorie eigen gaat maken en lees je goed in, in de vaarbewijs boeken van klein vaarbewijs 1. We leggen je er in dit artikel meer over uit en aan het eind vind je een aantal oefenvragen zodat je kunt kijken of je deze stof al beheerst of nog even verder moet oefenen. Optische tekens tijdens varen zijn van groot belang dus doe je voordeel met deze informatie en oefenvragen (en antwoorden).  

Inhoudsopgave

 

 

Navigatieverlichting schepen

Er zijn grote verschillen als het gaat over de navigatieverlichting van schepen. Maar jij moet als je aan het varen bent wel weten wat voor schip er in de verte aankomt. De optische tekens tijdens varen kunnen je daarbij helpen. Je kunt daar alle informatie uithalen, zoals of dat jij langs dat schip af mag varen, of dat een schip wellicht bezig is met werkzaamheden. Bij je klein vaarbewijs 1 examen kom je de optische tekens tegen en daarom behandelen wij deze hier, zodat jij bent voorbereid op wat er komen gaat. 

 

Schepen en verlichting

Alle schepen moeten voorzien zijn van verlichting en dat komt omdat zij zichzelf zichtbaar moeten maken in het donker. Bij slecht zicht varen is lastig en dan moet je juist goed zichtbaar zijn voor anderen op het water. Slecht zicht wil zeggen dat je zicht minder is dan 1000 meter. Schepen kunnen diverse soorten verlichting aan boord voeren, ook dit moet je weten voor je vaarbewijs 1 examen.  

 

Je kunt te maken krijgen met verschillende soorten verlichting, zoals:

  • Het toplicht. Dit moet altijd aanwezig zijn op een motorschip. Je vindt het aan de voorkant en het is een wit licht.
  • Een boordlicht. Deze vind je op motorschepen en ook op schepen die geen motor hebben. De lichten vind je aan de zijkanten van een schip. Ze hebben een groene en rode kleur. De boordlichten zijn te zien in een hoek van 112,5 graden. 
  • Je hebt nog een heklicht. Dit licht vind je aan de achterkant van een schip en heeft een witte kleur en is te zien in een hoek van 135 graden. 
  • Een rondom schijnend licht is er ook nog. Het licht is te zien in een boog van precies 360 graden. Het kan diverse kleuren hebben en het licht is bedoeld als vervanging van een heklicht en toplicht. Je kunt het licht ook inzetten als ankerlicht. Tijdens het ankeren moet je namelijk ook goed gezien worden door andere schepen op het water!

 

Welke verlichting op welk schip?

Zoals net al is aangegeven heeft ieder schip andere soorten verlichting aan boord. Maar jij moet voor je examen weten welke verlichting bij welke boot hoort. Daarom gaan we daar nog wat dieper op in. Als het namelijk  gaat over een klein schip, dan bedoelen we daarmee een schip wat kleiner is dan 20 meter. Dit schip moet een toplicht hebben en boordlichten maar ook een heklicht. Eventueel kan een toplicht samen met een heklicht worden gecombineerd in een rondom schijnend licht. 

 

Als je een zeilboot hebt is verlichting ook van groot belang. Er is daarbij dan geen toplicht aanwezig. Maar je hebt wel te maken met de boordlichten. Er kan ook een heklicht worden geplaatst. De drie lichten kunnen gecombineerd worden in de mast en dan krijg je een driekleuren licht, groen, rood en wit. 

 

Dan hebben we nog de verlichting op een groot schip. Er moet basisverlichting aanwezig zijn, maar nog meer natuurlijk. Je hebt bijvoorbeeld twee toplichten. Als een groot schop gaat ankeren dan heb je ook veel meer verlichting nodig. Je hebt dan twee ankerlichten bijvoorbeeld en de voorste zit dan hoog en de achterste zit weer laag.  

 

Een samenstel en een duwstel kun je ook tegenkomen en dan is de verlichting ook weer van belang. Bij een samenstel gaat het over twee grote schepen welke naast elkaar vast zijn gemaakt. Deze moeten voorzien zijn van twee toplichten, twee heklichten en boordlichten. Een duwstel heeft altijd veel meer verlichting en heeft bijvoorbeeld een aantal toplichten naast elkaar geplaatst en diverse boordlichten. 

 

Een baggerwerktuig moet ook goed verlicht zijn, want ze zijn aan het werk en dan moeten ze voor andere schepen goed te zien zijn. Je kunt het werktuig herkennen aan twee groene lampen onder elkaar. Dit wil zeggen een vrije zijde. Als je een rood licht zou zien dan is dat de kant die niet vrij is. Als je dan rode boven de witte lichten dan is die kant vrij maar moet je wel heel langzaam varen wil je er langs mogen.

 

Optische tekens tijdens varen oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Een toplicht moet altijd aanwezig zijn op een motorschip. Waar of niet waar?  

 

Oefenvraag 2: Een boordlicht vind je alleen op schepen zonder motor. Waar of niet waar? 

 

Oefenvraag 3: Niet alle schepen hebben verlichting nodig. Waar of niet waar?  

 

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Dit is waar, een toplicht moet altijd aanwezig zijn op een motorschip.

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Dit is niet waar. Boordlichten vind je op motorschepen en ook op schepen die geen motor hebben.

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Dit is niet waar, alle schepen moeten de juiste verlichting kunnen voeren, bijvoorbeeld als er sprake is van slecht zicht varen of donker weer. 

 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.