20 december 2022 

Pleziervaartbewijs veranderingen voor 2023

Pleziervaartbewijs veranderingen voor 2023

Je pleziervaartbewijs halen, dat is iets wat veel mensen graag willen, maar wat zijn de pleziervaartbewijs veranderingen voor 2023? Daar moet je wel goed op zijn voorbereid en daarom leggen wij je daar nu wat meer over uit. Goed dat je het daarom even door gaat nemen, dan weet je ook wat je zoal kunt verwachten bij je vaarbewijs examen. Steeds meer mensen hebben een vaarbewijs nodig, omdat ze lekker het water op willen. Je moet rekening houden met elkaar, de voorrangsregels kennen, alles over stuurboord en bakboord moet bekend bij je zijn. Maar je moet ook weten waar je als schipper aan moet voldoen. Is een brandblusser verplicht? Is een reddingsvest verplicht? Veel waar je je dus in moet verdiepen en daarom is het advies ook dat je op tijd gaat beginnen zodat jij de grootste kans van slagen hebt.  

 

Inhoudsopgave

 

 

Examen pleziervaartbewijs 2023

Sinds 2023 moet je examen doen bij het CBR voor je pleziervaartbewijs. Je kiest dan voor het recreatievaarbewijs. Het is bedoeld voor je recreant. Watersport is er volop, te denken aan de zeilboot en de motorboot, maar ook kitesurfen hoort erbij en flyboarden en SUP, wat staat voor Stand Up Paddling. Zorg dat als je het water op wil dat je ook weet wat je moet 

 

Veranderingen pleziervaartbewijs 2023

Het is bekend dat voor 2023 de benaming zal gaan veranderen. Voorheen was het zo geregeld dat wanneer je geslaagd was, dat je dan direct je vaarbewijs mee zou krijgen. Je kon dan dus op de dag dat je was geslaagd ook lekker, verantwoord en veilig varen. Maar dat is weer veranderd. Je gaat bij het CBR examen doen en dan moet je nog een week of twee weken wachten voordat je je pleziervaartbewijs in huis hebt en dan mag je dus pas varen. Bij het CBR krijg je een nieuw pasje en dat is dan weer beter beveiligd tegen vervalsing en namaak. 

 

Pleziervaartbewijs vermelding ICC

Bij het CBR pleziervaartbewijs geldt ook de vermelding ICC en dat staat voor International Certificate of Competence. Het is levenslang geldig wat ook een voordeel is. Je hoeft dus maar een keer examen te doen en dan kun je levenslang gebruik maken van dit bewijs wat je hebt behaald. Als je iets doet wat niet mag op het water en je wordt gepakt, kan het wel zijn dat je vaarbewijs wordt ingenomen. Maar dan moet je wel veel fouten hebben begaan. Nee het risico niet, zorg dat je veilig gaat varen en blijf je aan de regels houden. Veilig varen is van groot belang, voor jou en voor de anderen die zich op het water bevinden. Goed zeemanschap, dat is waar je ook aan moet denken als goede schipper. 

 

Locatie veranderingen

Een andere verandering is dat je in totaal op twintig verschillende locaties bij het CBR je pleziervaartbewijs kunt halen. Een ander voordeel is dat het CBR erg flexibel is. Je hoeft niet lang te doen als je examen wil doen want ze hebben een grote capaciteit. Op zaterdag en in de avonduren kun je ook examen doen. Kijk daarom goed welke locatie bij jou in de buurt is en daar kun jij dan je examen in laten plannen. Alles kan online worden geregeld, met een paar drukken op de knop heb je je pleziervaartbewijs examen ingepland. Zorg dat je eerst alle stof goed beheerst en dan maar hopen dat je alles op het moment van je examen goed weet en slaagt. Het maken van een oefenexamen is ook zeker aan te raden, dan kun je namelijk een gevoel krijgen bij wat je kunt verwachten tijdens een echt examen bij het CBR zelf. 

 

Prijzen pleziervaartbewijs

Er kan gekozen worden voor het gewone examen en dat kost je dan €45,35. Je hebt dan een uur de tijd om je examen te doen. Ook is het mogelijk om extra tijd te vragen en dat noemen ze dan een extra tijd examen. Je krijgt dan 15 minuten extra de tijd en dan betaal je wel €56,45. Dit is ook bij klein vaarbewijs deel 2 mogelijk. Zo kan er echter ook nog worden gekozen voor een voorleesexamen, ook in je eigen taal. Wil je liever op een andere tijd, een andere datum of een andere locatie examen doen? Dit kan dan ook probleemloos worden geregeld. Houd er bij je examen rekening mee dat de kosten per jaar kunnen verschillen. Het volgende jaar kun je gerust rekenen op een prijsverhoging, wat de prijs gaat zijn is nog niet bekend, maar dan zie je vanzelf wanneer dat je je aan gaat melden voor het pleziervaartbewijs. 

 

Alleen theorie

Het examen zelf bestaat uit een theoretische toets. Als je dan geslaagd bent voor je pleziervaartbewijs dan mag jij dus met een plezierboot tot een lengte van 25 meter op het water varen. 

 

Pleziervaartbewijs veranderingen voor 2023 oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Heeft het pleziervaartbewijs ook een ICC vermelding?

 • Ja 
 • Nee

Oefenvraag 2: Hoeveel tijd krijg je voor het pleziervaartbewijs examen?

 • Half uur
 • Uur
 • Anderhalf uur

 

Oefenvraag 3: Is het mogelijk om extra tijd aan te vragen bij het pleziervaartbewijs examen?

 • Ja
 • Nee

 

Oefenvraag 4: Hoelang is een pleziervaartbewijs geldig?

 • Een jaar
 • 30 jaar
 • Levenslang

 

Oefenvraag 5: Bestaat het pleziervaartbewijs alleen uit theorie?

 • Ja
 • Nee 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Ja, het pleziervaartbewijs heeft een ICC vermelding. 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Voor het pleziervaartbewijs examen krijg je een uur de tijd.

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Extra tijd aanvragen voor een pleziervaartbewijs examen is mogelijk, dan krijg je een kwartier extra. 

 

Antwoord oefenvraag 4

 

Een pleziervaartbewijs is levenslang geldig.

 

Antwoord oefenvraag 5 

 

Ja een pleziervaartbewijs examen bestaat alleen uit theorie vragen. 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld