10 februari 2023 

Vaarbewijs 2 benodigdheden

Vaarbewijs 2 benodigdheden

Je hebt je vaarbewijs nodig, maar wat zijn dan de vaarbewijs 2 benodigdheden? Het is wel fijn om vooraf te weten wat je voor je klein vaarbewijs 1 en 2 examen nodig hebt. Daarom leggen we je daar graag wat meer over uit. Als je al KVB1 hebt behaald, dan kun je op voor vaarbewijs 2, maar dan is het nog wel tijd om eerst de theorie eigen te maken voordat je ook daadwerkelijk theorie-examen kunt gaan doen. Lees daarom al onze informatie op je gemak door, ga er even goed voor zitten, pak je studieboeken er bij en dan is het tijd om te beginnen met de voorbereidingen. Zorg er dan ook voor dat je alle vaarbewijs 2 benodigdheden klaar hebt en dan heb je voordat je het weet je vaarbewijs pasje in je bezit en kun je veilig het water op!

Inhoudsopgave

 


Vaarbewijs 2 halen

Eindelijk is het dan zover, je hebt je vaarbewijs 1 binnen en daar mag je al het nodige mee, maar toch wil je graag ook op andere wateren mogen varen. Daarom heb je vaarbewijs 2 nodig en dan moet je meer te weten komen over de vaarbewijs 2 benodigdheden. Daar gaan we dan ook wat dieper op in. Als je je vaarbewijs 2 hebt behaald, dan mag je ook op de ruimere wateren varen. Zo mag je op de kustwateren varen, maar ook op het IJsselmeer, het Markermeer, de Westerschelde, de Oosterschelde, de Waddenzee en de Dollard en de Eems. Het kan zijn dat je daar graag wil varen en dan moet je dus naast vaarbewijs 1 ook leren voor vaarbewijs 2. Let er wel op dat je pas op mag voor het klein vaarbewijs 2 examen nadat je eerst voor KVB1 bent geslaagd!


Hoe ziet het vaarbewijs 2 examen er uit?

Als je vaarbewijs 1 hebt behaald dan weet je al hoe het is om een examen te doen bij het CBR. Een vaarbewijs 2 examen leg je namelijk ook af bij het CBR en dan op een van de twintig locaties waar dat zij te vinden zijn in Nederland. In totaal heb je bij vaarbewijs 2 23 meerkeuzevragen en dan krijg je ook nog 4 open vragen, dit is dus anders dan bij vaarbewijs 1, hier had je alleen maar meerkeuzevragen. De open vragen gaan over de navigatie. Je moet daarvoor op een zeekaart nauwkeurig kunnen koersen en je moet posities uit kunnen zetten en ook de afstanden kunnen vaststellen. Voor de vragen kun je weer, net als bij vaarbewijs 1, 1, 2, 3 of 4 punten krijgen per vraag. Er zijn in totaal maximaal 50 punten te verdienen en je hebt er 35 nodig (70%) om te slagen.

Wat kost een vaarbewijs 2 examen?

Als je deel gaat nemen aan het examen Klein Vaarbewijs 2 (KVB2) dan kost je dat 55,45 euro. Dit bedrag staat los van het cursusgeld wat je nog kwijt kunt zijn en geld voor de boeken e.d.


Welke vaarbewijs 2 benodigdheden zijn er?

Er zijn een aantal vaarbewijs 2 benodigdheden van groot belang om te weten:

 • Je hebt de juiste boeken nodig, dit is de basis want van hieruit moet je alle stof eigen maken en ga je dus zorgen dat je alle theorie onder de knie krijgt voordat je echt examen gaat doen.
 • Je moet het examen aanvragen bij het CBR, dit kan allemaal online geregeld worden.
 • Als je geslaagd bent dan moet je ook een gezondheidsverklaring invullen en dat kost je 11,20 euro. Een vaarbewijs pasje aanvragen kost je 11,10 euro.
 • Het kan zijn dat je ook nog een online cursus wil volgen, dit hoort dan ook bij de vaarbewijs 2 benodigdheden. Je krijgt vaak video’s en oefenexamens zodat je de materie nog beter eigen kunt maken.

Kortom er zijn veel vaarbewijs 2 benodigdheden om ervoor te zorgen dat je in één keer slaagt, zodat je je goed voor kunt bereiden en je pasje aan kunt vragen als je geslaagd bent.


Hoe moet je je vaarbewijs 2 examen aanvragen?

Het is nog niet voor iedereen bekend hoe dat een examen aangevraagd kan worden. Als je vaarbewijs 1 hebt behaald weet je het misschien nog wel, maar het kan ook een lange tijd geleden zijn. In ieder geval moet je naar het CBR gaan. Je kunt er dan met je DigiD inloggen en dan kun je daar het examen aanvragen via een aanvraagformulier. Je kunt dan een datum, tijd en locatie kiezen en dan kan het aftellen beginnen. Je weet waar je naar toe gaat werken omdat je dan examen gaat doen. Mocht je ineens toch niet kunnen op de afgesproken dag, dan kun je via Mijn CBR de datum ook altijd aanpassen, daar maken ze geen probleem van.  

 

Tips vaarbewijs 2 examen

Speciaal voor jou hebben we nog een paar tips als je vaarbewijs 2 examen af gaat leggen:

 • Lees de stof van vaarbewijs 1 nog even door om je geheugen op te frissen.
 • Zorg dat jij de juiste vaarbewijs 2 boeken in je bezit hebt om te leren.
 • Maak gebruik van een samenvatting. Hierdoor kun je af en toe alles even doornemen en hoef je niet het hele boek door te bladeren.
 • Markeer dingen die van groot belang zijn of die je lastig vindt, zodat je deze eens extra door kunt nemen.
 • Volg een online cursus, zodat je ook video’s te zien krijgt over de materie, hierdoor kun je de stof beter eigen maken.
 • Gebruik de oefen examen die je worden aangeboden bij onze online cursus, dan kun je alvast wennen aan het examen zelf en kijken welke stof je goed beheerst en wat je eventueel nog wat aandacht moet geven.

 

Vaarbewijs 2 benodigdheden oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Waar mag je varen als je je Klein Vaarbewijs 2 hebt behaald?

Oefenvraag 2: Krijg je tijdens je vaarbewijs 2 examen ook open vragen?

Oefenvraag 3: Is vaarbewijs 2 ook ICC geldig?

 


Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

Met je Klein Vaarbewijs 2 mag je varen op rivieren, kanalen en meren, op de Eems, de Dollard, het IJsselmeer, het Markermeer, de Waddenzee, de Oosterschelde en de Westerschelde.

 

Antwoord oefenvraag 2

Ja tijdens je vaarbewijs 2 examen krijg je 4 open vragen over navigeren die je moet kunnen beantwoorden. Je krijgt daarnaast ook nog 23 meerkeuzevragen. 

 

Antwoord oefenvraag 3

Ja klein vaarbewijs 2 is ook een International Certificate of Competence (ICC) inland and coastal waters.


 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld