10 januari 2023 

Vaarbewijs 2 moeilijk

Vaarbewijs 2 moeilijk

Is vaarbewijs 2 moeilijk? Dit is een vraag die veel mensen hebben. Je hebt misschien je theorie examen gedaan voor klein vaarbewijs 1, en dan wil je nu graag verder gaan. Dit kan zijn omdat je ook op de zee wil varen, dan moet je daar een extra vaarbewijs voor halen. Daarom moet je je goed voorbereiden als je een extra vaarbewijs nodig hebt. Wij kunnen je hier alvast op weg helpen. Je leest hier meer over wat er bij vaarbewijs 2 zoal aan bod komt, waar je aan moet denken bij het leren en je krijgt nog wat tips. Aan het einde van het artikel vind je een aantal oefenvragen en de antwoorden, zodat je je alvast kunt voorbereiden op het echte vaarbewijs examen wat je binnenkort gaat doen.

Inhoudsopgave

 

Je vaarbewijs halen

Je wil graag je tweede vaarbewijs halen, maar is vaarbewijs 2 moeilijk? Misschien vraag je je het wel af, maar als je goed hebt geleerd dan hoef je je daar geen zorgen over te maken. Natuurlijk is het wel een echt examen en als je zenuwachtig bent kan dat voor jou een obstakel zijn om het te halen. Het kan ook zijn dat je snel leert en daarom geen zenuwen hebt en in een keer slaagt. Het is in ieder geval goed dat je weet wat je moet doen om de stof goed eigen te maken.

 

Het gaat er om dat jij de stof goed gaat leren en dan bekend wordt met alle regels. Als je denkt dat vaarbewijs 2 moeilijk is, dan moet je gewoon beginnen met leren en kom je er vanzelf achter.

Wat komt er aan bod bij vaarbewijs 2?

Er zijn verschillende onderwerpen die aan bod komen bij vaarbewijs 2 en dat zijn:

 • SRW algemene bepalingen en begrippen
 • SRW voorrangsregels
 • SRW lichten en dagmerken
 • SRW geluids- en lichtseinen en overige bepalingen
 • Waterkaarten
 • Betonning, oeverlichten en andere merktekens
 • Het kompas
 • Koersen intekenen op de kaart
 • Het bepalen van de koers van kompas naar kaart
 • Het bepalen van de koers van kaart naar kompas
 • Peilingen
 • Het getij
 • Navigatie met GPS
 • Meteorologie

De meeste vaarbewijs boeken hebben ook oefenvragen per hoofdstuk en achterin het boek vind je dan de antwoorden. Zo kun jij je toch alvast voorbereiden op het vaarbewijs examen wat er aan zit te komen.

 

Voorbereiden op vaarbewijs 2

Je denkt dat vaarbewijs 2 moeilijk is? Bereid je dan goed voor met de volgende tips:

 • Begin op tijd met leren, dit voorkomt sowieso veel stress. Je zou ook nog even de stof van klein vaarbewijs 1 erbij kunnen pakken en door kunnen lezen. Alles zit dan weer vers in je geheugen en dan kun je vol goede moed aan vaarbewijs 2 beginnen. Voorrangsregels, slecht zicht varen, verlichting, bakboord, stuurboord, alles wat ook weer bij dit examen aan bod kan komen.
 • Maak samenvattingen, hierdoor lees je de stof nog een keer, je schrijft het op of typt het uit, dan herhaal je het al vanzelf. Het blijft dan ook sneller hangen en vaak lees je een samenvatting sneller door dan het hele boek.
 • Kijk filmpjes, denk bijvoorbeeld aan wie wanneer voorrang heeft op een hoofdvaarwater of nevenvaarwater. Je moet ook de borden goed kennen en dan kunnen filmpjes je daar een goed beeld over geven.
 • Volg een online cursus, dit geeft je vaak toegang tot nog meer informatie, video’s en oefenexamens. Dit is fijn want dan kun je alle informatie beter in de context plaatsen en beter onthouden.
 • Verdeel de leerstof, je kunt niet alles in een dag leren en dat moet je ook niet willen. Het is veel informatie die je je eigen moet maken en daar moet je dan ook de tijd voor nemen en alles op je gemak leren. Je zou per hoofdstuk een verdeling kunnen maken en plan dan ook extra tijd in want soms merk je dat bepaalde stof wat lastiger is om in een keer te onthouden.
 • Stel vragen aan anderen als je er niet uit komt, anderen kunnen je helpen en misschien voorbeelden geven zodat je het wel begrijpt en beter kunt onthouden.
 • Maak oefenexamens, zo ben je beter voorbereid op het examen. Ook al heb je al voor vaarbewijs 1 examen gedaan, misschien denk je dat vaarbewijs 2 moeilijk is en dan is het fijn om gerustgesteld te worden als je de stof goed kent.
 • Meld je op tijd aan voor het CBR vaarbewijs examen. Als je extra tijd wil is dat mogelijk, maar dan moet je dat wel aanvragen en dan betaal je daar extra voor. Je krijgt dan wel een kwartier extra de tijd om alle vragen te beantwoorden.

Hoe leer jij het beste?

Er zijn veel verschillende manieren om te leren. Sommige mensen willen alleen leren, anderen met een groep, doe vooral wat voor jou goed werkt en probeer het uit. Mogelijkheden om te leren zijn bijvoorbeeld:

 • Alleen, als je graag zelfstandig wil leren dan kan dat en dan kun je op ieder gewenst moment leren. Als je even een uurtje vrij hebt dan duik je even je boeken in en heb je weer wat nieuws geleerd!
 • Klassikaal, dan ben je gebonden aan vaste tijden en dagen, maar je kunt wel vragen stellen en je leert van elkaar.
 • Online, dan kun je veel stof eigen maken, theorie lezen, voorbeelden bekijken, soms ook vragen stellen, maar ook video’s kijken en oefenexamens maken.
 • Boeken, leren uit boeken is iets wat veel mensen graag doen, maar als je niet iedere keer een dik boek wil leren kun je ook een samenvatting maken en die vaker doornemen (dus herhalen).
 • Oefenexamens maken, zo kun jij nagaan welke stof je al beheerst en wat nog wat aandacht nodig heeft om te slagen. Bij een online vaarbewijs cursus krijg je vaak toegang tot een aantal examens die je altijd een aantal keer mag maken.
 • Overhoren, dit kan ook een manier zijn die bij je werkt. Als er mensen in je omgeving zijn die je willen overhoren kun je mooi samenwerken.
 • Samenvatting maken, dit kan per hoofdstuk en dan kun je met verschillende kleuren werken. Bijvoorbeeld geel voor begrippen en rood als je dingen lastig vindt. Hier geef je dan iedere keer extra aandacht aan als je de samenvatting door gaat nemen.

 

Vaarbewijs 2 moeilijker dan vaarbewijs 1

Het is goed om te weten dat het vaarbewijs 2 examen wel wat moeilijker is dan vaarbewijs 1. Als je goed leert dan kan het voor jou toch eenvoudig zijn. Het hangt ook van het moment af natuurlijk. Mara je zou het zonder problemen kunnen halen wanneer je gewoon goed hebt geleerd en bent voorbereid. In totaal krijg je bij vaarbewijs 2, 23 meerkeuze vragen en vier open vragen. Je krijgt in totaal 90 minuten de tijd om alle vragen te beantwoorden.

Als je met je schip ook op de ruime wateren wil varen dan moet je vaarbewijs 2 in je bezit hebben. Als je vaarbewijs 2 in je bezit hebt dan mag je op de kustwateren varen, maar ook op het IJsselmeer, het Markermeer en de Waddenzee. Zo ook op de Westerschelde, de Eems, de Dollard en de Oosterschelde.

Vragen vaarbewijs 2 moeilijk?

Bij vaarbewijs 2 krijg je dus 23 meerkeuzevragen en 4 open vragen. De vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over navigatie, de zeekaart, een positie uit kunnen zetten je moet en afstand kunnen bepalen. Je kunt maximaal 50 punten halen als je alles goed hebt, per vraag krijg je 1, 2, 3 of 4 punten. Je moet om te slagen minimaal 35 punten halen en dat is gelijk aan 70% van de antwoorden (die goed moeten zijn).

Vaarbewijs 2 moeilijk oefenvragen

Oefenvraag 1: Vaarbewijs 2 kun je pas behalen wanneer dat je eerst vaarbewijs 1 hebt behaald. Waar of niet waar.

Oefenvraag 2: Vaarbewijs 2 examen bestaat alleen uit meerkeuze vragen. Waar of niet waar.

Oefenvraag 3: Hoeveel tijd heb je voor je vaarbewijs 2 examen?

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

Dit is waar je moet eerst klein vaarbewijs 1 hebben behaald en dan pas kun je het examen aanvragen voor klein vaarbewijs 2.

Antwoord oefenvraag 2

Dit is niet waar, het vaarbewijs 2 examen bestaat uit meerkeuze vragen en uit vier open vragen.

Antwoord oefenvraag 3

Je hebt anderhalf uur de tijd om de vragen van je examen bij vaarbewijs 2 te beantwoorden.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld