30 december 2022 

Vaarbewijs halen, mogelijkheden en soorten

Vaarbewijs halen, mogelijkheden en soorten

Wil je graag je vaarbewijs halen? Of misschien heb je je vaarbewijs nodig voor je werk of hobby. In ieder geval is het zo dat jij je goed moet voorbereiden op hetgeen wat jou te wachten staat. Er moet namelijk heel wat gebeuren voordat je op examen gaat, want je moet alle stof van bijvoorbeeld klein vaarbewijs 1 eerst eigen maken. Daar is nogal wat oefening voor nodig en daarom helpen wij je daar graag een handje bij. We leggen je uit hoe je een vaarbewijs kunt halen, dus op welke mogelijke manieren, wanneer je je vaarbewijs nodig hebt en alles wat er bij komt kijken. Lees je middels dit artikel goed in en dan ben je goed voorbereid. Het artikel wordt afgesloten met een aantal oefenvragen (en antwoorden) en dan kun jij zelf alvast nagaan hoe een examen eruit gaat zien voor jou. 

 

 

Inhoudsopgave

 

 

Op welke manier je vaarbewijs halen?

Je gaat je vaarbewijs halen, mogelijkheden zijn er genoeg, maar welke kies jij? We leggen je uit wat de opties zijn en dan kun jij zelf nagaan wat jij fijn vindt om te kiezen:

 • Een dagcursus
 • Thuis alles zelf leren op het moment dat jij er aan toe bent.
 • Online een cursus volgen
 • Zelfstudie, oefenexamens en online hulp.

 

Een dagcursus

Het kan zijn dat je een snelle leerling bent en dan kun je een dagcursus kiezen. Dit wil zeggen dat je een dag ergens naar toe gaat en daar alles gaat leren wat je voor je vaarbewijs moet weten. Dit is interessant als je dingen snel oppakt en goed kunt onthouden. Maar bedenk je wel dat je op een dag erg veel informatie krijgt en dat het ook erg intensief is.  

 

Thuis alles zelf leren op het moment dat jij er aan toe bent

Sommige mensen leren graag op hun eigen tempo gewoon thuis. Je hebt dan een vaarbewijs boek en dan ga je gewoon iedere keer een stuk lezen, vragen maken en je examen aanvragen wanneer dat jij denkt dat je er klaar voor bent. 

 

Online een cursus volgen

Leer je niet graag uit een boek? Dan kun je de cursus ook online volgen voor je vaarbewijs. Visueel leren kan voor veel mensen werken, het is soms beter dan veel woorden in een boek. Soms pak je dingen veel eenvoudiger op als je het echt kunt zien, beeldmateriaal helpt je dan ook goed. Online cursussen bestaan uit veel beeldmaterialen en helpen je dan ook om de informatie snel eigen te maken. 

 

Zelfstudie, oefenexamens en online hulp

Je kunt ook voor een aantal mogelijkheden bij elkaar kiezen en het combineren. Je gaat dus zelf leren uit je boek, maar je kunt ook online hulp krijgen middels video’s en zo alles visueel eigen maken. Ook kun je zo oefenexamens maken en je dan nog beter voorbereiden op het examen wat er aan zit te komen. 

 

Je vaarbewijs, wanneer heb je het nodig?

In Nederland heb je niet voor alle boten een vaarbewijs nodig, maar het is wel aan te raden om je vaarbewijs te halen als je het water op wil met je boot. Het gaat er om dat je alle regels goed kent en veilig kunt varen, daarbij moet je rekening houden met iedereen en ook aan je eigen veiligheid denken. Een aantal criteria punten:

 • De snelheid is van belang om na te gaan of je wel of geen vaarbewijs nodig hebt om te mogen varen. Als jouw boot namelijk voluit open kan en dan de 20 km per uur kan halen, dan heb jij dus een vaarbewijs nodig. 
 • Je hebt voor een waterscooter of jetski altijd een vaarbewijs nodig. 
 • De lengte van je boot is dan ook nog een criteria punt want is je boot erg lang dan moet je ook in het bezit zijn van een vaarbewijs als je ermee het water op wil gaan.

 

Belangrijke vaarregels

Er zijn nog een paar belangrijke vaarregels die jij als schipper sowieso moet weten. Daarnaast moet je je ook altijd houden aan goed zeemanschap. Maar wie mag er wanneer als eerste op het water? De vaarregels spelen hierin een grote rol en moet jij dan ook kennen. Manoeuvreren is van groot belang en daar gelden ook een aantal regels voor. Aan welke kant moet jij boeien of tonnen voorbij varen? Mag je er wel voorbij of moet je wachten of gelden er andere vaarregels? Termen als bakboord en stuurboord, loef en lij, oplopen en aanmeren krijg je ook als je op gaat voor je vaarbewijs. Je moet dan goed weten wat ermee wordt bedoeld. 

Vaarbewijs halen, mogelijkheden en soorten oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Voor het klein vaarbewijs 1 examen krijg je alleen maar theoretische vragen (meerkeuze).

 • Waar 
 • Niet waar 

 

Oefenvraag 2: In Nederland heb je altijd een vaarbewijs nodig als je het water op wil met een boot.

 • Waar
 • Niet waar

 

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Dit is waar, klein vaarbewijs 1 bestaat uit meerkeuze vragen, alleen maar theorie

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Dit is niet waar, je hebt in Nederland niet altijd een vaarbewijs nodig om te mogen varen. Dit hangt af van de lengte en van de snelheid van je boot. 

 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld