Branddriehoek banner

Wat is de branddriehoek

De naam zegt het eigenlijk al, maar de elementen die in de branddriehoek staan, zijn de drie elementen die nodig zijn om brand te kunnen laten ontstaan. Voor brand zijn dus brandbare stof, zuurstof en de juiste ontbrandingstemperatuur nodig. Is een van deze elementen niet aanwezig, dan kan er geen brand ontstaan.

Brandbare stof

Vuur heeft brandstof nodig om te kunnen branden, net zoals een voertuig benzine nodig heeft om te kunnen rijden. Brandbare stof kan heel verschillend zijn, de meeste mensen denken aan papier en hout, maar er zijn veel meer opties. Voorbeelden van brandbare stoffen zijn aardgas, steenkool, turf en olieproducten.

Zuurstof

Een mens heeft zuurstof nodig om te ademen en te leven en zo heeft brand ook zuurstof nodig. Brand kan niet worden gemaakt zonder zuurstof. Zuurstof is dus een belangrijk element voor brand.

Temperatuur

Brandstof heeft een minimale temperatuur nodig om te branden, dit wordt ook wel de ontbrandingstemperatuur genoemd. Sommige stoffen kunnen bij een lage temperatuur al ontbranden, deze stoffen zijn dan licht ontvlambaar. Ligt de ontbrandingstemperatuur van een stof op of onder kamertemperatuur, dan is deze stof zeer gevaarlijk. De stof kan dan namelijk bij kamertemperatuur uit het niets in brand vliegen.

Hoe doof je een brand?

Zoals eerder verteld ontstaat een brand alleen als alle drie elementen aanwezig zijn, brandstof, zuurstof en ontbrandingstemperatuur. Maak je gebruik van de juiste combinatie dan maak je gemakkelijk een vuurtje, maar wat moet je nou doen als je een brand wilt doven?

Om een brand te doven moet je weer aan de branddriehoek denken. Haal je een van de drie elementen van de branddriehoek weg, dan zal het vuurt doven. Vaak is brandstof het makkelijkste om weg te halen. Dit zal bij de meeste vuurtjes die je zelf maakt hout of papier zijn.


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld