27 oktober 2022 

Wachttijd vaarbewijs CBR

Wachttijd vaarbewijs CBR

Als je goed hebt geleerd voor je vaarbewijs examen, dan wil je graag zo snel als mogelijk examen afleggen. Maar wat is de wachttijd vaarbewijs CBR? Kun jij wel direct examen doen of moet je wachten en zo ja hoelang dan? In de tussentijd kun je nog even goed oefenen en misschien een vaarbewijs cursus volgen, zodat jij alle kennis goed beheerst. Wij zorgen ervoor dat je vragen worden beantwoord in dit artikel. Aan het eind vind je nog een aantal oefenvragen (en antwoorden) zodat je na kunt gaan of je alle stof beheerst en dan maar hopen dat er geen wachttijd vaarbewijs CBR is.

Inhoudsopgave

 

 

Meer over wachttijd vaarbewijs CBR

Zou je direct examen kunnen doen of is er een wachttijd vaarbewijs CBR? Het is erg vervelend als je hebt geleerd en je wil graag examen doen, maar het is sowieso altijd verstandig om op de website van het CBR te kijken of dat er momenteel een wachttijd vaarbewijs CBR is of niet. Mocht dat niet zo zijn dan kun jij je examen aanvragen en dan weet je wanneer je alle stof moet beheersen. Het is verstandig om hier op tijd mee te beginnen, het kan altijd weer erg druk worden (vaak rond de zomermaanden omdat mensen dan graag het water op willen bij mooi weer). Zorg er daarom voor dat jij tijdig je examen aanvraagt en dan kun je hopelijk nog op tijd examen doen. Ook als je je nu bedenkt dat je graag je vaarbewijs wil halen, kun je alvast het examen plannen, dan weet je waar je naar toe moet werken want je hebt een datum wanneer het examen plaats gaat vinden!  

 

 

Toename aanvragen vaarbewijs

Het CBR ziet dat er een duidelijke toename is in het aantal aanvragen voor een examen van het vaarbewijs. Het zou zelfs gaan om een aantal dat in vijf jaar tijd bijna verdubbeld zou zijn. In 2020 zijn er ruim 40.000 examens aangevraagd voor het vaarbewijs, maar in 2016 ging het maar over 26.000 aanvragen. De grootste toename is in 2021 en 2022 te zien. 

 

Examen vaarbewijs

In Nederland moet je om een vaarbewijs te krijgen eerst een examen afleggen, daarvoor moet je eerst een vaarbewijs aanvragen (het examen) en dan kun je theorie-examen doen. Dit kan een examen zijn (klein vaarbewijs I) maar het kunnen er ook twee zijn (vaarbewijs II). Het tweede examen doet niet iedereen vanzelfsprekend, het is namelijk bedoeld voor mensen die ook op het open water willen varen, zoals het IJsselmeer, de Waddenzee of de Oosterschelde of Westerschelde. 

 

Waarom wachttijd vaarbewijs CBR?

 

De reden dat er ineens zoveel vaarbewijs aanvragen zijn komt denkt men door Corona. Veel mensen mochten vanaf 2020 niet naar het buitenland en om in eigen land te blijven en vakantie te vieren werd naar alternatieven gezocht. Met een vaarbewijs kun je in Nederland mooie plekjes ontdekken en dat is de reden dat het ineens zo druk was en dat er sprake was van een wachttijd vaarbewijs CBR. Met name in de zomermaanden was er vaak geen vakantiehuisje meer te boeken en mensen willen toch graag weg en op het water kun je gaan wanneer je maar wil (met vaarbewijs uiteraard). 

 

Er is zelfs een periode geweest dat er geen aanvragen voor het vaarbewijs meer werden aangenomen, want er was een wachttijd van minimaal vijf maanden. Pas als dit aantal was weggewerkt mochten mensen opnieuw een vaarbewijs examen aanvragen. 

 

Wachttijd CBR ook voor andere examen

Het is niet alleen zo dat er een wachttijd vaarbewijs CBR was, ook voor het rijbewijs was er een wachttijd. Ook dit is weer te wijten aan de Corona maatregelen die zijn genomen en ook was er tijdelijk een personeelstekort bij het CBR en dat werkt niet erg prettig. Het lijkt er nu op dat het allemaal weer de goede kant op gaat en dat de wachttijden verdwenen zijn. Maar je moet er altijd rekening mee houden dat het zo weer terug kan keren. Corona is nog niet weg, maar in veel branches is sprake van een personeelstekort. Het kan ook een bepaalde tijd in het jaar erg druk zijn en ook daar kun jij dan rekening mee houden als je je eigen vaarbewijs examen wil plannen.

 

Voorbereidingen vaarbewijs examen

Als het binnenkort zover is en jij gaat op voor je vaarbewijs examen, zorg er dan voor dat jij goed bent voorbereid. Weet jij hoe het maneuvreren in zijn werk gaat? Weet jij het verschil tussen bakboord en stuurboord en hoofdvaarwater en nevenvaarwater? Weet jij welke soorten boeien er zijn en waar je mag ankeren? Ben je op de hoogte van de voorrangsregels en weet je wat bij slecht zicht varen de regels zijn? Een goede voorbereiding is het halve werk en dat heb jij zelf in de hand. Begin daarom op tijd met leren en zorg ervoor dat jij weet welke stof je moet beheersen en dan is het tijd voor het echte werk!

 

Wachttijd vaarbewijs CBR oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Kan je zomaar examen doen voor je vaarbewijs bij het CBR? 

 

Oefenvraag 2: Moet je in Nederland altijd examen doen als je je vaarbewijs wil halen? 

 

Oefenvraag 3: Wat is het verschil tussen vaarbewijs I en vaarbewijs II? 

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Dit hangt er vanaf of dat er sprake is van een wachttijd vaarbewijs CBR of niet, dit kan per maand verschillen. Meer hierover kun je vinden op de website van het CBR. 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Ja in Nederland moet je voor Klein Vaarbewijs I examen doen en voor Klein Vaarbewijs II moet je ook weer opnieuw een theorie-examen doen.  

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Het verschil tussen vaarbewijs I en vaarbewijs II is dat je met vaarbewijs II in je bezit ook mag varen op open wateren zoals het IJsselmeer, de Waddenzee of de Oosterschelde of Westerschelde. 

 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.Onderkant formulier

 

 

 

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld