Als je gaat varen dan zie je vast en zeker wel eens mensen die te snel varen of iets doen wat niet mag. Als ze gecontroleerd worden krijgen ze een boete. De bedragen kunnen erg hoog zijn en daarom leggen we je in dit artikel graag meer uit over boete snelheid varen. Als je de prijzen eenmaal hebt gezien, dan zal dat er vast en zeker voor zorgen dat je je gaat houden aan de snelheid op het water. Het is zinvol om te weten wat de kosten zijn als je te snel vaart, want het is zonde van het geld als je een boete krijgt. Lees hier daarom alles wat te maken heeft met boete snelheid varen en dan gaat dat je helpen. Ook als je examen gaat doen voor je klein vaarbewijs kan het zijn dat er wat wordt gevraagd over de snelheid van het varen en wat er is toegestaan. Daarom een goed moment om er extra tijd aan te besteden zodat jij goed bent voorbereid op de theorie en je vaarbewijs examen.
Inhoudsopgave
- Hoogte boete snelheid varen
- Muldergedragingen
- Prijzen van de boetes op het vaarwater
- Hoogte boete als waterskiën verboden is
- Boetes snelle motorboot
- Boetes zeilen, surfen en zwemmen waar het niet mag
- Nog meer over boete snelheid varen en algemene boetes op het water
- Boete snelheid varen oefenvragen
- Nog meer oefenen?
- Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!
Als je gaat zoeken naar boete snelheid varen, dan kom je flinke bedragen tegen, misschien vraag je je af of de prijzen wel kloppen, maar daar hoef je niet over te twijfelen. De laatste jaren zijn de prijzen flink gestegen. Stel je voor dat je geen vaarbewijs hebt en je bent de bestuurder van een snelle boot, dan kun jij een boete krijgen van wel 600 euro! Neem daarom geen risico want dit is erg veel geld! Als je als schipper van een zeilboot of als surfer ergens gaat varen waar het niet mag, dan kun jij een boete krijgen van 240 euro. Het is voor iedereen aan te raden om een vaarbewijs te halen als je het vaarwater op wil, veiliger en beter voor jezelf!
Hoogte boete snelheid varen
De hoogte van de boete snelheid varen is een feit. Daarom is het van belang dat je je aan de maximum toegestane snelheid houdt! Ook moet jij ervoor zorgen dat je altijd je vaarbewijs bij hebt als je gaat varen. Wil je gaan varen en heb je nog geen vaarbewijs? Haal deze dan eerst en ga dan pas veilig het vaarwater op als je alles voorrangsregels e.d. kent. Alcohol drinken kun je maar beter niet doen als je gaat varen!
Muldergedragingen
Iemands die een overtreding begaat op het water, zal te maken krijgen met de Muldergedragingen. Dit wil zeggen dat al deze verkeersovertredingen af worden gehandeld via de Wet Administratieve Handhaving Verkeersvoorschriften. Je krijgt hiervoor geen strafblad. Maar als je het niet eens bent met een boete dan kun je wel in beroep gaan, dat moet dan binnen zes weken en dan ga je schriftelijk in beroep bij de officier van justitie. Door middel van een brief leg je dan uit waarom je het niet eens bent met de hoogte van de boete die je hebt gekregen. Het zou nog fijner zijn als je een boete kunt voorkomen, daarom moet je je aan de regels houden die op het vaarwater gelden. Dit is voor jouw veiligheid maar ook voor anderen die zich op het water bevinden.
Prijzen van de boetes op het vaarwater
Als het gaat over de snelheidsovertredingen en de bijbehorende boetes op het water dan kun je hieraan denken:
- Als je tot 2 km per uur de maximale snelheid overtreed, betaal je voor een klein schip 100 euro en voor een groot schip 300 euro.
- Als je 2 tot 3 km per uur de maximale snelheid overtreed, betaal je voor een klein schip 100 euro en voor een groot schip 450 euro.
- Als je 3 tot 4 km per uur de maximale snelheid overtreed, betaal je voor een klein schip 100 euro en voor een groot schip 650 euro.
- Als je 4 tot 5 km per uur de maximale snelheid overtreed, betaal je voor een klein schip 100 euro en voor een groot schip 1000 euro.
- Als je tot 6 km per uur de maximale snelheid overtreed, betaal je voor een klein schip 100 euro en voor een groot schip 1500 euro.
- Als je 6 tot 15 km per uur de maximale snelheid overtreed, betaal je voor een klein schip 150 euro en voor een groot schip 1500 euro.
- Als je van 15 tot 25 km per uur de maximale snelheid overtreed, betaal je voor een klein schip 220 euro en voor een groot schip 1500 euro,
- Als je 25 km of meer per uur de maximale snelheid overtreed, dan krijg je een dagvaarding bij een klein schip en voor een groot schip betaal je 1500 euro boete.
Met kleine schepen bedoelen we schepen die een lengte hebben tot 20 meter lang. Als een boot langer is dan 20 meter dan is het een groot schip.
Hoogte boete als waterskiën verboden is
Als je ergens gaat waterskiën waar het verboden is dan kun je ook rekenen op een flinke boete. Hoe hoog is de boete dan?
- Als het verboden is om er te waterskiën dan betaal je 250 euro boete.
- Zonder uitkijk van ten minste 15 jaar oud dan betaal je ook 250 euro.
- Is er sprake van asociaal gedrag dan betaal je 400 euro boete.
Boetes snelle motorboot
Er gelden erg hoge boetes als je iets doet wat niet mag bij het varen met een snelle motorboot. Dit is als volgt:
- Als je gaat varen zonder vaarbewijs dan betaal je 600 euro boete.
- Ga je varen terwijl een persoon die jonger dan 18 jaar is stuurt dan betaal je 220 euro aan boete.
- Maak je geen gebruik van de dodemansknop dan betaal je 250 euro boete.
- Heb je geen deugdelijke brandblusser aan boord dan betaal je 150 euro boete.
- Is de motorboot niet geregistreerd of zijn de registratietekens verkeerd aangebracht dan betaal je 150 euro boete.
- Heb je je registratiebewijs niet aan boord of staat het niet op de naam van de huidige eigenaar dan betaal je 100 euro boete.
- Heb jij geen reddingsvest binnen handbereik dan betaal je 50 euro boete.
- Als je staand een snelle motorboot gaat besturen zonder reddingsvest dan betaal je 100 euro boete.
- Veroorzaak je hinder door asociaal gedrag van de bestuurder dan betaal je 400 euro boete.
Boetes zeilen, surfen en zwemmen waar het niet mag
Als je gaat varen met een surfplank, zeilboot, zeilplank of door een vlieger voortbewogen plank waar het verboden is dan moet je denken aan een boete van 250 euro. Als je gaat zwemmen waar het niet is toegestaan kun je rekenen op een boete van 150 euro.
Nog meer over boete snelheid varen en algemene boetes op het water
We hebben voor je nog een aantal bedragen op een rijtje gezet:
- Als je gaat varen met een marifoon aan boord zonder bedieningscertificaat dan betaal je 250 euro boete.
- Als je een schipper bent van een klein schip en je voldoet niet aan de communicatieplicht, uitluisterplicht of meldplicht dan betaal je 250 euro boete.
- Ga je invaren, uitvaren of doorvaren waar het verboden is dan betaal je 370 euro boete.
- Ga je oplopen waar het niet is toegestaan dan betaal je 220 euro boete.
- Ga jij ligplaats nemen waar het niet mag dan betaal je 220 euro boete.
- Als je gaat ankeren waar het niet is toegestaan dan betaal je 370 euro boete.
- Ga je hinderlijke waterbewegingen maken waar het niet is toegestaan dan betaal je 250 euro boete.
- Vaar je door met een motorschip waar het niet mag dan betaal je 250 euro boete.
- Vaar jij met een waterscooter door waar het niet mag, dan betaal je 250 euro boete.
Boete snelheid varen oefenvragen
Oefenvraag 1: Zonder vaarbewijs varen en een snelle boot besturen kan je 600 euro kosten aan boetes.
- Waar
- Niet waar
Oefenvraag 2: Als je vaar met een snelle motorboot en je maakt geen gebruik van de dodemansknop dan krijg je geen boete.
- Waar
- Niet waar
Oefenvraag 3: Als je ligplaats gaat nemen waar het niet mag dan betaal je 220 euro boete.
- Waar
- Niet waar
Antwoorden oefenvragen
Antwoord oefenvraag 1:
Dit is waar als je geen vaarbewijs hebt en je vaart toch met een snelle boot dan kun jij rekenen op een boete van 600 euro.
Antwoord oefenvraag 2
Dit is niet waar want als je geen gebruik maakt van de dodemansknop dan betaal je 250 euro boete.
Antwoord oefenvraag 3
Dit is waar.
Nog meer oefenen?
Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.