14 december 2022 

Engte voorrangsregels

Engte voorrangsregels

Engte voorrangsregels

Als je gaat varen, ben jij dan al op de hoogte van de engte voorrangsregels? Als je je vaarbewijs nodig hebt, dan moet jij de theorie goed beheersen en daar hoort alles over een engte ook bij. Net als stuurboord en bakboord, sluis invaren, aanmeren, nevenvaarwater, hoofdvaarwater en ga zo maar door. Het is daarom goed dat je je zo goed als mogelijk gaat voorbereiden op je klein vaarbewijs 1 examen en dat kan met onze hulp. In dit artikel komen namelijk de engte voorrangsregels aan bod en daar kun jij al snel je voordeel mee doen. Lees het op je gemak door, en check aan het einde van het artikel of je alle informatie goed beheerst door de oefenvragen te maken (antwoorden staan eronder).

 

Inhoudsopgave

 

Weten en leren!

Als je in je boot zit kun je zomaar te maken krijgen met de engte voorrangsregels. Weet jij dan wat je moet doen? Hoe moet jij handelen bij een engte? Je gaat een nauwe doorgang passeren met twee schepen die tegelijkertijd passeren hoe is het dan geregeld met de voorrang? Mag jij dan eerst of moet je wachten tot de ander eerst kan en mag jij dan pas? Er zijn gelukkig duidelijke engte voorrangsregels en als jij deze weet dan kun jij daar naar handelen en een engte dus goed en veilig passeren.

Meer over engte voorrangsregels

Je hebt met een engte te maken wanneer dat het gaat over een nauwe doorvaart op het vaarwater. Het gaat dan over een plaats waar dat twee schepen elkaar niet goed kunnen passeren. Soms is het voor een kleine boot geen engte maar voor een grote boot wel daar moet je dan ook nog rekening mee houden. Je zou te maken kunnen krijgen met een doorgang waar dat twee grote boten elkaar niet goed kunnen passeren, bij twee kleine boten kan het dus wel goed mogelijk zijn. Het gevolg is dat er dan dus voor de twee grote boten een engte is en bij de kleinere boten niet, waarom niet? Omdat zij elkaar gewoon kunnen passeren zonder dat er wat aan de hand is. Of en wanneer het een engte is hangt dus af van de grootte van jouw eigen boot (en die van de ander).

Voorrangsregels BPR

Binnenvaart Politie Reglement, dat is waar de afkorting BPR voor staat. Je vindt hierin de regels die gelden voor voorrang geven op het water. Dit is van groot belang om te weten want de engte voorrangsregels kunnen soms net wat anders zijn de gewone voorrangsregels die op het water gelden. Een standaard voorrangsregel is bijvoorbeeld dat groot voor klein gaat. Maar ook moet je boot wijken voor een schip dat stuurboord wal houdt. Als er dan sprake zou zijn van een engte dan kan hier weleens van afgeweken moeten worden. Hoe je dan moet handelen hangt weer af van of dat het gaat over engte met stroom of engte zonder stroom.


Engte met stroom voorrangsregels

Er kan sprake zijn van een engte met stroom als je gaat varen. Dit wil dus zeggen dat er een schip is dat met de stroom mee zal varen en een schip wat tegen de stroom in moet varen. Maar wat moet je dan doen? Altijd zal er de regel gelden dat een schip welke tegen de stroom in moet varen voorrang moet geven aan het andere schip. Het is dan niet van belang hoe groot dat een boot of schip is. Grote schepen moeten hierbij dus ook voorrang geven aan kleinere schepen. Dit geldt dus wanneer dat de BPR voorrangsregels gelden. Waarom geldt die regel? Ook daar is een verklaring voor want als een schip tegen de stroom in moet varen, eenvoudiger kan remmen dan een schip welke met de stroom mee zal varen.

Engte zonder stroom voorrangsregels

Je kunt bij een engte aankomen waarbij er geen stroming is. Het zou kunnen zijn dat er een engte is ontstaan door een obstakel vanaf een bepaalde kant. Er is hierbij dan ook altijd een schip dat het obstakel aan zijn kant zal hebben. Dit is dan ook direct het schip welke voorrang moet geven aan een ander schip in deze situatie. Stel dat het eens twee motorschepen zijn. Als dan een zeilboot en een motorboot tegelijkertijd bij de engte aankomen, dan moet een zeilboot voorrang geven, maar let op dit is zo tenzij deze boot wind tegen zou hebben. Als er twee zeilboten tegelijk aankomen bij de engte, dan wil dat zeggen dat bakboord voor stuurboord gaat, met als uitzondering als één van de zeilboten de wind tegen zou hebben.

Vaarbewijs halen

Het kan zijn dat je nog niet alles weet over de engte voorrangsregels. Toch moet je dat wel weten als je op gaat voor je vaarbewijs. Goed om daarom eens een online cursus te volgen. Alle onderwerpen die dan aan bod komen tijdens je vaarbewijs komen hier ook aan de orden en dan kun je nog extra oefenen ook dankzij de vele oefenvragen en antwoorden. Goed voorbereiden is van groot belang zodat je dan ook meer zelfvertrouwen hebt. Als je weet dat je het kunt, dan hoef je niet zenuwachtig te zijn. Zorg dat jij er klaar voor bent en dan op tijd examen gaat doen en dan veilig het vaarwater in Nederland kunt betreden, waarbij je vooral gaat genieten van hetgeen wat je onderweg ziet.

Engte voorrangsregels oefenvragen

Oefenvraag 1: Of er sprake is van een engte hangt af van de grootte van de boot.

  • Waar
  • Niet waar

Oefenvraag 2: Een standaard voorrangsregels is dat klein voor groot gaat.

  • Waar
  • Niet waar

Oefenvraag 3: BPR staat voor Binnenvaart Politie Reglement.

  • Waar
  • Niet waar

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

Dit is waar, de grootte van de boot is medebepalend of dat er sprake is van een engte. Kleine boten kunnen elkaar wellicht wel passeren, maar grote boten niet en dan geldt dat er voor de grote boten spraken is van een engte en voor de kleine boten niet.

Antwoord oefenvraag 2

Dit is niet waar. De standaard voorrangsregel is groot gaat voor klein.

Antwoord oefenvraag 3

Dit is waar, BPR staat voor Binnenvaart Politie Reglement.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.


vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld