27 oktober 2022 

Kosten vaarbewijs

Kosten vaarbewijs

Je wil binnenkort examen doen voor je vaarbewijs, maar wat zijn dan de kosten vaarbewijs? Het is wel fijn om dat vooraf te weten, dan weet jij waar je aan toe bent. Je kunt ook niet zomaar op voor je vaarbewijs I bijvoorbeeld, daarvoor moet je ook aan de medische eisen voldoen. Ook de geldigheid van je vaarbewijs wil jij vast en zeker weten. Middels dit artikelen worden deze vragen en meer beantwoord. De kosten vaarbewijs staan hier centraal, maar er komt uiteraard meer bij kijken als je op gaat voor je vaarbewijs, en andere voorbereidingen die je moet treffen. Aan het einde van het artikel vind je nog een aantal oefenvragen (en antwoorden) om na te gaan of jij deze stof beheerst of dat je er nog even aandacht aan moet besteden.

Inhoudsopgave

 

Wat zijn de kosten vaarbewijs?

Een Klein Vaarbewijs I halen is mogelijk als je goed hebt geoefend. De kosten voor het examen bedragen €44,45. Als je Klein Vaarbewijs II gaat afleggen dan betaal je daarvoor €52,90, Mocht je nou beide examen tegelijkertijd willen doen dan kan het zijn dat je een korting krijgt. Maar het advies is om eerst het ene vaarbewijs te halen en daar goed voor te leren en dan pas het andere vaarbewijs examen aan te vragen.

 

Hoe moeilijk is vaarbewijs I?

Het behalen van je vaarbewijs I is voor sommige mensen lastig, andere mensen vinden het eenvoudig. Het ligt er een beetje aan hoeveel ervaring je hebt met het varen en hoe snel je kunt leren. Misschien ben je opgegroeid met het varen en dan ken je veel regels al. Je weet misschien al veel over schepen, je kent de voorrangsregels, je weet wat stuurboord en wat bakboord is en je hebt geleerd welke boeien er zoal zijn die je op het water tegen kunt komen. Dit kan allemaal in je voordeel werken omdat jij deze stof dan niet meer echt hoeft te leren, want je weet het al. Maar is het varen allemaal nieuw voor je, dan zal je veel stof eigen moeten maken en dan kun je denken aan verlichting, een walbaken, bruggen en sluizen, hoofdvaarwater, nevenvaarwater, binnenvaartpolitiereglement en andere belangrijke vaarregels. Als je er goed de tijd voor neemt en goed oefent, dan kun je het allemaal eigen maken in de tijd die jij daarvoor nodig hebt. Het gaat er immers niet om hoelang je er over gaat doen, maar dat je alles kent voordat je examen gaat doen bij het CBR.

Hoe lang is het vaarbewijs geldig?

Het Klein Vaarbewijs I is voor onbeperkte tijd geldig. Daarbij geldt een uitzondering, namelijk wanneer dat je een medische beperking hebt. Er geldt dan namelijk wel een beperkte geldigheidsduur.

 

Met een Klein Vaarbewijs I mag jij varen op kanalen, meren en rivieren. Maar ook mag en dan gevaren worden op de Gouwzee. Maar wist je ook dat het Klein Vaarbewijs I een International Certificate of Competence (ICC) inland waters is?

 

Voorwaarden Klein Vaarbewijs I

Het aanvragen van een Klein Vaarbewijs I kun je niet zomaar doen, daarvoor moet jij minimaal achttien jaar zijn en dan ook nog aan een aantal voorwaarden voldoen, deze leggen we je hieronder uit:

 • Je hebt om te beginnen een gezondheidsverklaring nodig, je moet deze medische verklaring invullen wanneer dat jij je eerste vaarbewijs aan gaat vragen.
 • Examen doen voor je vaarbewijs I maar pas als je bent geslaagd voor je theorie-examen KVB1.


Examen aanvragen klein vaarbewijs I

Als je graag examen wil doen voor je klein vaarbewijs I dan kun je dat aanvragen via MIJN CBR. Je moet eerst inloggen en dan:

 • Ga je naar het tabblad alle taken of je kiest ‘iets anders’.
 • Kijk onder recreatievaart bij de gezondheidsverklaring recreatievaart en klik hier op.
 • Volg dan alle stappen die in beeld verschijnen.
 • Als je dat hebt gedaan dan kies je ‘vaarbewijs aanvragen’.
 • Kies dan eerste aanvraag vaarbewijs en klik dan op start.

Je moet dan alle stappen weer doorlopen en dan is de aanvraag ingediend.

Welke kosten vaarbewijs zijn er nog meer?

Naast het examengeld heb je nog met andere kosten te maken bij het vaarbewijs. Je zal boeken aanschaffen, misschien een cursus willen volgen voordat je examen doet, je wil namelijk goed oefenen. Het is belangrijk dat je daar ook echt de tijd voor neemt, en misschien wil je nog wel klassikaal les volgen of liever zelfstudie kiezen? Alles is mogelijk, doe wat er bij je past en dan kom je vanzelf achter de totale kosten vaarbewijs. Dit is namelijk voor iedereen anders.


Kosten vaarbewijs oefenvragen

Oefenvraag 1: Hoelang is Klein Vaarbewijs 1 geldig?

Oefenvraag 2: Wat kost een Vaarbewijs I examen?

Oefenvraag 3: Hoe kun je het examen voor je vaarbewijs het beste aanvragen?

Oefenvraag 4: Waar mag jij varen als je in het bezit bent van je vaarbewijs I?

 • Alleen op kanalen en meren
 • Alleen op rivieren en kanalen
 • Kanalen, meren en rivieren

Oefenvraag 5: Is Klein Vaarbewijs I een International Certificate of Competence (ICC) inland waters?

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

Klein Vaarbewijs I is voor onbeperkte tijd geldig. Tenzij je een medische indicatie hebt dan kan het voor beperkte tijd geldig zijn.

Antwoord oefenvraag 2

De kosten voor het examen bedragen €44,45.

Antwoord oefenvraag 3

Via MIJN CBR kun je het examen voor Klein Vaarbewijs I eenvoudig aanvragen.

Antwoord oefenvraag 4

Als je in het bezit bent van Klein Vaarbewijs I dan mag je vragen op kanalen, meren en rivieren.

Antwoord oefenvraag 5

Ja Klein Vaarbewijs I een International Certificate of Competence (ICC) inland waters.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld