Binnenvaartwet

Wat is Binnenvaartwet

21 september 2022

Binnenvaartwet

Sinds 1 juli 2009 is de binnenvaartwet in werking getreden. Dit is tevens de vervanger van de Nederlandse binnenschepenwet. Het doel van de wet is om de wetgeving te harmoniseren, het gaat er om dat bepalingen welke betrekking hebben op de toegang tot de markt, de scheepsmeting, het  vaarbewijs, de technische staat van een schip, de bemanning, de scheepsnummering en de gegevensverstrekking in een wet samenbrengen.

De regels die je in de binnenvaartwet kunt vinden gaan over de vaarbewijsplicht en de technische uitrustingseisen die gelden voor schepen op de Nederlandse binnenwateren. Je hebt een Klein Vaarbewijs en een Groot Vaarbewijs, maar er zijn er door deze wet nog drie bijgekomen en dat zijn het Beperkt Groot Vaarbewijs voor rivieren, kanalen en meren, het Beperkt Groot Vaarbewijs voor alle binnenwateren en het Groot Pleziervaartbewijs.

Je vindt in een binnenvaartbesluit wie een groot, beperkt of klein vaarbewijs nodig heeft om te mogen varen.

Groot Vaarbewijs is altijd verplicht voor alle schepen van 40 meter of langer, voor passagiersschepen welke bedrijfsmatig meer dan 12 passagiers (mogen) vervoeren en het is noodzakelijk voor sleep- en duwboten en andere schepen die bedrijfsmatig schepen met een lengte van 20 meter of meer moeten slepen, of moeten duwen of langszij meenemen over het water.

Een Beperkt Groot Vaarbewijs is verplicht voor schepen met een lengte van 20 tot 40 meter welke worden gebruikt voor bedrijfsmatig vervoer en sleep- en duwboten in deze lengteklasse en het geldt voor pleziervaartuigen met een lengte van 25 tot 40 meter.

Een Groot Pleziervaartbewijs is verplicht voor Pleziervaartuigen en bedrijfsvaartuigen waarmee niet bedrijfsmatig wordt gevaren en die een lengte hebben van 25 tot 40 meter.

Dan is er nog een Klein Vaarbewijs en deze is verplicht voor het varen met pleziervaartuigen die sneller kunnen varen dan 20 km per uur en het varen met een pleziervaartuig met een lengte van 15 tot maximaal 25 meter. Dit vaarbewijs is ook verplicht voor het varen met schepen die een lengte hebben van 15 meter tot en met 20 meter die bedrijfsmatig worden gebruikt met uitzondering van passagiersschepen en veerponten welke bestemd zijn of gebruikt worden voor het bedrijfsmatig vervoer van meer dan twaalf mensen (exclusief bemanningsleden) of door middel van eigen mechanische voorstuwingsmiddelen een snelheid hebben van 30 km per uur of meer ten opzichte van het water kunnen bereiken. Ook geldt de uitzondering voor veerboten of sleepboten, duwboten en sleepduwboten.


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld