27 oktober 2022 

Snel vaarbewijs halen

Snel vaarbewijs halen

Heb je snel vaarbewijs halen wel eens overwogen? Het kan zijn dat jij snel leert en niet zoveel tijd nodig hebt om bepaalde stof eigen te maken. Wat ook mogelijk is voor je vaarbewijs en daarom kun je misschien binnen hele korte tijd examen doen. Maar voordat het zover is, is het goed om eerst goed te oefenen, misschien kan een vaarbewijs cursus je wel helpen om nog sneller door de stof heen te gaan. Zorg dat je genoeg praktijkvoorbeelden hebt en weet hoe je moet handelen. Ken de voorrangsregels varen, de verlichting van boten, de verschillen tussen bakboord en stuurboord en hoofdvaarwater en nevenvaarwater. Als je alles snel weet kun je snel vaarbewijs halen, maar eerst goed oefenen en dan is het tijd voor je examen. Aan het einde van dit artikel vind je nog een aantal oefenvragen en antwoorden om na te gaan of je de stof beheerst.  

 

Inhoudsopgave

 

 

Waarom snel vaarbewijs halen?

Als je een eigen boot hebt, dan wil je er graag zo snel als het kan mee het water op, maar de kans is groot dat je daarvoor een vaarbewijs nodig hebt en dan moet je eerst examen afleggen. Als je voor je klein vaarbewijs I gaat, dan is deze geldig op kanalen, rivieren en meren. Je mag hiermee ook varen op de Gouwzee. Het Klein Vaarbewijs I is ook nog een International Certificate of Competence (ICC) inland waters. 

 

Snel vaarbewijs halen kan, maar daarvoor moet je wel over de juiste informatie beschikken. Je moet daar veel voor leren en daar heb je speciale theorieboeken voor en dan kun jij klassikaal les volgen of kiezen voor zelfstudie. Nog een betere optie is online een cursus volgen zodat je ook een oefenexamen kunt doen. Een betere voorbereiding op je examen kun je niet hebben, je leert zo al hoe de vraagstelling is opgebouwd en waar je dus op moet letten bij het echte examen wat bij het CBR wordt afgenomen.  

 

Hoelang is een vaarbewijs geldig?

Je wil snel je vaarbewijs halen, maar hoelang is het dan geldig? Gelukkig is een klein vaarbewijs I onbeperkte tijd geldig, alleen wanneer dat je een medische beperking hebt dan kan er sprake zijn van een beperkte geldigheidsduur. 

 

Voorwaarden snel vaarbewijs halen

Je vaarbewijs halen kan erg snel gaat als je aan alle voorwaarden voldoet. Het is om te beginnen van belang dat je minimaal 18 jaar bent en je moet een gezondheidsverklaring invullen als je de aanvraag in gaat dienen voor je eerste vaarbewijs. Je haalt je examen klein vaarbewijs I wanneer dat je slaagt voor het theorie examen KVB1. 

 

Snel vaarbewijs halen en aanvragen

Of je in een keer je vaarbewijs haalt, hangt af van het moment, ben je zenuwachtig? Heb je alle stof goed eigen gemaakt? Ken je alle regels en heb je de vragen goed gelezen en het juiste antwoord gekozen? Het aanvragen is de eerste stap die je zelf moet zetten. De meest snelle manier om je vaarbewijs aan te vragen is via MIJN CBR. Je moet dan eerst inloggen en dan:

 • Ga naar het tabblad met alle taken of je kiest de button iets anders.
 • Onder recreatievaart klik je op gezondheidsverklaring recreatievaart. 
 • Volg dan alle stappen die in beeld verschijnen en dan kies je onder recreatievaart voor vaarbewijs aanvragen.
 • Kies dan eerste aanvraag vaarbewijs en kies dan start.
 • Je moet dan de pas kiezen waar je recht op hebt.

 

Tips snel vaarbewijs halen

Speciaal voor jou hebben we nog een paar tips als je denkt aan snel vaarbewijs halen:

 • Begin op tijd met leren. Zo zorg jij ervoor dat je alle tijd hebt om de informatie eigen te maken en dan kun je het in stukken verdelen. Het is beter om een paar weken de tijd te nemen om alles eigen te maken dan om het in een dag te leren. Er zijn veel details die je moet weten over bijvoorbeeld manoeuvreren en voorrangsregels en het zou zonde zijn als je door te weinig tijd fouten maakt tijdens je examen. 
 • Maak een samenvatting. Alles wat je per hoofdstuk leest kun je samenvatten en de belangrijkste dingen noteren. Het is ook eenvoudig om even over een samenvatten heen te lezen dan om heel je goed (snel) door te nemen. Een samenvatting kun je zo uitgebreid maken als je wilt, maar je kunt ook met kleur werken en dan sneller verbanden leggen. Belangrijke begrippen en cijfers kun je markeren, zodat je hier vaker naar kunt kijken (kleur valt meer op en dan kijk je er sneller naar). 
 • Zorg dat je oefenexamens kunt maken. Dit kan online, het voordeel is dat je dan een gevoel krijgt bij hoe dat het echte examen er aan toe zal gaan. Je zal dan minder zenuwachtig zijn omdat je weet wat jou te wachten staat. 
 • Online een cursus volgen is een goede keuze. Je kunt dan alles op je eigen tempo leren, theorie eigen maken en vragen maken per onderdeel om na te gaan welke stof je al beheerst. 
 • Verdeel de leertijd in blokken (in plaats van in één keer een dag). Je kunt het dan beter opslaan en verwerken. 
 • Herhaal hetgeen wat je hebt geleerd. Op deze manier blijft informatie sneller hangen. 
 • Maak iedere keer oefenvragen om na te gaan welke stof je al beheerst en waar je nog aandacht aan moet besteden. Dit kan per hoofdstuk en vaak kun je ook een examen doen wat alle onderdelen betreft.
 • Laat je overhoren als dat een manier is die voor jou snel werkt. Zo kom je er ook weer achter welke stof je al goed beheerst en wat je nog verder moet leren. 
 • Zorg dat je online filmpjes gaat kijken, dit kan een manier zijn om de stof sneller op te nemen (sommige mensen leren sneller en beter als ze het visueel zien of de informatie horen). 

 

Snel vaarbewijs halen oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Waar kun je je vaarbewijs aanvragen?

 

Oefenvraag 2: Hoe oud moet je minimaal zijn om je vaarbewijs te mogen gebruiken? 

 • 16 jaar
 • 18 jaar
 • 20 jaar

 

Oefenvraag 3: Hoelang is je klein vaarbewijs I geldig?

 • Altijd voor onbeperkte tijd
 • Altijd een beperkte tijd
 • Onbeperkt, maar als er sprake is van een medische beperking kan het een beperkte geldigheidsduur zijn.

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Het aanvragen van je vaarbewijs doen je bij MIJN CBR. 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Vanaf minimaal 18 jaar mag je het water pas op als je in het bezit bent van een vaarbewijs. 

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Een klein vaarbewijs I onbeperkte tijd geldig, alleen wanneer dat je een medische beperking hebt dan kan er sprake zijn van een beperkte geldigheidsduur.

 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld