11 januari 2023 

Vaarbewijs 2

Vaarbewijs 2

Je hebt recent klein vaarbewijs 1 behaald? Gefeliciteerd! De kans bestaat dat je dan nog verder wil gaan en dan kun je vaarbewijs 2 examen doen. Je moet daarvoor weer veel theorie eigen maken en ook examen doen. Maar daardoor mag je wel op zee varen wat je met vaarbewijs 1 nog niet mag. Daarom kan het zinvol zijn voor jou om nog een examen te doen. Heb jij je vaarbewijs nodig? Wacht dan niet langer maar zorg dat jij je theorie examen snel aan gaat vragen en dan kun je de stof snel eigen maken en hopelijk slaag jij de eerste keer. Wij geven je middels dit artikel tips over het leren voor vaarbewijs 2, geven aan wat er aan bod komt, wat de kosten zijn van het examen en nog veel meer informatie die van belang is. Het wordt afgesloten met een aantal oefenvragen (en antwoorden) zodat je alvast kunt oefenen en kijken of je de stof voor het vaarbewijs 2 examen beheerst. 

 

Inhoudsopgave

 

 

Wat moet je weten bij vaarbewijs 2?

Voordat je examen gaat doen voor vaarbewijs 2 moet je eerst de theorie eigen maken en dit gaat over: 

 • SRW algemene bepalingen en begrippen
 • SRW voorrangsregels
 • SRW lichten en dagmerken
 • SRW geluids- en lichtseinen en overige bepalingen
 • Waterkaarten
 • Betonning, oeverlichten en andere merktekens
 • Het kompas
 • Koersen intekenen op de kaart
 • Het bepalen van de koers van kompas naar kaart
 • Het bepalen van de koers van kaart naar kompas
 • Peilingen
 • Het getij
 • Navigatie met GPS
 • Meteorologie

 

Het is belangrijk dat je alle informatie goed in je opneemt, er kunnen namelijk van ieder hoofdstuk vragen worden gesteld dus zorg dat je alles weet! 

 

Leren voor vaarbewijs 2

Je hebt vaarbewijs 1 al behaald, dus je hebt enig idee wat je te wachten staat bij het examen. Maar hoe heb jij geleerd voor het eerste examen? Weet je dat nog of is het te lang geleden? In ieder geval nog een paar tips van ons over hoe je het leren voor vaarbewijs 2 aan kunt pakken: 

 • Samenvattingen maken van ieder hoofdstuk uit het boek. Hierdoor kun je de stof nogmaals lezen en de belangrijkste punten noteren. Als je dan even wil leren hoef je niet iedere keer het hele boek erbij te pakken maar kun je je eigen samenvatting gebruiken. 
 • Herhalen is van groot belang als je een examen moet doen. Je kunt alles beter een paar keer op je gemak doornemen dan het erin stampen, dat werkt namelijk niet. Neem daarom de tijd om het boek een paar keer door te nemen zodat je zelf na kunt gaan welke stof je beheerst en welke stof nog extra tijd nodig heeft om eigen te maken. 
 • Boeken zijn van groot belang dus zorg dat je in ieder geval over de juiste boeken beschikt die je voor vaarbewijs 2 nodig hebt. Je kunt ook vooraf nog even het boek van vaarbewijs 1 erbij pakken om er weer even in te komen. Dit is wel aan te raden want dan zit de basis weer vers in je geheugen. 
 • Video’s kijken gaat je zeker helpen omdat je hierdoor snel inzicht krijgt in wat zij bedoelen. Beeld kan veel duidelijkheid geven over een onderwerp. Met name over verlichting en voorrang is het goed om veel filmpjes te kijken en dan snap je sneller hoe het in de praktijk werkt. 
 • Proefexamens maken kan je helpen om je voor te bereiden op het examen en zal je ook een beter gevoel geven. Als je merkt dat je het weet en klaar bent voor het examen dan heb je ook meer zelfvertrouwen en kun je vol goede moed aan het examen beginnen. 
 • Online cursus volgen is zeker aan te raden, duidelijke informatie, goede video’s met heldere uitleg en afbeeldingen die alles nog meer inzichtelijk maken.  

 

Waar moet je je vaarbewijs 2 examen afleggen?

Alleen bij het CBR kun je je vaarbewijs 2 examen maken. Het CBR heeft 20 locaties verspreid over heel Nederland en daar kun jij terecht om het examen te maken. Via Mijn CBR kun jij het examen aanvragen en je tijdstip en locatie kiezen. Je kunt het ook altijd later aanpassen, mocht je bijvoorbeeld niet kunnen op dat moment. 

 

Extra examentijd bij vaarbewijs 2 kan dat?

Ja je kunt extra examentijd aanvragen en dat is dan een kwartier. Je hebt dan 90 minuten + 15 minuten om alle vragen te beantwoorden. Je moet er wel rekening mee houden dat je extra moet betalen als je meer examentijd wenst. Ook moet je dat vooraf doorgeven zodat er bij het examen al rekening mee wordt gehouden. 

 

Waaruit bestaat het vaarbewijs 2 examen?

Bij vaarbewijs 2 krijg je 23 meerkeuzevragen en 4 open vragen. In totaal krijg je 90 minuten de tijd om alle vragen te beantwoorden. Je krijgt per vraag 1, 2, 3 of 4 punten. Je kunt hierbij maximaal 50 punten halen en je hebt er 35 nodig om te slagen. 

 

Wat kost het vaarbewijs 2 examen?

Een vaarbewijs 2 examen kost je 55,45 euro. Als je bent geslaagd moet je nog een gezondheidsverklaring aanvragen en dan kun je je pasje aanvragen, ook daar moet je nog voor betalen. Je moet qua kosten ook rekening houden met de boeken die je hebt gekocht en een online vaarbewijs cursus met oefenexamens (wat zeker aan te raden is). 

 

Wat kun je met een klein vaarbewijs 2?

Met het vaarbewijs 2 in je bezit mag jij onder andere varen op het IJsselmeer, het Markermeer, de Waddenzee, de Oosterschelde en de Westerschelde.  

Hoelang is je vaarbewijs 2 geldig?

Je vaarbewijs 2 is net als je vaarbewijs 1 pasje voor een onbeperkte periode geldig, tenzij je een medische beperking hebt dan kan er sprake zijn van een beperkte geldigheid van het vaarbewijs 2.

 

 

Vaarbewijs 2 oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Als je gaat varen in het buitenland, moet je dan je vaarbewijs meenemen?

 • Ja
 • Nee

 

Oefenvraag 2: Een klein schip moet wanneer dit schip de vaargeul oversteekt, binnenvaart of uitvaart, voorrang verlenen aan alle gewone schepen. Waar of niet waar?

 • Waar
 • Niet waar

 

Oefenvraag 3: Welke lichten moet een voor anker liggend schip in de nacht voeren? 

 

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1

 

Ja, als je gaat varen in het buitenland dan moet je altijd je vaarbewijs pasje meenemen. Ze kunnen altijd naar je pasje vragen en dan moet je deze altijd kunnen tonen.  

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Dit is waar, een klein schip moet wanneer dit schip de vaargeul oversteekt, binnenvaart of uitvaart, voorrang verlenen aan alle gewone schepen.

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Een voor anker liggend schip moet in de nacht de volgende lichten voeren: twee rondom schijnende witte lichten op het voorschip als je anker niet op die plek uitstaat. Dan moet het eerste licht op minimaal 3 meter hoogte zijn bevestigd en het tweede licht op minimaal 2 meter lager of een rondom schijnend wit licht op de plek waar het anker uitstaat. Het licht moet op een hoogte van minimaal 3 meter zijn geplaatst. 

 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld