Vaarbewijs 2 praktijk

Vaarbewijs 2 praktijk

Je zou denken bij een vaarbewijs examen komen theorie en praktijk aan bod. Maar vaarbewijs 2 praktijk heb je eigenlijk niets mee te maken. Uiteraard moet je wel praktijksituaties in kunnen schatten en weten wat je moet doen bij slecht zicht varen en weten wat de voorrangsregels zijn, maar je hoeft zelf geen praktijkexamen af te leggen. Toch kunnen wij je over de vaarbewijs 2 praktijk wel wat meer vertellen. Daarom ook dit artikel, want dan kunnen wij je ook voorbereiden op het examen wat je te wachten staat. Bij je klein vaarbewijs 1 heb je ook geen praktijkexamen gedaan. De vaarbewijs praktijk kun je dan ook zien als de context waarin de vragen worden gesteld, wat moet je doen in een bepaalde praktijksituatie? Hoe moet je navigeren? Hoe moet je handelen? Wat wordt er verstaan onder goed zeemanschap? Wat moet jij als schipper doen en aan welke regels moet je je houden op het hoofdvaarwater? Alles komt aan bod bij je vaarbewijsexamen, daarom is het tijd om je goed voor te bereiden en dan is het binnenkort tijd om het examen bij het CBR te maken.

Inhoudsopgave

 

 

Alles wat je leert uit de vaarbewijs boeken, moet je in de praktijk toe kunnen passen. Dit gaat nou eenmaal niet vanzelf en daar is nou eenmaal veel tijd voor nodig om dat voor te bereiden en te oefenen. De theorie leren is de eerste stap en het uitvoeren in de praktijk is de tweede stap. Je gaat je nu voorbereiden op de vaarbewijs 2 praktijk, dan weet je dus al het een en ander over het varen. Je hebt wellicht een eigen boot waar je regelmatig mee gaat varen. Dan ben je als het goed is op de hoogte van de voorrangsregels en stuurboord en bakboord. Maar toch raden wij je aan als je vaarbewijs 2 examen gaat doen, dat je je nog even gaat richten op alle regels van vaarbewijs 1. Puur om je geheugen even op te frissen en dan ben je weer helemaal thuis in de stof.

 

Vaarbewijs 2 praktijk en theorie

Je hebt voor vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2 boeken nodig om de leerstof eigen te maken. Als je de stof beheerst dan ga je een theorie-examen doen. Er zijn dus geen vaarbewijs praktijk examens. Maar je moet er wel voor zorgen dat je weet hoe je moet handelen in de praktijk. Welke verlichtingen hebben boten wanneer nodig en wat is de betekenis van alle verkeerstekens? Wat is het verschil tussen het hoofdvaarwater en het nevenvaarwater?

 

Schipper en vaarbewijs 2 praktijk

Als schipper ben jij verantwoordelijk voor alle bemanning aan boord. Je moet zorgen dat je veilig vaart, en daarbij ook let op de anderen in het betreffende vaarwater. Ken de regels van goed zeemanschap en zorg dat je voor iedereen de juiste uitrusting aan boord hebt. Is een brandblusser verplicht?  Hoeveel bemanningsleden heb je en hoeveel reddingsvesten heb je dan nodig aan boord? Weet je dan ook hoe zwaar de brandblusser minimaal moet zijn en of dat deze gecontroleerd moet zijn? Dit heb je bij vaarbewijs 1 allemaal gehad dus dat moet je weten. Duik daarom nog even de boeken in en fris je geheugen nogmaals op! Zorg ook dat jij alles aan boord hebt zoals het kenteken van het schip en de overige papieren.


Inzicht in de praktijk

Ook al bestaat je klein vaarbewijs alleen maar uit een theorie-examen, je moet toch veilig kunnen varen en goed inzicht hebben in de praktijk. Er moet veilig gevaren kunnen worden en daarvoor moet je over de juiste praktische vaardigheden beschikken. Blijf je er daarom in verdiepen, zorg dat je altijd op de hoogte bent van de regels en twijfel je? Zoek het dan even op en vraag het na zodat jij goed voorbereid op examen kunt.

Hoeveel vaaruren heb jij al gemaakt?

Als je in het bezit bent van je vaarbewijs 1, dan heb je vast en zeker al de nodige vaaruren gemaakt. Je zal ook snel nadat je je vaarbewijs examen hebt behaald je vaarbewijs aanvragen. Je hebt dan namelijk vaak al binnen één of maximaal twee weken je pasje binnen. Als je deze in je bezit hebt dan kun je veilig en verantwoord varen. Bij vaarbewijs 1 mag jij al varen op meren, kanalen en rivieren. Maar heb je je klein vaarbewijs 2 ook behaald, dan kun jij ook op bijvoorbeeld het Markermeer varen en ook op de Waddenzee. Zorg dat je genoeg vaaruren blijft maken, ieder jaar weer. Zo blijf je namelijk alle regels beter onthouden, maar ook de verkeerstegens, welke verlichting je wanneer moet voeren en hoe het ook alweer zit met de schroefwerking en roerwerking.

 

De theorie geeft je een duidelijk beeld van hoe je wanneer moet handelen, maar bij de vaarbewijs 2 praktijk moet je laten zien dat je het ook weet. Zo moet je bij vaarbewijs 2 ook het nodige weten over navigeren en het intekenen van koersen en afstanden bepalen. Dit kun je vooraf al heel goed oefenen met de online vaarbewijs cursus die wij je aanbieden. Je krijgt dan namelijk genoeg oefenexamens waarbij jij na kunt gaan of je alle stof beheerst.

Weet jij ook nog dat je de wateralmanak altijd aan boord moet hebben? Dit geldt tevens voor andere papieren en boeken zodat je alles even op kunt zoeken als je twijfelt. Denk bijvoorbeeld aan waar je wanneer of niet mag ankeren, wat de bepaalde tonnen en boeien betekenen en waar je aan moet denken bij slecht zicht varen.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld