14 februari 2022 

Vaarbewijs halen? Hier vind je alle punten waar je dan aan moet denken

Vaarbewijs halen? Hier vind je alle punten waar je dan aan moet denken

Je wilt je vaarbewijs halen? Dan ben je hier op het juiste adres. Als je een vaarbewijs wilt halen moet je aan een paar punten denken, bijvoorbeeld: wanneer je een vaarbewijs nodig hebt, welk vaarbewijs je nodig hebt, vanaf welke leeftijd je vaarbewijsexamen mag doen, wat je allemaal kunt verwachten tijdens het vaarbewijsexamen, wat de kosten zijn en waar je een vaarbewijs kunt halen en natuurlijk wil je ook de beste tips weten. Dit zijn handige onderwerpen om te weten zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer jij je vaarbewijs wilt halen. Inhoudsopgave


Wanneer moet je een vaarbewijs halen?

Heb je eigenlijk wel een vaarbewijs nodig? Dat je een boot hebt, betekend niet per se dat je een vaarbewijs nodig hebt. Je hebt een vaarbewijs nodig al je boot langer is dan 15 meter. Als je motorboot korter is dan 15 meter, maar sneller gaat dan 20 km/uur heb je ook een vaarbewijs nodig. Dit geldt niet alleen voor boten, jetski’s en andere soorten waterscooters vallen hier ook onder.  


Welke verschillende soorten vaarbewijzen zijn er?

Je kunt wel een vaarbewijs willen, maar welke heb je nu nodig? Er zijn verschillende soorten vaarbewijzen. Welke je nodig hebt, hangt af van een paar factoren, waar je wilt varen en hoe groot jouw boot is.

Er zijn 2 soorten vaarbewijs, klein vaarbewijs 1 en 2. Je hebt een van deze 2 nodig al je boot tussen de 15 en 20 meter is en/of harder gaat dan 20 km/uur. Klein vaarbewijs 1 en 2 zijn bijna helemaal hetzelfde, alleen mag je met klein vaarbewijs 1 alleen op rivieren, kleine meren en kanalen varen en met vaarbewijs 2 mag je ook op grotere wateren varen. Je kunt pas jouw klein vaarbewijs 2 halen als je al een klein vaarbewijs 1 hebt. 

Vaarbewijs halen? Het verschil tussen waar je met 1 en 2 mag varen

Het derde vaarbewijs dat je kunt halen is een groot pleziervaartbewijs. Hiermee mag je op binnenwateren, kustwateren en grote meren varen. Dit vaarbewijs heb je nodig als jouw boot tussen de 25 en 40 meter is en het gebruikt word als pleziervaartuig. Je moet in het bezit zijn van beide klein vaarbewijzen voordat je examen kan doen voor je pleziervaartbewijs.

Het vierde vaarbewijs is een beperkt groot vaarbewijs. Deze heb je nodig als je vaart met een beroepsmatig vaartuig dat tussen de 20 en 40 meter is, een pleziervaartuig tot 40 meter, of een sleepboot of duwboot dat als pleziervaartuig wordt gebruikt, die ook maximaal 40 meter mag zijn. Dit vaarbewijs is geldig op alle binnenlandse wateren.

Als laatste kun je een groot vaarbewijs halen. Dit heb je nodig als je vaart met een boot die langer is dan 40 meter en die je beroepsmatig gebruikt. Ook mag je met dit vaarbewijs pleziervaartuigen die langer zijn dan 40 meter besturen. Je mag met dit vaarbewijs op alle binnenlandse wateren varen.


Vanaf welke leeftijd mag je vaarbewijsexamen doen?

Ben je nu jonger dan 18 jaar en wil je vaarbewijsexamen doen? Dan kan dat, er zit geen minimale leeftijdsgrens aan het behalen van een klein vaarbewijs. Wel krijg je jouw vaarbewijs pas als je 18 bent en kun je er tot die tijd dus niet mee doen. Voor de vaarbewijzen waarbij je een praktijkexamen moet afleggen moet je wel minimaal 18 zijn. Boten waar je geen vaarbewijs voor nodig hebt kun je wel gewoon varen, ook al ben je geen 18.


Vroeg geleerd is oud gedaan

Leeftijd schema


Wat kun je allemaal verwachten van het vaarbewijsexamen

De vraag is nu wat je kunt verwachten van het examen en wat er getoetst wordt. Voor sommige vaarbewijsexamens hoef je alleen theorie-examen te doen en voor andere weer theorie en praktijk. Daarom lees je in dit artikel wat je bij de verschillende soorten vaarbewijzen tijdens het examen kunt verwachten. 

Het klein vaarbewijs 1 examen bestaat uit alleen een theorie-examen. De duur van het examen is 60 minuten en je krijgt 40 meerkeuzevragen. Per vraag kun je 1,2 of 3 punten halen, het totaal aantal punten is 80. Je bent geslaagd als je minimaal 56 punten hebt behaald, wat dus 70 % is. Je wordt onder andere getoetst op de volgende onderwerpen:

 1. De wettelijke bepalingen over kanalen, meren en rivieren,
 2. Weerkunde,
 3. Het manoeuvreren en varen op een boot,
 4. Motortechniek,
 5. Veiligheidsmaatregelen.

Het klein vaarbewijs 2 examen bestaat net als het examen voor klein vaarbewijs 1 alleen maar uit een theorie-examen. Dit examen duurt 90 minuten en bestaat uit 27 vragen waarvan 4 open vragen zijn. Per vraag verdien je 1,2,3 of 4 punten. In totaal kun je 50 punten behalen en ook hier ben je geslaagd als je minimaal 70% hebt behaald, wat neerkomt op 35 punten. Bij dit examen wordt je onder andere getoetst op:

 1. Navigatie,
 2. De wettelijke bepalingen over de wateren waar je op mag varen.

Als je het groot pleziervaartbewijs wilt moet je 2 theorie-examens doen en 1 praktijkexamen. Tijdens je eerste theorie-examen word je getoetst op de reglementen en de vaarwegmarkering. Ook bij dit examen kun je per vraag 1,2,3 of 4 punten verdienen en krijg je 40 meerkeuzevragen. Je kunt in totaal 80 punten verdienen en je hebt weer 70% (56 punten) nodig om te slagen. Het examen duurt 60 minuten.

Tijdens het 2e  theorie-examen heb je 90 minuten de tijd om 50 meerkeuzevragen te beantwoorden. Je kunt per vraag 1,2 of 3 punten verdienen en in totaal kun je 90 punten halen. Je bent geslaagd als je een percentage van 70% goed hebt, wat dus 63 punten zijn. Je wordt bij dit theorie-examen onder andere getoetst op:

 1. Veiligheid,
 2. Je kennis over het schip en de onderdelen,
 3. De techniek,
 4. Je kennis over het vaarwater,
 5. Manoeuvreren.

Als laatste moet je een praktijkexamen afleggen. Deze duurt 180 minuten en wordt afgenomen door een examinator aan boord van een schip. Bij alle bovenstaande examens hoef je alleen maar je identiteitsbewijs en de bevestiging van je reservering mee te nemen. Bij dit examen heb je die ook nodig, maar daarnaast moet je ook meenemen:

 1. Je klein vaarbewijs 2 of een geldig examenresultaat daarvan,
 2. Een examenschip dat aan de exameneisen voldoet en de scheepspapieren daarvan,
 3. Een geldig marifoon bedieningscertificaat, dus een MARCOM-A, een MARCOM-B of een marifoon basiscertificaat

Daarnaast moet je aan een aantal eisen voldoen als je deel wilt nemen aan dit examen. De toelatingseisen zijn:

 1. Je moet minimaal 18 jaar zijn,
 2. Je moet geldige examenresultaten hebben van de theorie-examens,
 3. Je moet een geldig klein vaarbewijs 2 hebben, of de examenresultaten daarvan,
 4. Je moet in het bezit zijn van een marifoon bedieningscertificaat

Bij dit examen word je getest op:

 1. Hoe je je schip ankert,
 2. Hoe je manoeuvreert,
 3. Controle van het schip en uitrustingen.


Als je een beperkt groot vaarbewijs wilt aanvragen hoef je geen examen af te leggen. Het beperkt groot vaarbewijs word opgesplitst in A en B. Ze kosten allebei € 61,30 en voor ze beide heb je een recente pasfoto nodig. Voor beide heb je ook een kopie van je geneeskundige verklaring nodig. Je moet je dus laten keuren door een aangewezen keuringsarts. Ook is het nodig om 3 jaar vaartijd te hebben om dit vaarbewijs te kunnen aanvragen, dit toon je aan met een kopie vaartijdverklaring. 

Voor een beperkt groot vaarbewijs A, heb je 1 van de volgende diploma’s nodig: diploma kapitein, diploma bootman niveau 3, diploma schipper/stuurman of diploma schipper alle binnenwateren. Voor beperkt groot vaarbewijs B heb je ook een diploma nodig, namelijk het diploma schipper rivieren, kanalen en meren (RKM).

Voor een groot vaarbewijs hoef je ook geen examen te doen en ook deze wordt opgesplitst in A en B. Ze kosten allebei € 61,30, je hebt een geneeskundige verklaring nodig en je moet 4 jaar vaartijd hebben, wat je kunt aantonen met een vaartijdverklaring. Ook moet je een recente pasfoto hebben voor op je vaarbewijs.

Voor groot vaarbewijs A heb je een diploma schipper binnenvaart, schipper alle binnenwateren, kapitein binnenvaart of een niveau 3 bootman diploma nodig. Voor een groot vaarbewijs B heb je de diploma Schipper rivieren, kanalen, meren of Rijnpatent nodig.


Wat kost een vaarbewijs halen?

Nu je weet welk vaarbewijs je wilt halen en wat je ervan kan verwachten, wil je natuurlijk ook weten wat het kost om een vaarbewijs te halen.

Het klein vaarbewijs 1 examen kost € 44,45. Je kunt 15 minuten extra tijd krijgen, maar dat kost wel € 12,- extra. Het klein vaarbewijs 2 examen kost € 52,90 en hierbij kun je ook 15 minuten extra tijd krijgen voor € 12,-. Je kunt de 2 vaarbewijzen ook tegelijkertijd afleggen, dan kost het € 75,35 in totaal.
Bij de theorie-examens voor het groot pleziervaartbewijs gaat het eigenlijk precies hetzelfde. Voor de eerste betaal je € 44,45 en voor extra tijd betaal je € 12,- extra. De tweede kost € 52,90 en gecombineerd kost het weer € 75,35. 

Het praktijk examen kost € 312,10.

De kosten voor het  Beperkt Groot Vaarbewijs (A en B) en het Groot Vaarbewijs (A en B) zijn allebei € 61,30.  Deze vaarbewijzen zijn niet voor altijd geldig  en moeten vernieuwd worden. Dat moet wanneer je 50, 55, 60 en 65 wordt. Vanaf je 65ste verjaardag moeten deze vaarbewijzen jaarlijks vernieuwd worden. Het vernieuwen van je vaarbewijs kost € 30,65.


De beste tips om je vaarbewijs te halen


Kort samengevat:

 • Geen vragen uit je hoofd leren.
 • Maak een tekening van de vraag.
 • Bereid de begrippen goed voor.

Om je echt goed voor te bereiden kun je natuurlijk ook oefen vragen maken en die dan nakijken. Je vind zulke oefenvragen in een van onze andere artikelen Vaarbewijs oefenen.

Waar kun je een vaarbewijs aanvragen?

Nu denk je misschien wel "Ik wil graag mijn vaarbewijs halen, maar ik weet niet waar". Je kunt je aanmelden voor je vaarbewijs op de website van het CBR. In dit filmpje wordt stap voor stap uitgelegd hoe je je moet aanmelden.

Ook slagen voor je vaarbewijs?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs . Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld