06 januari 2021 

Vaarbewijs zelf halen

Vaarbewijs zelf halen

Is het vaarbewijs zelf halen een goed idee? Of kun je beter een cursus volgen? Zodra je 18 jaar bent, mag je niet alleen je rijbewijs halen, maar ook je vaarbewijs. Je begint bij vaarbewijs I voor schepen tussen de 15 en 25 meter lengte of voor kleinere vaartuigen die harder kunnen dan 20 kilometer per uur. Je moet dan denken aan jetski’s, waterscooters, speedboten enzovoort. Met jouw vaarbewijs mag je dan op alle Nederlandse binnenwateren varen.

Voor het varen op grote meren als het IJsselmeer en langs de kust, heb je vaarbewijs II nodig. Is jouw boot langer dan 25 meter, maar niet langer dan 40 meter? Dan heb je een groot vaarbewijs nodig voor de pleziervaart. Voor commerciële vaart en boten langer dan 40 meter heb je een volledig groot vaarbewijs nodig, en vier jaar vaarervaring.

Voor ieder vaarbewijs moet je examens afleggen. Voor de klein vaarbewijzen alleen een theorie examen, maar voor de grote vaarbewijzen zijn er net als met autorijexamens ook praktijk gedeeltes. Zeker de kleine vaarbewijzen zijn prima zelf te halen. Je moet de vaarregels uit je hoofd leren en de meerkeuze vragen van het theorie examen correct beantwoorden. Meer is het niet.

Voordelen vaarbewijs zelf halen:

 • Goedkoper, je koopt slechts het boek
 • Studeren waar en wanneer het jou uitkomt
 • Je bent minder tijd kwijt dan in een klasje

Inhoud

1 Vaarbewijs zelf halen is goedkoper
2 Klein vaarbewijs I zelf halen
3 Klein vaarbewijs II zelf halen
4 Groot vaarbewijs zelf halen
5 Internationaal vaarbewijs zelf halen

Vaarbewijs zelf halen is goedkoper

De voornaamste reden om er voor te kiezen zelf te studeren en op eigen houtje het vaarbewijs te halen, is dat het goedkoper is. Je betaalt immers alleen maar de examen kosten. Als alternatief bestaan er online cursussen, proefexamens en klassikale lessen. De kosten hiervoor verschillen per school. Soms met slaag garantie. Dat kan interessant zijn, want als je zelf bezig bent je vaarbewijs te halen en slaag niet, dan moet je de volledige examen kosten nogmaals ophoesten.

Aan de andere kant kunnen de kosten voor een vaarbewijs aardig oplopen. Zeker als je voor vaarbewijs II of een groot pleziervaartbewijs gaat. Dan kan het nodig zijn om te bezuinigen op de kosten voor een cursus. Het is namelijk zo dat vaarbewijzen cumulatief zijn. Je moet altijd eerst nummer I halen, dan II en dan het grootpleziervaartbewijs. Je kunt geen van de examens overslaan.

Dit zijn de kosten voor de verschillende examens die je nodig hebt voor het halen van het groot pleziervaarbewijs. Bij elkaar ben je € 547,00 kwijt.

 • Klein vaarbewijs I theorie € 42,00
 • Klein vaarbewijs II theorie                         € 50,00
 • Theorie groot motorschip A             € 42,00
 • Theorie groot motorschip B             € 50,00
 • Praktijk groot motorschip             € 295,00
 • Marifoon basis examen € 68,00

 

Klein vaarbewijs I zelf halen

Het halen van het klein vaarbewijs I is het makkelijkst. Hier leer de je basis regels om te veilig te varen op de binnenwateren zoals kanalen, kleine meren en riviertjes. Dit vaarbewijs is verplicht voor het varen van alle vaartuigen en boten die harder kunnen dan 20 kilometer per uur. Voor boten zonder motor, zoals zeilboten, is een vaarbewijs pas verplicht bij een lengte vanaf 15 meter. Als jouw zeilboot kleiner is dan 15 meter, maar wel een extra motor heeft, dan heb je alsnog een klein vaarbewijs nodig.

Voor het halen van je klein vaarbewijs I, moet je een theorie examen afleggen waarin je 40 meerkeuze vragen krijgt. Je mag 60 minuten doen over dit examen. Als je goed de stof geleerd hebt, en een aantal proef examens, dan kun je dit examen prima in een keer zelf halen.

 

Klein vaarbewijs II zelf halen

Zodra je met je boot langs de kust wilt gaan varen, of op zeearmen die in direct contact staan met de open zee, dan heb je klein vaarbewijs II nodig. Het examen hiervoor is ietsje uitgebreider, maar nog steeds prima zelf te halen. Het KVB2 vaarbewijs is verplicht op de volgende wateren: Dollard, Waddenzee, Oosterschelde, Westerschelde, IJsselmeer en Markermeer.

Ook dit klein vaarbewijs haal je door het succesvol afleggen van een theorie examen. Deze keer bestaat het examen uit 23 meerkeuze vragen en 4 open vragen. Je krijg meer tijd, namelijk 90 minuten.

 

Groot vaarbewijs zelf halen

Op eigen houtje een groot vaarbewijs halen, is een stuk moeilijker. Er komt veel meer bij kijken en er zijn verschillende examens die je moet halen. Onder meer zijn er ook praktijk examens. Die zijn niet goedkoop zoals we hierboven zagen, dus je wilt natuurlijk niet riskeren dat je het examen niet haalt. Het volgend van een professionele cursus is daarom ook zeker aan te raden voor het halen van de grote vaarbewijzen.

Als je voor je plezier vaart op boten tot 40 meter, ben je verplicht om een groot pleziervaart bewijs te hebben. Hiervoor leg je twee theorie examens af en een praktijk examen van 180 minuten. Verder heb je ook een marifoon certificaat nodig, waar je een apart theorie examen voor aflegt. De theorie gedeeltes bestaan uit meerkeuze vragen en zou je op zich zelf kunnen halen. Voor het succesvol afleggen van het praktijk examen wordt een cursus ten zeerste aangeraden.

Voor grotere boten en voor de commerciële vaart heb je een groot vaarbewijs (GVB) nodig. Om dit bewijs te krijgen heb je minimaal drie jaar aantoonbare praktijk ervaring nodig. Je moet minimaal 180 dagen per jaar gevaren hebben. Ook moet je een diploma halen voor schipper. Dat is een volledige opleiding op MBO niveau. Zelf halen is hier dus heen optie.

 

Internationaal vaarbewijs zelf halen

Nederland heeft met een groot aantal landen afspraken gemaakt over internationale vaarbewijzen. Dat heeft als gevolg dat je Nederlandse vaarbewijs, meteen ook een internationaal vaarbewijs is. Je hoeft dus geen apart examen af te leggen om ook in het buitenland te mogen varen.

Als je nu je vaarbewijs haalt, dan krijg je automatisch een ICC internationaal vaarbewijs. Als jij voor 2010 je vaarbewijs hebt gehaald, dan is dat niet het geval. Je kunt, zonder opnieuw een examen af te leggen, jouw vaarbewijs om laten zetten naar een internationaal vaarbewijs. Dit doe je bij jouw lokale CBR.Ook slagen voor je vaarbewijs?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs . Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld