Vaarreglementen

In Nederland kennen we veel verschillende weten en regels, zo ook voor op het water. Er zijn verschillende vaarreglementen die we daarvoor moeten kennen. Als je binnenkort schipper wil zijn van je boot, is de kans groot dat jij eerst op moet voor je vaarbewijs 1. Je zal dan eerst examen moeten doen en voordat je examen kunt doen moet je eerst goed oefenen. Misschien is een vaarbewijs cursus wel wat voor jou, we leggen je er graag wat meer over uit. Zorg er in ieder geval voor dat je alle vaarreglementen goed beheerst en wij leggen je daar in dit artikel meer over uit. Aan het einde van het artikel vind je oefenvragen en antwoorden, zodat je na kunt gaan of jij deze stof beheerst (of nog even door moet leren). 

 

Inhoudsopgave

 

 

Vaarregels leren

Als je je op het vaarwater bevindt is het van groot belang dat jij de vaarregels kent. Deze zijn te vinden in het Binnenvaartpolitiereglement (hoofdstuk zes). Welke regels zijn dit? In grote lijnen gaat het over de volgende regels:

  • Op het vaarwater moet je zoveel als mogelijk stuurboordwal aanhouden (rechts). 
  • Het midden van drukke vaarroutes moet je vrijhouden voor grote schepen.
  • Als je voorrang gaat verlenen dan moet je op tijd de koers en snelheid aanpassen een andere schepen. Je moet daarbij goed laten zien welke koers je vaart en ook moet je elkaar de ruimte geven om te kunnen manoeuvreren. Dit wil zeggen dat je dus niet ineens moet veranderen van snelheid en/of koers. 
  • Je moet er altijd voor zorgen dat je rondom goed zicht hebt en ook moet je gedurende het varen regelmatig achterom kijken om de situatie in de gaten te houden. 
  • Iedereen op het vaarwater moet de juiste navigatieverlichting gebruiken en de schipper moet ook weten welke regels er voor verlichting gelden.
  • Alert zijn moet je altijd als je aan het varen bent, maar ook op zuiging van het schip en hinderlijke golfslag.  
  • Kleine schepen moeten op de motor een snelheid kunnen behalen van minimaal zes km per uur op kanalen, rivieren en grote wateren. 
  • Er geldt een aanvullende algemene regel voor het varen op de Westerschelde. Hierbij geldt dat schepen tot 12 meter namelijk zoveel als mogelijk buiten de hoofdvaargeul moeten varen. 
  • Soms mogen grote schepen in bepaalde situaties bakboordwal (aan de linkerzijde) varen. Dit mag bijvoorbeeld om een sterke stroming te ontwijken of als zij een haven in willen varen. Als grote schepen bakboordwal varen dan moeten zij een blauw bord met een wit knipperlicht voeren voor tegemoetkomende vaart. 
  • Je mag alleen ankeren als het echt veilig is dus NIET bij bruggen, sluizen en midden op het vaarwater.
  • Zwemmen mag alleen maar als het er veilig is en is toegestaan.
  • Als je gele of zwarte vlaggetjes op het water ziet dan wil dat zeggen dat er visnetten kunnen liggen dus dan moet je daar uit de buurt blijven. 
  • Een schipper moet in het bezit zijn van een vaarbewijs als hij een snelle motorboot heeft (die sneller kan dan 20 km per uur) of als hij een niet snel varende boot heeft die langer is dan 15 meter. 
  • Alcoholvrij varen is van groot belang, er geldt een wettelijke grens op het water van 0,5 promille.

 

Hieronder een overzicht van welke vaarreglementen er zoal zijn opgesteld.  

 

Scheepvaartverkeerswet

Svw staat voor Scheepvaartverkeerswet. Hierin staan algemene regels die zorgen voor een veilig en vlot verloop van het scheepvaartverkeer. Deze wet is weer uitgewerkt in diverse reglementen, en die bevatten geluidsseinen, regels van de verlichting, voorrangsregels en verkeerstekens

 

Rijnvaartpolitiereglement

Het Rijnvaartpolitiereglement kennen we ook wel onder de afkorting RPR. Hierin staan de verkeersregels die gelden op de Rijn. Om precies te zijn gelden de regels op de Lek, Neder-Rijn, Boven-Rijn, de Waal en het Pannerdensch Kanaal.  

 

Scheepvaartreglement Westerschelde

Het reglement wat geldig is op de Westerschelde is het Scheepvaartreglement Westerschelde, ook wel afgekort als SRW. 

 

Scheepvaartreglement Eemsmonding

Het vaarreglement wat geldig is op de Eemsmonding is het Scheepvaartreglement Eemsmonding, ook wel afgekort als SRE. 

 

Scheepvaartreglement Gemeenschappelijke Maas

Het vaarreglement wat geldt voor de gemeenschappelijke Maas is het Scheepvaartreglement Gemeenschappelijke Maas, ook wel afgekort als SRGM

 

Scheepvaartreglement voor het Kanaal van Gent naar Terneuzen

Het vaarreglement wat geldig is op het kanaal Gent-Terneuzen noemen we het Scheepvaartreglement voor het Kanaal van Gent naar Terneuzen, afgekort als SRKGT. 

 

Binnenvaartpolitiereglement

Het BPR, binnenvaartpolitiereglement, geldt voor de overige kanalen, rivieren en binnenwateren. Dit reglement is gebaseerd op het RPR en ze komen dan ook veelal overeen. 

 

Snelle motorboot en varen

Bij een snelle motorboot gaat het over een klein schip en deze is korter dan 20 meter. Maar de boot kan wel sneller varen 20 km per uur. Waterscooters vallen hier ook onder. Er gelden voor een waterscooter dezelfde regels als voor een snelle motorboot. Maar let op want snelvaren (dus harder dan 20 km per uur) is niet overal toegestaan! 

 

Regels op het water handhaven

Er is altijd toezicht op het water, iedereen moet zich aan de regels van de vaarreglementen houden. De vaarwegbeheerders en de Dienst Waterpolitie van de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie zullen samen handhaven op de vaarwegen. Er wordt nauw samengewerkt en ze letten beide op het vaargedrag maar ook vaarbewijzen. Er wordt ook op alcoholgebruik gelet en dat wordt met name door de Waterpolitie gedaan en die kun je herkennen aan hun politieboot. Bij overtreding mogen ze altijd boetes uitdelen.

 

Vaarreglementen oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Waarvoor staat BPR? 

 

Oefenvraag 2: Wat is de wettelijke grens van alcohol op het water?

  • Je mag niet drinken op het water.
  • 0,5 promille
  • 1,0 promille

 

Oefenvraag 3: Waarvoor staat SRKGT?

 

Oefenvraag 4: Moet je andere schepen altijd voldoende ruimte geven om te manoeuvreren op het vaarwater?

  • Ja
  • Nee

 

Oefenvraag 5: Is er op het water ook controle van bijvoorbeeld de politie?

  • Ja 
  • Nee

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

BPR staat voor binnenvaartpolitiereglement. 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

De wettelijke grens op het water van alcohol is 0,5 promille. 

 

Antwoord oefenvraag 3

 

SRKGT staat voor Scheepvaartreglement voor het Kanaal van Gent naar Terneuzen. 

 

Antwoord oefenvraag 4

 

Ja op het vaarwater moet je altijd rekening houden met elkaar en elkaar daarom ook voldoende ruimte geven om te manoeuvreren.

 

Antwoord oefenvraag 5 

 

Ja, op het water is ook controle, zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar het vaargedrag, naar alcoholgebruik en worden vaarbewijzen gecontroleerd. Als men niet aan de regels voldoet kunnen er boetes worden uitgedeeld. 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.