06 januari 2021 

Vanaf wanneer vaarbewijs nodig?

Vanaf wanneer vaarbewijs nodig?

Vanaf wanneer vaarbewijs nodig, is een heel erg belangrijke vraag. Het is immers onverstandig, en tegen de wet, om te varen als je geen geldig vaarbewijs hebt terwijl dat juist wel verplicht was. Bij controle kun je een boete krijgen. Ook is het natuurlijk onverstandig om te varen zonder dat je weet welke regels er allemaal zijn. Je bent natuurlijk niet alleen op het water.

Over het algemeen geldt dat je een vaarbewijs nodig hebt voor lange boten en boten die snel kunnen varen. Snel is in de ogen van de wetgever alles boven de 20 km/u. Als je een vaarbewijs nodig hebt voor jouw vaartuig, dan moet je 18 jaar zijn. Net als met je rijbewijs. Gelukkig zijn er genoeg opties over voor jongeren en voor mensen die geen vaarbewijs willen halen. In dit artikel leggen we je alles uit over dit interessante onderwerp.

Inhoud

1 Vanaf wanneer vaarbewijs nodig voor zeilboten?
2 Vanaf wanneer vaarbewijs nodig voor motorboten?
3 Varen zonder vaarbewijs
4 Varen op de binnenwateren met vaarbewijs I
5 Varen langs de kust met vaarbewijs II
6 Vanaf wanneer vaarbewijs nodig in het buitenland?

Vanaf wanneer vaarbewijs nodig voor zeilboten?

Veel mensen houden van zeilen, lekker even uitwaaien op de Friese meren bijvoorbeeld. Daar is het belangrijk om te weten vanaf wanneer een vaarbewijs nodig is. Want varen zonder vaarbewijs als dat wel had gemoeten kan je al snel 500 euro boete kosten. Verder is het natuurlijk gewoon verstandig de regels te kennen, dan is het zeilen een stuk veiliger.

Op het gebied van zeilboten is eigenlijk alleen de lengte van belang. Althans, als het gaat om een klassieke zeilboot zonder enige motorische aandrijving. Als je een zeilboot hebt met een motor erop, dan gelden voor jouw de regels van de motorboten. Daar gaan we hieronder dieper op in. Voor zeilboten geldt het volgende:

  • Zeilboten tot een lengte van 15 meter mag je op binnenwateren besturen zonder enig vaarbewijs. Overigens mogen ook jongeren op kleine zeilboten zeilen. Al vanaf 12 jaar mag een kind alleen zeilen.
  • Voor het zeilen op zeilboten die langer zijn, tot maximaal 25 meter, is een klein vaarbewijs vereist. Inherent daaraan is de minimum leeftijd dus 18 jaar. Voor het varen op binnenwateren heb je vaarbewijs I nodig en voor kustwateren vaarbewijs II. Hierover straks meer.
  • Als je liever op een echte grote zeilboot zeilt, tot 40 meter, dan heb een groot vaarbewijs nodig. Ook hier moet je 18 jaar voor zijn. Deze is geldig op zowel de binnen- als de kustwateren. Voor dit vaarbewijs is er ook een praktijkexamen.

Vanaf wanneer vaarbewijs nodig voor motorboten?

Voor motorboten zit het iets anders in elkaar. In bijna alle gevallen heb je een vaarbewijs nodig. Vanaf wanneer dat vaarbewijs nodig is, is simpel uit te leggen. Vanaf dat jouw motorboot harder kan dan 20 kilometer per uur. En daar ben je snel aan. Een kleine motor van 5pk kan vaak al harder. Omdat je een vaarbewijs nodig hebt, moet je dus altijd ouder zijn dan 18 jaar om een snelle motorboot alleen te mogen besturen.

Verder geldt ook voor motorboten dat je een klein vaarbewijs nodig hebt voor boten tot 25 meter en een groot vaarbewijs voor motorboten tot 40 meter. Ook het verschil tussen vaargebieden is gelijk aan dat van zeilboten.

Varen zonder vaarbewijs

Nu duidelijk is vanaf wanneer een vaarbewijs nodig is, is het misschien ook leuk om te weten wat je allemaal kan zonder vaarbewijs. Niet dat het heel moeilijk is om te halen. Maar soms heb je er geen zin in, of ben je nog geen 18 jaar. Voor al die mensen en tieners zijn er nog zat watersport opties over. Kijk maar:

VaartuigLeeftijdRegels
KanoAlle leeftijdenMotor loos tot en met 7 meter.
RoeibootAlle leeftijdenMotor loos tot en met 7 meter.
WaterfietsAlle leeftijdenMotor loos tot en met 7 meter.
Zeilboten tot 15 mVanaf 12 jaarMotor loos tot en met 15 meter.
Motorboten en waterski’s tot 13 km/uVanaf 12 jaarMaximale lengte 7 meter.
Motorboten en waterski’s tot 20 km/uVanaf 16 jaarMaximale lengte 15 meter.

Varen op de binnenwateren met vaarbewijs I

Als jij volgens jouw leeftijd, of volgens het type boot, verplicht bent een vaarbewijs te halen, dan heb je vaarbewijs I nodig voor de Nederlandse en internationale binnenwateren. Dat zijn de meeste rivieren, kanalen, plassen en meren. Als vuistregel kun je aanhouden dat als het water niet in direct contact staat met de open zee, dat het een binnenwater is. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld bij de Ooster- en Westerschelde en het IJsselmeer. Deze worden tot kustwateren gerekend.

Varen langs de kust met vaarbewijs II

Voor het varen op kustwateren en grote wateroppervlaktes heb je vaarbewijs II nodig. Dit haal je nadat je al vaarbewijs I hebt gehaald. Het zijn derhalve twee losse examens die je allebei gehaald moet hebben om het vaarbewijs op te halen. In Nederland heb je dit type vaarbewijs ook nodig als je op de Waddenzee wilt varen, de Dollard of bijvoorbeeld het Markermeer tussen Flevoland en West-Friesland.

Vanaf wanneer vaarbewijs nodig in het buitenland?

Binnen de Europese Unie ontlopen de lokale regels elkaar niet al te veel. Toch zijn ze niet altijd gelijk aan Nederlandse regels. Dus altijd checken voordat je op vakantie gaat of je een vaarbewijs nodig hebt voor jouw boot en bestemming. Ook als het niet verplicht is een vaarbewijs te hebben, is het aan te raden er voor te zorgen dat je er eentje meeneemt. Dat helpt altijd mee als in een vervelende situatie terecht komt.

Als je na 2010 jouw vaarbewijs bij het CBR hebt opgehaald, dan is dat automatisch ook het internationale ICC vaarbewijs. Veel landen hebben dit verdrag getekend en logischerwijs is het bewijs in al die landen geldig. Sowieso is het Nederlandse vaarbewijs dus geldig in alle EU lidstaten. Als je een ouder vaarbewijs hebt, dan kun je de ICC pas voor een tientje bij het CBR aanvragen. Je hoeft niet nogmaals een examen af te leggen.Ook slagen voor je vaarbewijs?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs . Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld