Op het water moet je je ook houden aan bepaalde wetten en regels. Deze zijn weergegeven in verschillende reglementen. Je moet er daarom voor zorgen dat je voordat je het vaarwater op gaat goed inleest over reglement vaarbewijs. Je moet alle regels kennen en hier ook naar handelen. Er zijn verschillende reglementen en welke dat zijn en wat de regels zijn waar jij je aan moet houden, bespreken we in dit artikel. Om na te gaan of dat jij alle stof goed beheerst zijn er aan het einde van het artikel oefenvragen (en antwoorden) te vinden en dan kun jij kijken of je klaar bent voor je vaarbewijs examen, of dat jij je nog meer moet verdiepen in het reglement vaarbewijs. Bereid je goed voor en succes met het echte examen van vaarbewijs I en/of vaarbewijs II.
Inhoudsopgave
- Binnenvaartpolitiereglement
- Reglement vaarbewijs, ken de wet!
- BPR en RPR
- Reglement vaarbewijs in Nederland
- Scheepvaartverkeerswet
- Reglement vaarbewijs BPR
- Reglement vaarbewijs lichten en geluidsseinen
- Reglement vaarbewijs en de schipper
- Minimum leeftijd vaartuigen volgens BPR
- Welke documentatie moet je aan boord hebben?
- Reglement vaarbewijs algemene bepalingen
- Reglement vaarbewijs oefenvragen
- Nog meer oefenen?
- Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!
Binnenvaartpolitiereglement
Reglement vaarbewijs, waar denk je dan aan? De kans is groot dat je het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) in gedachten hebt. Dit is het reglement wat iedere schipper aan boord moet hebben, alleen geldt er een uitzondering voor kleine open schepen zoals een speedboot, waterscooter en een open sloep.
Reglement vaarbewijs, ken de wet!
Iedereen in Nederland moet de wet kennen. Als je je op het water bevindt, moet je daarvoor het BPR kennen. Het wil niet zeggen dat je alles uit je hoofd moet weten, maar je moet wel verplicht het reglement aan boord hebben. Wanneer nodig kun jij dan het reglement raadplegen en hier naar handelen.
BPR en RPR
Het RPR is ook een belangrijk reglement wat je moet kennen voor je vaarbewijs. Dit is een ander reglement dan de BPR. RPR, de R staat voor Rijn en het is dan ook het Rijnvaartpolitiereglement. Het geldt op de grote rivieren die direct vanuit Duitsland ons land (Nederland) instromen. Je moet hierbij denken aan de Lek, Nederrijn, Pannerdensch Kanaal en de Boven-Rijn. Binnen het RPR hebben de grote schepen ALTIJD voorrang op kleine schepen.
Reglement vaarbewijs in Nederland
Wist je dat er nog meer scheepvaartreglementen in Nederland gelden? Dat zijn de volgende:
- SRKGT dit staat voor Scheepvaartreglement voor het Kanaal van Gent naar Terneuzen
- SRGM dit staat voor Scheepvaartreglement Gemeenschappelijke Maas
- SRE dit staat voor Scheepvaartreglement Eemsmonding
Scheepvaartverkeerswet
Er zijn verschillende reglementen die gelden op de Nederlandse binnenwateren en deze komen allemaal voort uit de Scheepvaartverkeerswet. Het doel van deze wet is het verzekeren van een veilig en vlot verloop van het scheepvaart verkeer, maar ook het in stand houden van de scheepvaartwegen en het voorkomen of beperken van schade aan kunstwerken (sluizen) en scheepvaartwegen.
Reglement vaarbewijs BPR
Het belangrijkste reglement voor de pleziervaart is het BPR. Daarin staan verschillend definities beschreven van een schip, motorschip, groot schip en een klein schip. Ook alle andere soorten schepen hebben hier binnen het reglement een eigen definitie. Zo is een klein schip een schip die niet langer is dan 20 meter. Welke definities van schepen kent het BPR nog meer? Een paar voorbeelden:
- Een snel schip omschrijft het BPR als een groot motorschip welke een snelheid van meer dan 40 km per uur heeft.
- Een passagierschip omschrijft het BPR als een schip dan meer dan 12 passagiers mag vervoeren.
- Een zeegaand schip omschrijft het BPR als een groot schip dat van zee komt of naar de zee toegaat en deelneemt aan de scheepvaart op binnenwateren.
De duwboot, duwbak, een drijvend werktuig, een vissersschip, een veerpont, een zeilschip, zeilplank en snelle motorboot hebben ook allemaal een eigen definitief in het BPR.
Reglement vaarbewijs lichten en geluidsseinen
De lichten en geluidsseinen staan ook allemaal omschreven in het BPR. Met nacht wordt bijvoorbeeld bedoeld tussen zonsondergang en zonsopgang. En overdag is dan tussen zonsopgang en zonsondergang. Maar welke definities kom je nog meer tegen en moet je kennen voor je op examen gaat voor je vaarbewijs?
- Een flikkerlicht is een periodelicht en toont 50-60 flikkeringen per minuut.
- Een snel flikkerlicht is een zwaailicht of een periodelicht en kan 100-150 flikkeringen tonen per minuut.
- Met een korte stoot wordt een geluidssein bedoeld en duurt ongeveer één seconde.
- Een lange stoot is ook een geluidssein en duurt ongeveer vier seconden.
Reglement vaarbewijs en de schipper
Voor de veiligheid van een schip en de bemanning is een schipper verantwoordelijk. Als de schipper de bemanning wat opdraagt, dan moeten zij dit ook uitvoeren. Een schipper moet volgens het BPR altijd handelen naar de principes van goed zeemanschap. Dit wil zeggen dat hij er alles aan moet doen om een aanvaring te vermijden. Kennis, kunde en anticipatie horen bij goed zeemanschap. Je gaat kennis op doen door een cursus te volgen om je vaarbewijs te halen, de kunde krijg je door de praktijk (het oefenen en leren) en anticiperen ga jij doen op situaties welke je tegen kunt komen op het vaarwater. Je moet alles goed in je opnemen want je moet gevaarlijke situaties voorkomen en handelen volgens de reglement vaarregels.
Minimum leeftijd vaartuigen volgens BPR
Door het BPR is er een minimum leeftijd vastgesteld voor een aantal vaartuigen. Als een zeilschip korter is dan zeven meter geldt er geen leeftijdsgrens, ook niet bij een roeiboot, kano of waterfiets. Vanaf twaalf jaar mag jij een open motorboot korter dan zeven meter besturen welke dan niet harder kan dan 13 km per uur. Vanaf achttien jaar mag jij een motorboot die sneller kan varen dan 20 km per uur besturen. Vanaf 16 jaar mag je alle andere kleine schepen besturen. Maar hierbij geldt wel dat een stuurman bekwaam moet zijn!
Maar wat geldt er dan bij waterskiën? De boot gaat sneller dan 20 km per uur en dan moet een bestuurder wel minimaal 18 jaar oud zijn en deze moet ook nog in het bezit zijn van een klein vaarbewijs. Daarbij moet er nog een tweede persoon aanwezig zijn en deze moet minstens vijftien jaar oud zijn en op de uitkijk staan. Let op want je mag alleen waterskiën in de gebieden die daartoe zijn aangewezen.
Welke documentatie moet je aan boord hebben?
Er zijn een aantal schepen waarbij eisen gesteld zijn aan welke documenten zij aan boord moeten hebben. Welke regels zijn dat?
- Het BPR moeten alle schepen aan boord hebben.
- Het vaarbewijs moet je aan boord hebben op alle schepen die vaarbewijsplichtig zijn.
- Je moet in het bezit zijn van certificaten die aantonen dat je navigatielichten aan alle (wettelijke) eisen voldoen.
- Het registratiebewijs moet je aan boord hebben op snelle motorboten.
- Alle schepen met een marifoon moeten een registratiebewijs van de marifoon aan boord hebben en het handboek van de Marifonie (ook te vinden in de Wateralmanak). Let goed op want je mag de marifoon alleen gebruiken als iemand aan boord een marifoon certificaat heeft (bedieningscertificaat).
Reglement vaarbewijs algemene bepalingen
Voor alle vaarwatergebruikers geldt dat zij geen voorwerpen buitenboord mogen laten uitsteken welke schade kunnen veroorzaken of een gevaar kunnen opleveren (geldt ook voor een anker). Je mag je schip alleen maar vastmaken aan daarvoor bestemde objecten (niet aan tonnen, boeien en verkeersborden).
Reglement vaarbewijs oefenvragen
Oefenvraag 1: Waarvoor staat RPR?
Oefenvraag 2: Voor welke groter rivieren geldt het Rijnvaartpolitiereglement?
Oefenvraag 3: Mag je je schip vastmaken aan een ton, boei of verkeersbord?
Oefenvraag 4: Wat is een snel flikkerlicht?
Oefenvraag 5: Vanaf welke leeftijd mag jij een motorboot besturen die sneller kan varen dan 20 km per uur?
Antwoorden oefenvragen
Antwoord oefenvraag 1:
RPR staat voor Rijnvaartpolitiereglement.
Antwoord oefenvraag 2
Lek, Nederrijn, Pannerdensch Kanaal en de Boven-Rijn
Antwoord oefenvraag 3
Nee, je mag je schip niet vastmaken aan een ton, boei of verkeersbord.
Antwoord oefenvraag 4
Een snel flikkerlicht is een zwaailicht of een periodelicht en kan 100-150 flikkeringen tonen per minuut.
Antwoord oefenvraag 5
Vanaf achttien jaar mag jij een motorboot die sneller kan varen dan 20 km per uur besturen.
Nog meer oefenen?
Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.