10 januari 2023 

Vaarbewijs halen

Vaarbewijs halen

Je gaat binnenkort je vaarbewijs halen. Wil je dan puur uit de boeken leren of denk je ook aan een online vaarbewijs cursus? We informeren je er graag over want een vaarbewijs halen is de moeite waard. Je kunt het vaak ook snel halen als je goed bent voorbereid. 

 

Inhoudsopgave

 

 

Vaarbewijs halen, wanneer doe je dat?

Als je wil varen met een jetski, motorboot of een waterscooter dan heb jij een vaarbewijs nodig. Bij een motorboot geldt dat je het nodig hebt als deze vol gas sneller kan dan 20 km per uur. Als je boot een lengte heeft van 15 tot 25 meter dan heb je ook je vaarbewijs nodig. 

 

Vaarbewijs 1 of 2 halen?

Je vraagt je misschien af welk vaarbewijs je moet halen, is dat klein vaarbewijs 1 of toch klein vaarbewijs 2? Dit hangt er vanaf wat je wil doen. Met vaarbewijs 1 kun je namelijk varen op meren, rivieren en kanalen, maar wil je ook op grotere wateren zoals op de Waddenzee varen, dan heb jij eerst vaarbewijs 1 nodig en dan nog vaarbewijs 2. Maar hoe dan ook zal je eerst vaarbewijs 1 moeten halen en als je daarvoor bent geslaagd kun je pas het examen van vaarbewijs 2 aanvragen.

 

Voordelen online vaarbewijs cursus volgen

Er zijn veel voordelen en gemakken wanneer dat je online een vaarbewijs cursus gaat volgen, namelijk:

 • Een online cursus is altijd up-to-date. Je vindt hier dan ook alle nieuwe onderwerpen en ook vragen worden hierover gesteld bij de oefenexamens.  
 • Alle informatie wordt duidelijk uitgelegd met video’s en met duidelijke afbeeldingen en tekst. Het geeft je veel inzicht in de stof en je kunt het zo ook beter onthouden. 
 • Er is een duidelijke afwisseling tussen de theorie en de examenvragen. De kennis die je je eigen hebt gemaakt kun je direct testen met de oefenexamens. Je weet dan direct welke stof je goed beheerst en waar je nog even wat extra aandacht aan moet geven. 
 • De online cursus kan op zowel een tablet, computer als op een smartphone worden gebruikt. Als je wil leren kan dat dus overal waar je maar wil.

 

Waar kun je je vaarbewijs halen?

Bij het CBR worden de examens van het vaarbewijs afgenomen. In totaal heeft het CBR momenteel 20 locaties waar je naar toe kunt gaan verspreid over heel Nederland. Er is dus altijd wel een examen locatie te vinden bij je in de buurt. Via Mijn CBR kun je je dan aanmelden en dan een locatie en tijdstip kiezen en dan je examentijd reserveren. 

 

Het is ook mogelijk dat je op een later tijdstip je examentijd of datum wil wijzigen. Je moet dan gewoon inloggen bij Mijn CBR en dan is het zo geregeld. Dit is wel fijn, er kan namelijk altijd wat tussenkomen of je twijfelt of je de stof goed beheerst. Je kunt dan altijd het examen moment aanpassen en nog even wat extra tijd pakken om te leren als dat nodig is. 

 

Hoe ga je je vaarbewijs halen?

Eigenlijk kun je op vier manieren je vaarbewijs halen. Je zou kunnen denken aan een dagcursus, dan ga je gewoon lekker een dag elders oefenen met andere cursisten. Je kunt ook een thuiscursus volgen met veel videomateriaal, of je kunt een online cursus volgen of je gaat alles zelf doen.  Welke optie past er bij je?

 • Misschien wil je graag een dagcursus volgen, dan krijg je wel in een dag veel informatie maar misschien is dat wel een geschikte manier om na te gaan welke informatie je kent en waar je nog voor moet leren. Uiteraard leer je naast deze dag nog gewoon uit je boeken, maar tijdens een cursusdag kun je wel vragen stellen en leren van andere cursisten. 
 • Een andere optie is dat je een videocursus gaat volgen en dan kun je ook zo je vaarbewijs halen. Alles kan vanuit huis en dan kun je veel video’s krijgen met duidelijke uitleg om de informatie eigen te maken. 
 • Online een cursus volgen kan ook, dan heb je duidelijke teksten, veel afbeeldingen om situaties uit te leggen en goede video’s die alles helder in beeld brengen. Als je graag visueel leert is dit een goede optie om alle stof beter te onthouden en sneller je vaarbewijs te halen. 
 • Je kunt er ook voor kiezen om alles zelf te doen met een boek en oefenvragen. In boeken heb je vaak per hoofdstuk oefenvragen en dan kun je nagaan wat je per hoofdstuk weet en wat nog extra aandacht nodig heeft.

 

Vaarbewijs nodig of niet?

Je moet goed weten wanneer dat je een vaarbewijs nodig hebt in Nederland en in het buitenland, als je daar wil varen. In Nederland heb je voor veel boten geen vaarbewijs nodig, maar wel als je boot met het gas voluit open harder kan dan 20 km per uur. Dan moet je wel je vaarbewijs halen in ons land en dat geldt ook als je boot 15 meter of langer is, ook dan moet je daarvoor je vaarbewijs halen om veilig te mogen varen. Je moet dan alle regels goed kennen zoals de voorrangsregels, slecht zicht varen, hoofdvaarwater, nevenvaarwater en alle dagtekens en verlichting van de boten.  

 

Kosten vaarbewijs halen

Je wil graag weten wat de vaarbewijs halen kosten zijn. Dit is per jaar weer anders. Maar voor het jaar 2023 geldt dat je voor deel 1 €46,60 euro moet betalen en voor vaarbewijs 2 betaal je €55,45. Dit bedrag moet je aan het CBR betalen. Als je geslaagd bent moet je nog een gezondheidsverklaring aanvragen. Dit kost je in totaal €11,20. Je moet deze eerlijk invullen. Als je dan klaar bent dan moet je nog een pasfoto opsturen en dan moet je een bedrag betalen en kun je je pasje snel per post ontvangen. 

 

Meer over vaarbewijs halen examen

 

Je vaarbewijs halen kan als je alle theorie vragen goed hebt beantwoord. Je gaat bij een van de twintig CBR locaties examen doen en dan krijg je bij vaarbewijs 1 in totaal 40 meerkeuzevragen. Per vraag kun je 1, 2 of 3 punten krijgen.  Er kunnen maximaal 80 punten worden behaald en je hebt er 56 nodig om geslaagd te zijn voor vaarbewijs 1. 

 

Vaarregels leren

Voor het behalen van je vaarbewijs moet je de vaarregels goed kennen, net als alles over tonnen, boeien, loef en lij, oplopen, deinzen, bakboord en stuurboord. Bij vaarbewijs 2 moet je nog wat meer weten over bijvoorbeeld een koers uitzetten, koers in de kaart tekenen en navigeren. 

 

 

Vaarbewijs halen oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Met vaarbewijs 2 mag op de Waddenzee varen. Waar of niet waar? 

 

Oefenvraag 2: Je mag eerst vaarbewijs 2 examen doen en dan later 1. Waar of niet waar? 

 

Oefenvraag 3: Koers intekenen op de kaart komt aan bod bij vaarbewijs 1. Waar of niet waar? 

 

Oefenvraag 4: Alleen bij het CBR kun je je vaarbewijs examen halen, waar of niet waar?

 

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Dit is waar als je vaarbewijs 2 in je bezit hebt dan mag je ook op de Waddenzee varen. 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Nee, je moet eerst vaarbewijs 1 examen hebben afgerond en dan pas mag jij vaarbewijs 2 examen afleggen. 

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Dit is niet waar, koers intekenen komt aan bod bij vaarbewijs 2. 

 

Antwoord oefenvraag 4

 

Dat is waar, alleen bij het CBR kun je je vaarbewijs examen afleggen. Dit kan op een van de twintig locaties van het CBR in Nederland. 

 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld