27 oktober 2022 

Vaarbewijs halen doe je zo!

Vaarbewijs halen doe je zo!

Vaarbewijs halen, dit wil je natuurlijk zo snel als het kan. Maar wil je ook in één keer slagen? Dan hebben wij voor jou een paar tips over hoe je dit het beste aan kunt pakken. Iedereen leert natuurlijk op zijn eigen manier, maar wat is nu het meest effectief? Kan ik klassikaal een cursus volgen of is het pure zelfstudie? Online een cursus volgen is zelfs mogelijk en dan kun je je goed voorbereiden met alle oefenvragen. Je weet hierdoor snel welke stof je al beheerst en waar je nog even wat tijd en aandacht aan moet besteden. Het advies wat wij daarom nu voor je hebben is lees onze tips door zodat jij weet wat je voor je vaarbewijs nodig hebt. Je vaarbewijs halen doe je eenvoudig en snel aan de hand van onze tips. Maar ook met de oefenvragen (en antwoorden) die je aan het einde van dit artikel kunt vinden. Een goede voorbereiding heb jij zelf in de hand dus begin met oefenen!

Inhoudsopgave

 

Hoe kun je je vaarbewijs halen?

Er zijn diverse manieren om je vaarbewijs te halen. Dit kan verdeeld worden in klassikaal een cursus volgen, online een cursus volgen of middels zelfstudie. Welke manier je kiest hangt af van je eigen instelling. Sommige mensen kunnen zichzelf heel goed motiveren en hebben geen andere mensen nodig om te leren. Andere mensen leren juist van ‘horen zeggen’ en ervaringen delen met elkaar. Samen kennis op doen kan ook helpen net als dat je beelden visueel ziet en dan eigen kunt maken. Bij een cursus krijg je vaak filmpjes te zien en wordt er meer beeldmateriaal gebruikt om een en ander duidelijker te maken. Als dat een manier is die bij je past, dan kun jij daarvoor kiezen.

 

Klassikale cursus volgen

Als je kiest voor een klassikale cursus, dan is het vaak zo dat jij een paar avonden of middagen de cursus gaat volgen met een groep die net als jij examen wil doen voor vaarbewijs I (of vaarbewijs II). Docenten geven je dan les en zorgen dat jij over alle informatie beschikt die je je eigen moet maken voor het examen van het vaarbewijs. Dit draagt bij aan een hoge slagingskans. Jij kunt na de cursus oefenvragen maken en dan nagaan welke stof je goed beheerst of waar je nog even aandacht aan moet besteden.

Online cursus volgen

Een andere optie is online een cursus volgen, ook dat is zeker aan te raden. Je hebt hiervoor wel genoeg zelfdiscipline nodig. Je moet namelijk de cursus de volle 100% volgen en je 100% inzetten. Als je het erg druk hebt dan is een online cursus een hele goede optie, want dan kun jij zelf je leermomenten bepalen en afwisselen met je drukke leven.

 

Zelfstudie

Als je denkt aan zelfstudie dan moet je je er goed bewust van zijn dat je het juiste boek gebruikt om te leren voor je vaarbewijs. Er zijn namelijk verschillende boeken op de markt om te leren voor het vaarbewijs. Sommige mensen leren liever uit meerdere boeken, maar je kunt maar beter een goed boek pakken en van daaruit leren en dan ook een boek zoeken waarin ook oefenvragen (en antwoorden) staan.

 

Begrijp je alle materie?

Als je binnenkort examen wil doen voor je vaarbewijs, dan is het van belang dat je ervoor zorgt dat je alle materie goed begrijpt. Er zijn veel begrippen die je tegenkomt in het vaarbewijs boek en als je de betekenis niet kent, dan is het vaarbewijs examen lastig. Als je de betekenis goed kent, dan kun jij de vraag ook beter begrijpen en zo een antwoord kiezen.


Op welke manier leren voor je vaarbewijs?

Het leren voor je vaarbewijs kun je op verschillende manieren doen:

 • Samen leren, het kan zijn dat je het fijn vindt om met iemand anders te leren, omdat je dan hetgeen wat je leest met elkaar kunt delen en voorbeelden kunt benoemen zodat het voor beide duidelijk is wat er wordt bedoeld.
 • Alleen leren, als je genoeg motivatie hebt kun jij alleen leren (ook ideaal als je snel bent afgeleid, dan kun je beter alleen leren zodat je je goed kunt concentreren).
 • Samenvattingen maken, op deze manier schrijf jij de belangrijkste punten van ieder hoofdstuk op en hoef je deze voor het examen alleen nog maar even door te nemen (in plaats van het hele boek).
 • Oefenvragen maken, dan krijg je een gevoel bij de vraagstelling en is het niet nieuw meer als je een examen moet maken bij het CBR.
 • Laten overhoren kan ook helpen als je liever mondeling bezig bent met alle stof. Er moet dan wel iemand in je omgeving beschikbaar zijn die je hierbij wil helpen.


Tips vaarbewijs halen

Nog een paar tips van ons om je vaarbewijs te halen:

 • Zorg dat je alle vaarregels uit je hoofd kent. Dit is eigenlijk de basis van het varen, wie heeft er wanneer voorrang, waar mag je ankeren, waar mag je zwemmen, wanneer heb je een vaarbewijs nodig en wanneer is het niet direct verplicht? Is een brandblusser boot verplicht? Wanneer zijn reddingsvesten verplicht? Wanneer moet je bakboord varen en wanneer moet je stuurboord varen?
 • Ken de definities van de begrippen, zoals de verschillende soorten boten, bakboord, stuurboord, ankeren, aanmeren, manoeuvreren, hoofdvaarwater, nevenvaarwater en de betekenis van de verschillende soorten verlichting die schepen moeten voeren.
 • Bereid je goed voor, dit is eigenlijk het halve werk. Het gaat er om dat je alle materie goed begrijpt en van daaruit kun jij de vragen lezen en dan een antwoord kiezen. Het examen bestaat uit veertig meerkeuze vragen. Als je de vraag eerst rustig leest, kun je in je hoofd vaak het antwoord al geven als je goed hebt geleerd. Je hoeft dan alleen maar bij de meerkeuze antwoorden te kijken wat het goede antwoord is en deze kies je dan.
 • Maak vooraf genoeg oefenexamens met veel oefenvragen zodat je de vraagstelling kent. Hierdoor word je ook meer gerustgesteld en ben je bij een echt examen minder zenuwachtig.
 • Zorg dat je na het examen nog even de tijd hebt om alles na te kijken. Meestal is het wel zo dat je eerste ingeving goed is, maar er kan altijd een moment zijn waarop je even twijfelt. Als je dan nog tijd over hebt aan het einde van het examen kun je deze vragen nog even goed doornemen en aanpassen als je twijfelt over het antwoord.
 • Schrijf je op tijd in om je vaarbewijs te halen. Er kan wel eens een wachtlijst zijn. Op de website van het CBR kun je je inschrijven en ook nagaan of dat er wel of geen wachtlijst is op dit moment.
 • Gun jezelf de tijd om alle stof eigen te maken, de roerwerking, de schroefas e.d. komen allemaal aan bod en daar moet je wel het nodige van weten voordat je examen kunt doen.

Vaarbewijs halen oefenvragen

Oefenvraag 1: Is een online cursus volgen mogelijk voordat je op gaat voor vaarbewijs I?

 • Ja
 • Nee

Oefenvraag 2: Waar moet je je aanmelden als je examen wil doen voor je vaarbewijs?

Oefenvraag 3: Hoeveel tijd heb je om alle vragen van het vaarbewijs I examen te maken?

 • 20 minuten
 • 40 minuten
 • 60 minuten

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

Ja het is mogelijk om een online cursus te volgen voordat je examen gaat doen voor vaarbewijs I en dat wordt zeker aangeraden.

Antwoord oefenvraag 2

Als je je aan wil melden voor het vaarbewijs examen dan moet je je bij het CBR aanmelden.

Antwoord oefenvraag 3

Een examen vaarbewijs I duurt een uur.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld