Verplichte uitrusting zeilboot

Je wil graag het water op met je zeilboot, maar wat zijn dan de regels van de verplichte uitrusting zeilboot? Wat moet jij aan boord hebben? Zijn er reglementen die je aan boord moet hebben? Reddingsvesten misschien? Het is belangrijke informatie die je moet beheersen voordat je examen kunt doen voor je vaarbewijs. Zorg daarom dat jij je goed voorbereid en weet wat de verplichte uitrusting zeilboot is. Aan het einde van dit artikel vind je nog een aantal oefenvragen (en antwoorden), zodat jij je kennis over dit onderwerp nog even kunt testen.

Inhoudsopgave

 

Meer over verplichte uitrusting zeilboot

Bij een zeilboot is het van groot belang om te weten welke verplichte uitrusting er geldt. Let hierbij goed op of dat je zeilboot wel of geen gebruik maakt van de motor. Als je de motor van een zeilboot gaat gebruiken dan gelden namelijk de regels van een motorboot. Deze regels worden hieronder verder toegelicht.


Wat moet je verplicht aan boord hebben?

Kenteken schip, vaarbewijs, vaarreglementen, zwemvesten, reddingsvesten, reddingsboei, verlichting, wat heb je hiervan verplicht nodig aan boord? Dit is van groot belang om te weten als je gaat varen. Maar op het moment dat je nog geen vaarbewijs voor een boot nodig heeft (als je boot korter is dan 15 meter en niet harder kan varen dan 20 km per uur), en je blijft op de binnenwateren dan heb je geen brandblusser verplicht aan boord nodig of een reddingsvest. Ook een peddel en anker heb je niet nodig. Maar het kan wel erg handig zijn om het toch aan boord te hebben.


Boot met naam

Het is van groot belang dat iedere boot een naam heeft. Ook moet je het BPR aan boord hebben, binnenvaartpolitiereglement. Het BPR moet jij aan boord hebben op het moment dat je schip ook voorzien is van een kajuit. Bij een open boot is een BPR aan boord niet verplicht. In het BPR staat dat een klein motorschip niet deel mag nemen aan de scheepvaart wanneer het niet voorzien is van een naam. Alles moet goed leesbaar zijn en ook moet de naam en de woonplaats van de eigenaar zichtbaar zijn (aan de binnenkant of buitenkant van een schip).

Snellere boot?

Als jij over een snellere boot beschikt, dus als de boot harder kan dan 20 km per uur, dan noemen we dat een snelle motorboot en dan hoeft je boot geen naam te hebben maar dan moet je een registratiebewijs hebben. Je moet als eigenaar van een waterscooter of snelle boot je vaartuig registreren. Je krijgt als je dat hebt gedaan vanzelf een registratiebewijs en dan moet je een registratieteken aanbrengen op de romp van het betreffende vaartuig. Let hierbij goed op want het teken moet aan beide kanten goed zichtbaar zijn! Verder gelden er nog een paar regels, want de letters en cijfers moeten daarbij minimaal 150 mm hoog zijn en 100 mm breed. Echter bij de waterscooter is dat toch weer iets anders, maar dan moet de hoogte wel 100 mm zijn en de breedte 60 mm (minimaal).

Verplicht aan boord snelle motorboot

Je hebt een snelle motorboot en dan moet jij aan boord verplicht een vaarbewijs hebben, een registratiebewijs, een dodemansknop, reddingsvesten en een brandblusser verplicht van minimaal 2 kg.

Verplichte uitrusting pleziervaart

Op een normale boot geldt een verplichte uitrusting die je aan boord moet hebben. Normale boten zijn boten die kleiner zijn dan 15 meter en niet harder gaan dan 20 km per uur. Wat moet je aan boord hebben?

  • Je moet een dodemanskoord om hebben (vaak om de pols).
  • Goedgekeurde reddingsvesten voor iedereen die aan boord is.
  • Gekeurde en goedwerkende brandblusser.
  • Naam of kenteken van het schip.
  • Navigatieverlichting.

Aanbevolen uitrusting aan boord

Als je gaat varen dan zijn er regels rondom verplichte uitrusting die je aan boord moet hebben, maar er is ook aanbevolen uitrusting en dan kun je denken aan:

  • Reddingsboeien. Deze heb je nodig als er iemand overboord is geslagen.
  • Verrekijker, goed voor het navigeren. Hierdoor kun je alle boeien in de verte ook zien en ook lichten. Je kunt de omgeving goed in de gaten houden.
  • EHBO doos, om wonden e.d. te kunnen verzorgen aan boord.

Verplichte uitrusting zeilboot oefenvragen

Oefenvraag 1: Gelden er andere regels voor een zeilboot die met motor vaart dan een zeilboot zonder motor?

  • Ja
  • Nee

Oefenvraag 2: Een EHBO doos is verplicht aan boord van de zeilboot.

  • Ja
  • Nee

Oefenvraag 3:  Hoeveel reddingvesten moet je aan boord hebben?

  • Alleen voor jezelf
  • Gelijk aan het aantal van de mensen die meevaren
  • Een stuk of drie is genoeg.

Oefenvraag 4: Welke brandblusser heb je verplicht aan boord nodig?

  • 1 kg
  • 2 kg
  • 5 kg

Oefenvraag 5: Je moet altijd een verrekijker aan boord hebben.

  • Waar
  • Niet waar

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

Ja er gelden andere regels voor zeilboten die met een motor varen.

Antwoord oefenvraag 2

Nee, een EHBO doos is niet verplicht, maar is wel aan te raden om aan boord te hebben als je gaat varen.

Antwoord oefenvraag 3

Je moet evenveel reddingsvesten aan boord hebben als het aantal mensen dat met je meevaart (en voor jezelf natuurlijk). Dus ben jij de schipper en varen er vier mensen mee, dan heb jij vijf reddingsvesten nodig.

Antwoord oefenvraag 4

Een brandblusser van minimaal 2 kg is verplicht aan boord.

Antwoord oefenvraag 5

Niet waar, je hoeft geen verrekijker aan boord te hebben als je gaat varen, maar het kan wel handig zijn om er een aan boord te hebben zodat jij de omgeving beter in de gaten kunt houden.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.