Wat is een marifoon?

Wat is een marifoon?

Ben je met een plezierboot in Nederland aan het varen, dan is er vaak geen marifoon aan boord nodig. Een marifoon wordt gebruikt als communicatiemiddel om bij nood andere schepen of de kustwacht te kunnen waarschuwen. Lees hierover meer in dit artikel.


Inhoud


Wat is een marifoon?

Een marifoon is een scheepsradio en communicatiemiddel dat gebruikt wordt op schepen. Marifonie, ook wel maritieme telefonie genoemd, werkt niet met telefoonnummers, maar met kanalen. Hierdoor kun je alle schippers bereiken die bij jou in de buurt varen. Sommige gebieden hebben bijbehorende kanaalnummers, als je in zo’n  gebied vaart selecteer je dat kanaalnummer. Op deze manier wordt het marifonie verkeer dus geregeld. 


Voor wie geldt een marifoonplicht?

Een marifoonplicht geldt niet voor pleziervaarders met een boot die kleiner is dan 20 meter. Heb je  als pleziervaarder wel een marifoon aan boord, dan dien je in het bezit te zijn van minimaal het basiscertificaat marifonie.


Soorten marifonie examens

Je hebt 3 verschillende maritieme telefonie certificaten:

  1. Basiscertificaat marifonie
  2. Marcom-B
  3. Marcom-A

marcom- A: de A staat voor algemeen en marcom-B: de B staat voor beperkt.

Basiscertificaat

Als je het basiscertificaat hebt, mag je de VHF marifoon aan boord plaatsen en bedienen. .Voor schippers van grote schepen van 20 meter of langer en binnenvaartschippers is dit certificaat verplicht.

Marcom-B

Bij dit beperkte certificaat mag je alle communicatiemiddelen bedienen, behalve de MF/HF marifoon. Voor schepen die onder GMDSS varen en niet boven een BRT vallen met een beperkt vaargebied is dit certificaat verplicht.

Marcom-A

Met het marcom-A ,ook wel het algemene certificaat genoemd, mag je alle denkbare communicatiemiddelen bedienen, inclusief de HF/MF marifoon. Dit certificaat is verplicht voor alle schepen die onder SOLAS vallen.


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld