Wat zijn marifoonkanalen?

Wat zijn marifoonkanalen

Marifoonkanalen

Een andere naam voor marifoonkanalen is frequenties of soms ook wel VHF kanalen, dit staat voor Very High Frequency. Meestal liggen de marifoon frequenties tussen de 30 en de 300 MHz. Maar welke frequentie moet er dan gekozen worden? Er zijn om het wat eenvoudiger te maken marifoonkanalen opgedeeld. Gelukkig hoef je niet alle marifoonkanalen uit je hoofd te leren. Maar je moet er wel een aantal weten:

 1. Kanaal 1 staat voor Centrale meldpost IJsselmeer. Je ontvangt hierbij dan informatie over het weer, golfhoogte, de watertemperatuur, etc.
 2. Kanaal 6, 10 en 13 staan voor Intership verkeer. Ze zijn bedoeld voor schepen onderling. Kanaal 6 gebruiken ze op zee en kanaal 10 en 13 op de binnenwateren.
 3. Kanaal 15 en 17 worden gebruikt voor intraship verkeer. Puur bedoeld voor de communicatie van personen op hetzelfde schip (dit mag op schepen vanaf 20 meter).
 4. Kanaal 16 is bedoeld als noodkanaal (internationaal).
 5. Kanaal 18, 20, 22, 84 en 85 zijn bedoeld voor sluizen en bruggen.
 6. Kanaal 23 en 83 zijn bedoeld voor veiligheidsberichten.
 7. Kanaal 31 wordt gebruikt voor jachthavens.
 8. Kanaal 67 wordt gebruikt voor de afhandeling van SAR verkeer.
 9. Kanaal 70 staat voor DSC.
 10. Kanaal 72 en 77 is bedoeld voor sociaal verkeer.
 11. Kanaal 82 is bedoeld om te bunkeren (tanken). Het kan water en brandstof zijn.
 12. Kanaal 88 staat voor nautische evenementen.

Een voorbeeld, als je op het Markermeer gaat varen en je hebt goed zicht, dan selecteer jij op je marifoon kanaal één. Je kunt hierbij dan contact maken met de centrale meldpost IJsselmeer. Maar als je op het Markermeer of op het IJsselmeer vaart en je hebt slecht zicht, dan moet je varen op kanaal 10. De binnenvaartschepen maken dan gebruik van kanaal 10 en als het slecht zicht is dan moet je goed kijken naar alle schepen om je heen. Bij nood gebruik je dan kanaal 16 en als hier sprake van is dan roep je bij nood het kustwachtcentrum op en zij luisteren dan uitsluitend kanaal 16 uit. Ze bieden dan hulp als het nodig is.


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld