Wat zijn mistseinen?

Wat zijn mistseinen

Mistseinen

Je hebt tijdens het varen verschillende seinen aan boord om te zorgen dat je veilig kunt varen. Je hebt bijvoorbeeld mistseinen en die zijn bedoeld om tijdens de mist de weg te wijzen. Ook wordt hierdoor de aanwezigheid van andere schepen aangegeven. Dit kan worden aangegeven door middel van een hoorn, een klok, een sirene, een fluit of met geschut. Alle seinen die door het water worden gegeven zijn altijd op grote afstand waarneembaar. 

 

Mist tijdens het varen zorgt voor slecht zicht. Er wordt binnen de scheepvaart gesproken over slecht zicht als het gaat over zicht van minder dan 1000 meter op de hoofdvaarwegen. Voor de andere vaarwegen geldt dat er gesproken wordt over slecht zicht als er zicht is van minder dan 400 meter. Het zijn dus ook regels waar dat je je dan aan moet houden. Meestal gelden bij slecht zicht de regels van het Binnenvaartpolitiereglement (BPR). 

 

Als er in Nederland sprake is van slecht zicht op de vaarwegen dan moet je vaak verplicht op de radar varen. Daarvoor gelden dan ook een aantal regels, want de radar moet om te beginnen zijn goedgekeurd. Als schipper moet je beschikken over een radarpatent of je hebt een diploma nodig wat hieraan gelijk is. Ook moet een schipper voldoen aan de vereiste vaarbevoegdheid en er moet een tweede persoon aan boord zijn die ook goed op de hoogte is van de vaarregels en hier naar kan handelen. Als laatste geldt nog dat er een marifoon aan boord moet zijn die wordt uitgeluisterd. 

 

Wat te doen bij slecht zicht?

Stel je bent aan het varen, je hebt een goedgekeurde radar en marifoon aan boord, en je krijgt ineens te maken met slecht zicht, dan hangt het van de situatie af wat je moet doen. Het aanpassen van je snelheid is het eerste wat je altijd moet doen. Je past het aan, aan het slechte zicht, maar ook aan de aanwezigheid van andere schepen (en de weersomstandigheden). Het kan zijn dat je tot de conclusie komt dat verder varen niet zonder gevaar is, dan kun je maar beter stil gaan liggen op een plaats die daarvoor is bestemd. 


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld