Geluidssein - Geluidsseinen

Wat is een geluidssein

Geluidssein - Geluidsseinen

Binnen de scheepvaart worden geluidsseinen gebruikt via de geluidinstallatie of via een toeter, hiermee kunnen schepen met elkaar communiceren. Als je een geluidssein afgeeft, dan noemen we dat toeteren. Bij het toeteren geef je een stoot. De stoot kan dan heel kort zijn, kort of lang. 

 

Bij een geluidssein gaat het over een combinatie van stoten. Als je twee stoten gaat geven dan pak je een pauze van een seconde tussen de stoten in. Maar let op want hiervoor geldt wel een uitzondering, als het gaat over een serie korte stoten, minimaal zes, dan houd je hier een pauze tussen van ¼ seconde. 

 

Er geldt ook een regel dat een klein schip alleen maar algemene geluidsseinen mag gebruiken. De grote schepen mogen alle mogelijke geluidsseinen geven. Als je schipper bent van een klein schip, dan moet je uiteraard de betekenis van alle geluidsseinen kennen. Er kan naar jou getoeterd worden en dan dien je de betekenis wel te kennen.  

 

Een zeer korte stoot duurt ¼ seconde. Een korte stoot duurt 1 seconde en een lange stoot duurt 4 seconden. 

 

Verdeling geluidsseinen

Er is een goede verdeling gemaakt van de geluidsseinen. Let hierbij goed op want de kleine schepen mogen dan de seinen uit groep B tot en met E niet geven. (*) staat voor een korte stoot en (-) voor een lange stoot. De verdeling is als volgt:

  1. A, algemene seinen. Het gaan dan over seinen die staan voor algemene manoeuvres.
  2. B, seinen bij naderen op tegengestelde koersen. Je geeft middels deze seinen aan of je via bakboord (*) of via stuurboord (**) wil passeren.
  3. C, seinen bij het oplopen. Je geeft dan aan of je via bakboord (-**) of via stuurboord (-*) wil inhalen. 
  4. D, seinen bij het keren. Je geeft dan aan of je via bakboord (-**) of via stuurboord (-*) wil keren. 
  5. E, seinen bij het in- en uitvaren van de haven en nevenwaters. Je geeft dan aan of je via bakboord (--**) of via stuurboord (--*) wil varen. Als je een hoofdvaarwater wil oversteken doe je dat zo ---. 
  6. G, seinen bij slecht zicht. Je geeft aan waar je bent aan anderen (-). 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld